A A
RSS


Agenda Europa – E alegerea TA!

Thu, Mar 19, 2009

Publicatii

Fundatia Generation Europe – Bruxelles (www.generation-europe.org; www.generation-europe.ro), in parteneriat cu Institutul de Stiinte ale Educatiei si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, deruleaza in Romania proiectul „Agenda Europa – E alegerea ta!”, proiect finantat de Directia Generala de Sanatate si Protectia Consumatorului si Directia Generala de Mediu din cadrul Comisiei Europene.

Proiectul Agenda Europa „E alegerea ta” este rezultatul eforturilor conjugate la nivel european, pentru ca tinerii să beneficieze de o educaţie fundamentală în domeniile sănătăţii, consumului şi protecţiei mediului. Proiectul este implementat în toate ţările membre ale Uniunii Europene si are ca scop principal informarea si pregatirea elevilor de liceu (15-18 ani) in ceea ce priveste Drepturile consumatorului – Protecţia mediului – Energie – Consum raţional – Cetăţenia activă – valorile Uniunii Europene.

Proiectul se deruleaza in perioada 2006 – 2009 si cuprinde elaborarea, editarea si distribuirea: Agendei Europa „E alegerea ta!”; Ghidul profesorului; CD-ROM cu Training-ul profesorului.

Agenda Europa „E alegerea ta” este o agendă practică, pentru completarea educaţiei şcolare, prin informarea corectă şi obiectivă a elevilor, cu scopul de a-i învăţa să-şi formeze şi să exprime opinii cu privire la probleme de interes public: cetăţenia activă, mediul înconjurător, sănătatea populaţiei, probleme de consum etc. Ea acoperă domenii precum Uniunea Europeană, drepturile consumatorilor, administrarea fondurilor proprii, reclamele, siguranţa utilizării Internet-ului, protecţia mediului, consumul raţional, etc.

Agenda susţine formarea capacităţii de a lua decizii întemeiate, ajutându-i pe tineri să aleagă în cunoştinţă de cauză, neinfluenţaţi şi pe deplin responsabili.

Ea contribuie la formarea unor cetăţeni activi şi la educaţia pentru dezvoltare durabilă, prin informarea tinerilor cu privire la efectele acţiunilor lor, în plan social, economic sau în raport cu mediul, dezvoltindu-le, tot odata, competenţe de identificare şi de analiză a formelor de influenţare sau de manipulare prin media.

Agenda este şi un excelent instrument de informare şi de management al timpului – o metodă pentru organizarea şi proiectarea timpului de învăţare pe tot parcursul anului şcolar.

Ghidul profesorului este conceput ca un suport didactic în sprijinul profesorilor care vor coordona proiectul „Agenda Europa” la nivelul fiecărei clase de elevi.

De ce se elaborează aceste agende? Consumul raţional este o problemă din ce în ce mai complexă. Multe subiecte, de la siguranţa produselor la economisirea apei şi a energiei, la reducerea materialelor reziduale, ne afectează pe toţi. Multe dintre aceste probleme trec dincolo de graniţele naţionale. Iată de ce Comisia Europeană ne-a cerut să realizăm această agendă, pentru a-i ajuta pe tinerii europeni să-şi înţeleagă drepturile şi responsabilităţile.

Agenda Europa „E alegerea ta!” este distribuită în şcoli, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Prima versiune romaneasca a Agendei Europa a fost distribuita, anul trecut, unui numar de 125 000 de elevi, din 600 de scoli. Anul acesta, dorim ca un numar de 140.000 de exemplare sa fie distribuite elevilor din clasa a XI-a, din România.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,