Armenia

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români titulari de paşapoarte simple care vor să călătorească în Republica Armenia au nevoie de viză de intrare.
Armenia acordă următoarele tipuri de viză:

 • Viza în scop de vizită

Viza în scop de vizită permite şederea pe teritoriul Republicii Armenia până la 120 de zile. Viza în scop de vizită cu intrări multiple poate fi acordată cu valabilitate de până la 1 an.
Viza cu o singură intrare poate fi acordată şi la frontieră, la momentul intrării în Armenia, contra sumei de 45 USD (15.000 drami, 1 USD = 360 drami, plata în moneda locală).

 • Viza pentru tranzit

Viza pentru tranzit se poate acorda cu o singură intrare sau cu mai multe intrări.
Durata şederii pentru un singur tranzit este de 3 zile.
Prelungirea vizei trebuie făcută înainte de expirarea acesteia. Vizele pentru vizită şi tranzit se prelungesc de către Departamentul pentru Paşapoarte şi Vize al Poliţiei, la adresa Erevan, str. Maştoţ nr. 13A, tel: 00.374.10.53.01.82.
Neprelungirea vizei este considerată infracţiune administrativă şi se pedepseşte cu amenzi între 50.000 – 100.000 drami. Vizele pentru vizită şi tranzit se prelungesc contra sumei de 500 drami/zi.
Viza se obţine, de la orice oficiu consular al Republicii Armenia din străinătate. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Armenia din Bucureşti.
Intrarea ilegală pe teritoriul Armeniei este pedepsită cu închisoare.

Punctele de frontieră deschise traficului internaţional de persoane şi mărfuri

Punctele de frontieră deschise traficului internaţional de persoane şi mărfuri sunt: aeroportul internaţional Zvartnots-Erevan; puncte terestre, cu Georgia: Sadakhlo/Tashir – Safarlo/Bolnisi/Ninotsminda, cu Iranul: Meghri.

Atenţie! Punctele de frontieră terestre cu Turcia sunt închise traficului, ca urmare a blocadei impuse de aceasta din urmă.
Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Armenia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale prezentate de autorităţile armene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Armenia este scăzut.
Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile din Armenia şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Atenţie! Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care călătoresc în Armenia să nu se deplaseze în regiunea de la frontiera cu Azerbaidjan (regiunile Tavush şi Gegharkunic, în care au fost înregistrate schimburi sporadice de focuri, ca urmare a disputei dintre cele două state referitoare la provincia Nagorno Karabakh).
Vă sfătuim să evitaţi demonstraţiile şi mitingurile politice care pot degenera în violenţe stradale.


Pericolul seismic

Armenia se află într-o zonă seismică foarte activă.


Siguranţă si criminalitate 

Armenia poate fi considerată o ţară relativ sigură.
Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale sau benzinării). Se recomandă evitarea zonelor în care nu sunt prezente forţele de ordine şi, în general, a locurilor aglomerate.

Recomandări:

 • Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
 • Cetăţenii români care călătoresc în Armenia, trebuie să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei locale.
În cazul pierderii paşaportului este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi sesizarea Ambasadei României din Erevan.
În general, în cazul oricăror incidente, trebuie să sesizaţi Ambasada României din Erevan, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Numerele de telefon locale care pot fi apelate în situaţii de urgenţă:

 • Poliţie – 102
 • Salvare – 103
 • Pompieri – 101
 • Avarii gaze – 104

Sistemul medical

Unităţile medicale din Armenia sunt, în general, slab dotate din punctul de vedere al aparaturii, al personalului şi al medicaţiei.
Nu se recomandă efectuarea nici unei intervenţii, alta decât în caz de urgenţă sau pentru probleme minore. În special pentru persoanele în vârstă şi cele care au probleme de sănătate, călătoria în Armenia poate prezenta un risc, datorită serviciilor medicale inadecvate.
Pentru cetăţenii români care se află temporar în Armenia, în scop turistic, se recomandă cu insistenţă procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii.
Unităţile medicale care acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări: European Medical Center, “Medline” Medical Center. Există totodată posibilitatea încheierii unor asigurări medicale în Armenia.
Nu sunt necesare vaccinări speciale.
Ambasada poate să acorde sprijin cetăţenilor români pentru identificarea unor unităţi medicale corespunzătoare.


Condiţii privind traficul auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.
Regulile de circulaţie sunt similare celor din România.

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor şi a infrastructurii este, în general, bună. Reţeaua de autostrăzi este limitată, drumurile naţionale sunt, în general, bune, străzile din oraşe sunt slab întreţinute.
Limitele de viteză: 40-60 km/h în localităţi, 80-90 km/h în afara localităţilor.

 • Transportul public

Transportul public (intra- şi inter-urban) se află într-o stare precară; mini-autobuzele sunt considerate mai periculoase decât alte mijloace de transport. Atenţie! Nu se recomandă transportul pe timp de noapte şi în sezonul rece (iarna), mai ales în zonele montane.

 • Permisul de conducere auto

În Armenia, permisul de conducere românesc este recunoscut.


Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate cărţile de credit într-un număr foarte limitat de magazine, hoteluri şi restaurante din Erevan.


Reglementări vamale

Sumele în valută nu sunt limitate la intrarea în Armenia. Trebuie însă avute în vedere reglementările comunitare în acest sens: este interzisă scoaterea în afara spaţiului UE a unei sume mai mari de 10.000 euro.
Obiectele interzise se referă la materialele pornografice, arme, alimente alterabile, obiecte de valoare istorică, culturală şi arheologică, substanţe radioactive, echipamente de comunicaţii.
Este permis să introduceţi pe teritoriul Armeniei cantitatea de medicamente strict necesară uzului personal.


Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea in Armenia cu animale de companie , cu condiţia ca acestea să posede documentele de însoţire necesare şi să fie vaccinate la zi.