Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Maroc fără viză de intrare.
Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile.
În baza unei motivaţii corespunzătoare (căsătorie, angajare în muncă, reîntregirea familiei, studii, activităţi comerciale, profesionale, economice, religioase etc.) această perioadă poate fi prelungită numai după ce a fost obţinut de la autorităţile marocane un permis de şedere temporară.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională marocană, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile marocane:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Ţineţi cont de faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

În data de 28 aprilie 2011 a avut loc un atentat terorist la Restaurantul “Argana”, situat în piaţa centrala (“Jamâa El Fna”) din Marrakech, în urma căruia 16 persoane (13 turişti străini şi 3 marocani) şi-au pierdut viaţa iar 25 de persoane au fost ranite. Niciun cetăţean român un a fost afectat. Ministerul Afacerilor Externe nu descurajează călătoriile în stop turistic în Maroc, dar recomandă cetăţenilor români să manifeste maximă prudenţă şi vigilenţă pe întreg parcursul călătoriilor, în special în locaţiile cu puternică semnificaţie turistică şi simbolică, frecventate de numeroşi turişti străini. Amintim, în acest sens, că atât atentatele din 2003 de la Casablanca, cât şi atentatul din 2011 de la Marrakesh, au vizat restaurante, cafenele, baruri etc. din marile oraşe, frecventate cu precădere de turiştii străini.

Cetăţenilor români care călătoresc în Maroc li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile marocane şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

În general, infracţiunile frecvente în Maroc sunt furturile de acte, obiecte, bani etc, înşelăciuni (îndeosebi la cumpărarea din târguri), schimb de valută în locuri şi de la persoane neautorizate de lege.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandam:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

Ambasada României la Rabat avertizează cetăţenii români care călătoresc în Maroc să manifeste vigilenţă faţă de orice tentativă de implicare întreprinsă de persoane cunoscute sau necunoscute în acţiuni de transport de colete în afara teritoriului marocan.

Urmare a creşterii numărului cetăţenilor români arestaţi pentru infracţiuni legate de traficul de droguri şi stupefiante, şi date fiind cantităţile mari de droguri depistate, autorităţile marocane acordă o atenţie deosebită cetăţenilor români care trec frontiera, aceştia fiind riguros controlaţi.

Cetăţenii români trebuie să ştie că în toate statele consumul şi traficul de droguri sunt foarte aspru pedepsite, legislaţiile locale prevăzând, între altele, pedepse privative de libertate pe perioade foarte mari, iar posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în asemenea cazuri sunt extrem de reduse.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor marocane, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 19 – Poliţia (în localităţi)
  • 117 – Jandarmeria regală (în afara localităţilor)
  • 15 – Pompierii

Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României la Rabat.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.
Unităţile medicale acordă asistenţă medicală străinilor contra cost, urmând ca ulterior aceştia să recupereze contravaloarea de la agenţiile de asigurări.
Există posibilitatea încheierii unor asigurări de sănătate temporare în Maroc.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto:

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european, circulaţia efectuându-se pe partea dreaptă.
Prioritatea în circulaţie este pentru partea dreaptă.
Traficul auto este supravegheat de agenţi ai Jandarmeriei regale de circulaţie, inclusiv prin detectoare radar.

  • Starea drumurilor:

Starea autostrăzilor care leagă principalele oraşe din Maroc (Rabat, Tanger, Fes, Casablanca, Settat, El Jadida) este buna.

  • Limitele de viteză admise:
    • 120 km/h pe autostrăzi
    • 90 km /h pe celelalte drumuri publice
    • 50km/h in interiorul localităţilor
  • Centura de siguranţă:

In Maroc centura de siguranţă este obligatorie, atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora.

  • Parcarea:

Parcarea se face numai în locurile permise şi special semnalizate, în caz contrar autovehiculele putând fi blocate sau ridicate de autorităţi.
In situaţia neplăţii taxelor de parcare, autovehiculele sunt blocate cu dispozitive de blocare în parcare, iar pentru deblocare trebuie plătită o amenda de 40,00 dirhami (echivalentul a 4 euro) şi contravaloarea parcării pentru perioada de staţionare a maşinii.

  • Permisul de conducere:

Permisul de conducere românesc este recunoscut în termenul de valabilitate al acestuia.

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit pot fi utilizate la marile hoteluri sau magazine şi restaurante, care au afişat că acceptă acest mod de plată.
Băncile sunt dotate cu bancomate care acceptă cărţile de credit.

Regimul animalelor de companie

Pentru a călători cu un animal de companie în Maroc aveţi nevoie de următoarele documente:

  • Carnetul de sănătate al animalului dumneavoastră
  • Dovada ca animalul dumneavoastră a fost vaccinat
  • Certificat sanitar veterinar pentru o ţară terţă care se poate obţine de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a Municipiului Bucureşti
  • Animalul de companie trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.

By o9admin