Israel

Ultima actualizare:

15 aprilie 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Israel în scopuri turistice nu au nevoie de viză de intrare pentru o şedere de maximum 90 zile, într-un interval de şase luni.  Paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea în Israel.

Cetăţenii români care călătoresc în Israel pentru alt scop decât cel turistic (muncă, studii, tratamente medicale), trebuie să obţină, în continuare, vizele corespunzătoare, anterior intrării.

Atenţie! Este interzis persoanelor care se deplasează în Israel în scopuri turistice să desfăşoare activităţi lucrative. În cazul încălcării acestei reguli, persoana în cauză este expulzată în ţara de origine şi i se aplică interdicţia de a intra în Israel, pentru o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani.

Cetăţenii care au lucrat în trecut în mod legal în Israel în următoarele domenii: agricultură, industrie, construcţii, asistenţă la domiciliu sau alte servicii şi nu au întâmpinat probleme de nicio natură, se pot întoarce în Israel în scop turistic numai după o perioadă de cel puţin un an de la data părăsirii teritoriului israelian.

Următoarele categorii de persoane au obligaţia de a obţine permisiunea autorităţilor israeliene de a intra în ţară, înaintea efectuării călătoriei:

  • persoane care au fost expulzate din această ţară;
  • persoane care au stat ilegal pe teritoriul israelian;
  • persoane cărora li s-a refuzat intrarea în Israel în trecut;
  • persoanele care doresc să viziteze cetăţeni străini care lucrează legal pe teritoriul Israelului;
  • rudele ale cetăţenilor străini care lucrează în Israel.

Pentru informaţii suplimentare, despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Israel, recomandăm consultarea site-urilor oficiale ale autorităţilor israeliene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Riscul atentatelor teroriste în Israel este ridicat. Începând din anul 2000, atentatele teroriste provocate de grupurile teroriste palestiniene au fost şi sunt foarte frecvente. Acestea pot consta în atacuri cu bombe, maşini capcană, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane.

În cazul în care călătoriţi în Israel sau vă aflaţi deja în Fâşia Gaza sau Cisiordania vă recomandăm să manifestaţi atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în aceste regiuni, să urmăriţi în mod constant evoluţia stării de securitate, să respectaţi atenţionările şi instrucţiunile autorităţilor locale şi să păstraţi legătura cu Ambasada României din Tel Aviv.

Precauţii speciale

În zona de frontieră israelo-libaneză (aşa numita “linie albastră”) există pericolul angajării de schimburi de focuri între forţele militare israeliene şi miliţiile Hezbolah. Recomandăm tuturor cetăţenilor români să evite deplasările în această zonă, iar dacă aceste deplasări sunt neapărat necesare, ele trebuie făcute numai în condiţiile unui aranjament de protecţie bine organizat.

Prezenţa în Fâşia Gaza prezintă constant serioase riscuri de securitate. După preluarea puterii de către organizaţia Hamas, în iulie 2007, accesul în Gaza este interzis indiferent de mijlocul de transport ales. În condiţiile recentelor evoluţii ale conflictului palestiniano-israelian, situaţia de securitate din această regiune este volatilă. Se înregistrează frecvente atacuri cu rachete din Gaza asupra localităţilor din sudul Israelului la care armata israeliana ripostează prin bombardamente aeriene. Ambasadele statelor UE, inclusiv România, nu au contacte oficiale cu structurile de putere din Gaza, ceea ce face ca, practic, asistenţa consulară să fie imposibil de acordat.
Pentru siguranţa dumneavoastră, vă sfătuim să evitaţi deplasările în Cisiordania. Vă recomandăm cu insistenţă să vă informaţi, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă şi să fiţi prudenţi pe toată durata prezenţei în aceasta regiune.

Dacă vă aflaţi deja în aceste regiuni, vă sfătuim să rămâneţi în locaţii sigure şi să urmăriţi atât recomandările autorităţilor locale, cât şi relatările media privind evoluţia situaţiei.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

Siguranţă şi criminalitate

Israel este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot apare în zonele aglomerate (pieţe, plaje, centre comerciale, zone turistice, gări, autogări).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:
– Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
– Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
– Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
– Se recomandă păstrarea unei fotocopii a paşaportului (pagina cu datele de identificare şi ultima viză israeliană) separat de paşaport şi fişa de intrare în Israel sau alte acte.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie şi a Ambasadei României.

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Pentru persoanele care călătoresc în Israel nu se cer vaccinări speciale. Pentru urgenţe medicale se poate apela telefonic numărul 101 pentru a chema o ambulanţă sau a solicita informaţii despre cel mai apropiat spital sau secţie de urgenţă.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto:
    În Israel există un sistem de circulaţie auto modern, de tip european.
    Prioritatea este de dreapta.

· Starea drumurilor:
Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este foarte bună.

· Limitele de viteză admise:
-50 Km/h în oraş
-80 km/h în afara oraşului
-90-100 Km/h pe autostrăzi.

· Centura de siguranţă:
Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

· Parcarea:
Parcarea se face în zonele marcate cu albastru/alb.
Există parcări contra cost.

· Permisul de conducere:
Permisul de conducere românesc este recunoscut în Israel.

· Recomandări pentru cazurile de accident de circulaţie
În caz de accident uşor nu este necesară anunţarea poliţiei. În aceste cazuri se face schimb de poliţe de asigurare şi se procedează la reparaţia autovehiculului.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, anuntaţi poliţia (100), ambulanţa (101) şi societatea de asigurare. În cazul internării în spital, este necesar să se solicite foaia de internare/externare. În caz de accident se completează un formular care trebuie să cuprindă următoarele elemente: data accidentului, ora şi locul; datele maşinii implicate (număr, tip, actele maşinii); numele societăţii de asigurare; numărul actului de asigurare medicală; numărul poliţei de asigurare; datele şoferului implicat în accident (nume prenume, numărul carnetului auto, nr. cărţii de identitate, adrese şi nr. de telefon).

Reglementări vamale

La intrarea şi ieşirea din Israel este obligatorie declararea sumelor de bani în valoare de peste 83.000 şhekeli (aproximativ 17.700 dolari) sau echivalentul în alte valute.

Obiecte permise fără plata taxelor vamale:
· îmbrăcăminte, încălţăminte şi obiecte de toaletă personală în cantităţi normale pentru bagaje de mână;
· 1 litru alcool şi 2 litri de vin/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani);
· 250 grame produse din tutun/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani);
· alte obiecte personale cu condiţia să nu aibă valoarea mai mare de 200 dolari
· alimente în greutate de maxim 3 kg, cu condiţia ca fiecare aliment să nu aibă greutatea mai mare de 1 kg;
· alte articole permise: aparat de fotografiat; aparat de filmare; radio; televizor; aparat de înregistrat; binoclu; bijuterii personale; instrumente muzicale; căruţ pentru copii sau pentru persoane cu handicap; cort şi echipament de camping; echipamente de sport; bicicletă fără motor (numai una); alte echipamente de călătorie.

Obiecte care necesită aprobare la intrarea în teritoriul vamal israelian: animale, inclusiv păsări; plante, flori, seminţe; produse farmaceutice; echipamente telefonie, comunicaţii, inclusiv telefoane mobile şi modem pentru computer; armament; materii prime (cantităţi comerciale).

Bunuri interzise la intrarea în teritoriul vamal israelian: maşini pentru jocuri de noroc; droguri; materiale pornografice; telefoane fără fir cu frecvenţa mai mare de 900 Mhz; carne proaspătă.

În Israel autorităţile vamale au dreptul să ceară anumite garanţii pentru orice articol adus sau trimis separat, mai ales pentru echipamente profesionale foarte scumpe sau costisitoare. Garanţiile se restituie persoanei la ieşirea din ţară, odată cu scoaterea articolelor respective. Persoanele care călătoresc în Israel pot aduce o sumă nelimitată de bani, fie lichizi, fie cecuri de călătorie, scrisori de credit sau obligaţiuni emise de statul Israel.

Utilizarea cărţilor de credit

În Israel sunt acceptate pe scară largă majoritatea cărţilor de credit recunoscute internaţional. Bancomatele sunt frecvente în bănci, magazine, stradale etc. De asemenea, sunt acceptate cecurile de călătorie, precum şi Eurocheque.

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie dacă sunt însoţite de un certificat veterinar emis de o autoritate guvernamentală cu cel mult 7 zile înainte de data călătoriei sau un certificat internaţional de vaccinare, nu mai vechi de un an de la data călătoriei.

Importul câinilor şi pisicilor mai mici de trei luni precum si cel al maimuţelor este interzis.

Animalele neînsoţite sau cele la care este necesară aprobarea de import sunt supuse obligatoriu unui regim de carantină de minim 8 zile.

Animalele care au sosit în Israel fără documente legale de însoţire se eutanasiază sau se returnează în ţara de origine pe cheltuiala proprietarului.

By o9admin