Thailanda

Ultima actualizare:

7 aprilie 2011

Condiţii de intrare şi regimul de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Thailanda au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Thailandei.
Autorităţile thailandeze eliberează viză de intrare şi la frontieră, pentru o perioadă de şedere de până la 15 zile.
Pentru a obţine o viză de intrare în Thailanda pe aeroport  va trebui sa vă deplasaţi, după coborârea din avion, la biroul “Oficiul Emigrari si Vize Speciale, Diplomaţi si Visa-On-Arrival” unde sunt necesare următoarele:

  • să completaţi un formular tip;
  • valabilitatea paşaportului sa fie de minimum 6 luni;
  • o fotografie 4×6 cm pentru fiecare aplicant, inclusiv pentru copii;
  • bilet de avion pentru retur;
  • durata sejurului sa nu depăşească 15 zile;
  • persoana care călătoreşte individual trebuie sa aibe asupra sa suma de minimum 10.000 Baht cash (cca 350 $) sau echivalentul acestei sume in dolari SUA sau Euro;
  • pentru o familie (soţ, soţie, copii) suma minima necesara este de 20.000 Baht (cca 700 $) sau echivalentul acestei sume in dolari SUA sau Euro;
  • după predarea formularelor si verificarea documentelor, procedură care va dura in jur de 5-10 minute, cetăţenilor români li se va aplica pe paşaport viza necesara intrării in Thailanda.

Acest tip de viză se eliberează contra sumei de 1000 Baht.

Atenţie! Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Thailandei pentru o perioadă mai mare de 15 zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, o viză de intrare de la Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti.

Pentru turiştii care depăşesc durata de 15 zile de şedere, ca beneficiari ai “vizei la sosire”, se va percepe o taxă, după cum urmează:

  • dacă depăşirea este de o zi,  nu se percepe nici o taxă;
  • începând cu a 2-a zi de şedere peste durata admisă de 15 zile, se va percepe o taxă de 500 Baht (16-17 USD) pentru fiecare zi de depăşire. Această taxă va fi achitată la ieşirea din Thailanda, la punctual de frontieră.

Pentru o şedere de un an se poate solicita o viza “non-immigrant” la reprezentanţa diplomatică thailandeză, care înaintează cererea spre aprobare Biroului de Imigrări din Thailanda.

Pentru informaţii suplimentare poate fi accesată pagina de internet a reprezentanţei diplomatice a Regatului Thailandei la Bucureşti (http://www.thaiembassy.ro)”

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Thailanda?

Vizele pentru muncă trebuie solicitate Biroului de Imigrări de către firma thailandeză care doreşte să angajeze un străin.

Viza de şedere permanentă

Pot solicita viza de şedere permanentă străinii care posedă viză “non-immigrant” şi au o perioadă continuă de şedere în Thailanda de 3 ani.
Posesorul unei vize de şedere permanentă care doreşte să călătorească în afara Thailandei şi să păstreze dreptul de şedere permanentă trebuie să solicite în prealabil o viză “non-immigrant“.
După plecare, trebuie să reveniţi în Thailanda înaintea împlinirii termenului de maxim 1 an, în caz contrar, dreptul de şedere permanentă vi se ridică automat.

Atenţie! Trebuie să anunţaţi Biroul de Imigrări cu privire la adresa la care locuiţi, procedură care se repetă la fiecare 90 zile.
Celor cărora le-a expirat viza de şedere şi se prezintă din proprie iniţiativă la Biroul de Imigrări, li se aplică o amendă de 200 Baht pentru fiecare zi de depăşire a valabilităţii vizei, dar suma totală a amenzii nu poate depăşi 20.000 Baht (cca. 500 $ SUA). Excepţie fac străinii care şi-au pierdut documentele de călătorie şi se prezintă la Biroul de Imigrări pentru acordarea unei noi vize de şedere temporară în Thailanda pe documentele eliberate de ambasadele statelor de provenienţă.

Permisiunea de revenire

Este obligatoriu să obţineţi “permisiunea de revenire” în cazul în care sunteţi posesor al unei vize de şedere pentru Thailanda, doriţi să călătoriţi în altă ţară şi ulterior să vă întoarceţi în Thailanda înainte de expirarea vizei.

  • Această permisiune vă dă dreptul să reveniţi  în Thailanda şi să folosiţi valabilitatea vizei iniţiale până la expirare.
  • Dacă nu solicitaţi permisiunea de revenire, viza se anulează automat la ieşirea din Thailanda.
  • Permisiune de revenire în Thailanda în cadrul unei vize iniţiale poate fi obţinută ori de câte ori se solicită.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională thailandeză, modificări ce pot interveni în mod periodic, cuantumul minim al sumelor ce trebuie deţinute pe categorii de vize, regimul asigurărilor medicale şi alte detalii necesare obţinerii diferitelor categorii de vize, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile thailandeze:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Thailandei (www.mfa.go.th)
  • Ambasada Thailandei la Bucureşti

Vă recomandăm să anunţaţi misiunea diplomatică a României în Thailanda cu privire la prezenţa dumneavoastră pe teritoriul acestei ţări.

Siguranţa şi criminalitate

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Thailanda sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă. În acest sens, este recomandată consultarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro). Pentru detalii suplimentare, cetăţenii români se pot adresa direct Ambasadei României din Thailanda.

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în zona adiacentă templului Preah Vihar, aflat la graniţa cu Cambodgia şi provinciile din sudul extrem al ţării (Pattani, Narathiwat, Yala si Songkhla) deoarece există riscul declanşării unor acte de violenţă.
Atragem atenţia cu privire la existenta legii lèse majesté in Thailanda, care este aplicată cu multă stricteţe şi prevede pedepse grele privative de libertate în cazul în care se apreciază că se aduc insulte regelui sau membrilor familiei regale.
Între infracţiunile cele mai frecvente se numără consumul şi traficul de droguri si sustragerea şi falsificarea paşapoartelor.

Vă recomandăm să nu acceptaţi preluarea de bagaje la aeroport sau în orice punct de trecere a frontierei de la persoane necunoscute, deoarece puteţi intra sub incidenţa acuzaţiilor de trafic de droguri, faptă pedepsită extrem de sever de autorităţile thailandeze.
Vă recomandăm ca documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
Evitaţi locurilor rău famate, la ore târzii din noapte.

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
Indiferent de mijloacele de călătorie utilizate, se recomandă grijă faţă de propriile bunuri şi documente .
Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, vă recomandăm ca documentele personale să fie lăsate în siguranţă la hotel, în casa de valori şi să se utilizeze numai o copie a actelor de identitate.

Atenţie! Vă recomandăm să solicitaţi personalului hotelier vorbitor de limba engleză, traducerea in limba thai a locurilor de interes turistic ce urmează a fi vizitate.

Vă recomandăm să acordaţi o atenţie sporită în momentul recurgerii la serviciile taximetriştilor. Majoritatea dintre ei nu cunosc limba engleză, dar cu toate acestea nu refuză cursa. De aceea, vă recomandăm să prezentaţi adresa de destinaţie în limba thai.

Atenţie! Atunci când în urma unor evenimente se apelează la diferite servicii locale (organe de ordine, companii de asigurări etc.), orice document semnat trebuie să fie tradus într-o limbă de circulaţie internaţională cunoscută de persoanele implicate, pentru eliminarea oricăror neclarităţi în interpretarea ulterioară a documentului.
Vă recomandăm ca schimburile valutare să se desfăşoare doar la casele de schimb valutar.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român la Bangkok.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor thailandeze, trebuie apelată de urgenţă Poliţia la numărul de telefon 191.

Sistemul medical

Vă recomandăm încheierea unei asigurări medicale, de viaţă şi de călătorie, având în vedere costul ridicat al serviciilor medicale în eventualitatea unor accidente sau a altor evenimente.

Atenţie! Unităţile medicale acceptă asigurările încheiate în alte ţări, în condiţiile în care firma la care se încheie poliţa are reprezentanţă în această ţară.
Este obligatorie vaccinarea cetăţenilor care, anterior depunerii cererii pentru viza de intrare în Thailanda, au vizitat Africa sau America de Sud. Pentru ceilalţi cetăţeni nu este obligatorie vaccinarea.

Condiţii privind traficul auto

Thailanda dispune de o infrastructură foarte bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.
Sistemul de conducere auto este cel britanic (volanul pe partea dreaptă), iar sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stângă a arterei de circulaţie.
Pe autostrăzi viteza legală este de 120 km/h, iar în oraşe de 50 km/h, excepţie făcând cazurile particulare (executarea de lucrări publice, reparaţii şosele, străzi etc.). Parcarea este permisă în locurile special amenajate şi marcate corespunzător.
În caz contrar, poliţia rutieră blochează roţile autoturismului şi nu se revine asupra acestei măsuri decât după plata unei amenzi la cea mai apropiată secţie de poliţie.
Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
Regulile de circulaţie sunt cele valabile pe plan internaţional, adaptate mersului pe partea stânga.
O atenţie deosebită trebuie acordată în marile oraşe participanţilor la trafic ce utilizează motorete şi motociclete, care de cele mai multe ori nu au un stil preventiv de a conduce şi pun în pericol siguranţa circulaţiei.

Permisul de conducere

Cetăţenii străini aflaţi in Thailanda pot conduce mijloace auto pe teritoriul ţării numai după susţinerea examenului auto şi a vizitei medicale.

Reglementări vamale

Introducerea în Thailanda a drogurilor de orice natură este interzisă.
Deţinerea şi traficul de droguri se pedepsesc, în anumite cazuri, cu moartea.
Sumele care depăşesc limita a 10.000 Euro trebuie declarate la intrarea în Thailanda.

Regimul medicamentelor

Nu sunt restricţii in privinţa medicamentelor prescrise de medic, pentru folosinţa personală şi în cantităţi care să acopere perioada de sejur a turistului, cu excepţia celor psihotrope pentru care sunt restricţii.

Utilizarea cărţilor de credit

Toate cărţile de credit importante sunt acceptate de băncile, restaurantele şi magazinele mari din Thailanda. De asemenea, pot fi folosite şi cecurile de călătorie la toate băncile şi casele de schimb valutar.

Regimul animalelor de companie

Vă recomandăm să nu călătoriţi în Thailanda cu animale de companie ca urmare a problemelor pe care Thailanda le-a avut cu gripa aviară, precum şi ca urmare a neacceptării acestora în majoritatea hotelurilor.

By o9admin