Tag Archives: educarea elevilor

Profesori

Adolescenţii de azi vor resimţi efectele schimbărilor climatice mult mai puternic decât o facem noi acum şi vor fi obligaţi să răspundă acestei probleme. De aceea, este important să le transmitem cunoştinţele noastre actuale pentru ca ei să cunoască cauzele schimbărilor climatice şi să înţeleagă ce pot face pentru a le controla.
Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu, face apel la profesorii din Uniunea Europeană, cum sunteţi dumneavoastră, să discute la clasă despre schimbările climatice şi să încurajeze elevii să semneze un angajament de reducere a emisiilor lor de CO2.
Veţi găsi mai jos materiale care să vă ajute să implicaţi elevii din ciclul gimnazial în dezbaterile pe tema schimbărilor climatice şi a rolului pe care îl pot avea în lupta împotriva acestora.
•    Ghidul elevului: Voi ţineţi sub control schimbările climatice
•    Prezentare PowerPoint
•    Teme de discuţie
•    EPAEDIA – o enciclopedie de mediu
•    V GAS – Energie, stiluri de viaţă şi climă
•    Tinerii europeni şi mediul
•    ManagEnergy

Ghidul elevului: Voi ţineţi sub control schimbările climatice
Comisia Europeană a pregătit o broşură dedicată elevilor care conţine informaţii despre schimbările climatice şi rolul pe care ei îl pot avea în controlarea acestora. Puteţi descărca broşura aici. Gândiţi-vă de două ori înainte de a o imprima!
Prezentare PowerPoint
Martin Hedberg, meteorolog în cadrul Institutului Suedez de Meteorologie a rezumat provocările schimbărilor climatice într-o prezentare PowerPoint concisă, pe înţelesul tuturor, în care veţi găsi fapte şi cifre despre schimbările climatice şi idei pentru proiectele şcolare. Descărcaţi prezentarea aici.
Teme de discuţie
Documentele PDF de mai jos conţin propuneri de activităţi de încurajare a dezbaterilor pe tema schimbărilor climatice într-o manieră interesantă şi interactivă. Elevii sunt încurajaţi să adopte un vocabular specific domeniului schimbărilor climatice şi să evalueze impactul pe care acţiunile lor îl pot avea asupra planetei.
•    PDF 1: „Fişa de lucru: Implicaţi-vă!”
•    PDF 2: „Fişa de lucru: Gândiţi, dezbateţi, acţionaţi!”
•    PDF 3: „Fişa de lucru: Spuneţi-vă opinia!”
•    PDF 4: „Fişa de lucru: Chestionare”

EPAEDIA – o enciclopedie de mediu
Agenţia Europeană de Mediu (EEA) monitorizează starea mediului din Europa şi furnizează decidenţilor politici şi cetăţenilor informaţii pe această temă.
EPAEDIA, noua enciclopedie de mediu a EEA, oferă publicului informaţii şi noutăţi într-un mod simplu şi agreabil. Aceasta este structurată pe mai multe niveluri de informaţie pentru a putea răspunde diferitelor grade de interes pentru problemele de mediu. Aceste niveluri sunt: o scurtă introducere, un instantaneu sau un rezumat şi un articol complet. Funcţionalităţile multimedia cuprind:
•    hărţi – care oferă ilustraţii grafice ale consecinţelor de mediu;
•    jocuri de simulare – care permit utilizatorilor să observe efectul imediat al acţiunilor şi al comportamentului lor;
•    ilustraţii animate – care arată complexitatea problemelor de mediu;
•    imagini video – acestea permit vizitatorilor să interacţioneze cu experţii EEA care răspund întrebărilor din domeniul lor de expertiză.

Epaedia poate fi accesată la adresa: http://epaedia.eea.europa.eu/index.php.

V GAS – Energie, stiluri de viaţă şi climă
V GAS este un joc generat de calculator care simulează cum stilul nostru de viaţă influenţează volumul de gaze cu efect de seră emanate în atmosferă. Jocul poate fi folosit ca un instrument de cercetare, deoarece furnizează o bibliotecă virtuală de informaţii despre politicile de luptă împotriva schimbărilor climatice, despre consecinţele schimbărilor climatice şi despre efectul de seră. Trimiteţi un e-mail la vgas@jrc.it pentru a primi un exemplar gratuit.

Tinerii europeni şi mediul
Pe acest site poţi descoperi singur sau împreună cu prietenii şi colegii de clasă ce este mediul şi ce se întâmplă cu acesta. Site-ul abordează patru teme foarte importante asupra cărora Uniunea Europeană se va concentra în următorii 10 ani: aer, apă, deşeuri şi natură.
Vizitează Tinerii europeni şi mediul la adresa: http://ec.europa.eu/environment/youth/index_en.html

ManagEnergy
ManagEnergy este o iniţiativă a Direcţiei Generale Energie şi Transport a Comisiei Europene. ManagEnergy conţine o bază de date on-line cu resurse educaţionale din Europa şi cuprinde secţiuni speciale dedicate profesorilor, precum şi elevilor între 12 şi 16 ani.
Secţiunea profesorilor: http://www.managenergy.net/kidscorner/te2.html
Secţiunea elevilor: http://www.managenergy.net/kidscorner/en/o11/o11.html