Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Turkmenistan au nevoie de viză de intrare.

Durata de şedere permisă de viză variază de la câteva zile la un an.

Vizele turistice pot fi solicitate direct de la Ambasada Turkmenistan în România, Ministerul Turismului din Turkmenistan (telefon: + 99 312354777) sau prin intermediul unor agenţii turistice.

Atenţie! Puteţi obţine viza de intrare şi pe aeroportul din Ashgabat, capitala Turkmenistanului, însă numai în baza unei invitaţii obţinute anterior de la Agenţia de Stat pentru Migrări din Turkmenistan, motiv pentru care se impune contactarea prealabilă a Ambasadei Turkmenistan în România.

La sosirea pe aeroportul din Ashgabat, cererea de viză se depune la oficiul Agenţiei de Stat pentru Migrări, însoţită de invitaţie şi de o fotografie.

Atenţie! În cazul în care doriţi să petreceţi mai mult de 3 zile lucrătoare în Turkmenistan, sunteţi obligat să vă înregistraţi la Agenţia de Stat pentru Migrări în primele 72 de ore ale prezenţei în Turkmenistan.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia statului turkmen, vă recomandăm sa vă adresaţi Ambasadei Turkmenistan în România.

Au existat cazuri izolate în care autorităţile vamale nu au recunoscut în primă fază paşapoartele temporare şi au refuzat cererile de obţinere a vizei pe acest tip de documente, însă în urma documentării, au fost recunoscute.

Cetăţenii români care se deplasează în străinătate sunt sfătuiţi să se informeze asupra legislaţiei ţării de destinaţie înainte de plecare şi să o respecte. Necunoaşterea acesteia nu vă exclude de la a fi traşi la răspundere de către autorităţile statului respectiv.

Atenţie! Vă recomandăm să contactaţi Ambasada României în Turkmenistan, pentru a vă anunţa prezenţa în această ţară şi coordonatele de contact pe durata sejurului.


Ameninţări teroriste

Turkmenistan  nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional.
Rapoarte recente arată că anumite grupări teroriste sunt active în Asia Centrală.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile turkmene  şi să acceseze periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe al României (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Turkmenistan este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al siguranţei turiştilor străini. Rata criminalităţii este redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, bazaruri, pieţe, benzinării).

Recomandări generale:

  • Păstraţi documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure;
  • În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
  • Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
  • Nu folosiţi taxiuri neînregistrate;
  • Nu folosiţi mijloacele de transport în comun după lăsarea întunericului;
  • Nu fotografiaţi obiective care pot fi considerate de interes militar sau strategic (clădiri oficiale, noduri de comunicaţii).

Atenţie! În mod frecvent, poliţia cere cetăţenilor străini prezentarea paşaportului, a vizei şi a înregistrării la Agenţia de Stat pentru Migrări.

Este indicat să cereţi oficialului prezentarea legitimaţiei, înainte de înmânarea acestor acte.

În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm să anunţaţi atât biroul local de poliţie, cât şi Ambasada României la Ashgabad.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa personală sau a bunurilor, contactaţi imediat cel mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, apelaţi următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţie – 02
  • Salvare – 03
  • Pompieri – 01

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Atenţie! În perioada mai – noiembrie 2010, autorităţile din Turkmenistan au interzis turiştilor să viziteze rezervaţiile naturale Badthyzs, Amudaria, Kaitendag, Kopedag şi Hazardag, din cauza pericolului de izbucnire a incendiilor odată cu începerea sezonului călduros.


Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Traficul poate fi destul de dificil. Nu există norme de reglementare a stării tehnice a maşinilor care circulă pe drumurile publice şi nici a poluării. Deseori nu sunt semnalizate intersecţiile, lucrările pe carosabil sau devierile de circulaţie.

Pietonii nu au prioritate în nicio situaţie.

  • Starea drumurilor

Cu excepţia capitalei, infrastructura rutieră nu este bine dezvoltată.

  • Parcarea

Nu este recomandabil să parcaţi în zonele adiacente instituţiilor publice sau în zonele în care există indicatoare de interzicere a parcării.

  • Limitele de viteză admise

Limitele de viteză sunt indicate pe semnele de circulaţie (în general, 60 km/h în oraş, 90 km/h în afara localităţilor).

Amenzile trebuie plătite la secţiile de politie în termen de 12 ore, altfel se vor dubla progresiv, până la 72 ore.

Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.

  • Permisul de conducere

Permisul românesc de conducere, precum şi cele internaţionale sunt valabile în Turkmenistan.


Reglementări vamale 

La intrarea in Turkmenistan, trebuie să completaţi o declaraţie vamală tipizată, în două exemplare, în care trebuie să înregistraţi suma în valută pe care o deţineţi, obiectele din aur şi argint pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau alte bunuri de valoare.

Un exemplar va rămâne la autorităţile vamale, iar celălalt la dumneavoastră.

Declaraţia vamală trebuie păstrată şi prezentată şi la ieşirea din ţară, când se va completa o altă declaraţie vamală.

În cazul în care doriţi să cumpăraţi covoare tradiţionale turkmene, este necesar ca respectivele covoare să fie însoţite de certificate autorizate pentru a putea fi scoase din ţară. Pe aeroport se va plăti o taxă de export, în funcţie de mărimea şi valoarea covorului, în cazul în care aceasta nu a fost plătită la momentul achiziţionării.

Dacă doriţi să cumpăraţi câini sau cai din Turkmenistan, este necesar să contactaţi autorităţile veterinare pentru eliberarea unei autorizaţii de scoatere din ţară.


Sistemul medical

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Turkmenistan să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

Atenţie! Verificaţi cu societatea de asigurări din România dacă aceasta este recunoscută de unităţile medicale din Turkmenistan şi condiţiile în care poate fi utilizată.

Pentru tratamente şi afecţiuni de rutină, se recomandă Spitalul Central (turco-turkmen) din Ashgabat (Bld. Beyik Saparmurat Turkmenbashy / str. Yunus Emre, nr. 1, telefon 0099312 45 03 03, fax: 0099312 45 03 31).


Regimul medicamentelor

Sunt interzise atât la intrare, cât şi la ieşire, substanţele stupefiante de orice tip şi cele dopante.

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

By o9admin