Irak

Irak

Ultima actualizare:

21 decembrie 2010

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de vize pentru a călători în Irak. Vizele se pot obţine de la Ambasada Republicii Irak la Bucureşti.

În baza vizei acordate de secţiile consulare din cadrul ambasadelor irakiene, nu sunt impuse restricţii de intrare şi de şedere în Irak.

Vă sfătuim să evitaţi călătoriile în Irak, situaţia de securitate din această ţară fiind afectată de acţiuni cu caracter terorist!

Pentru viza de rezidenţă sau viza în vederea exercitării unor activităţi lucrative este necesară aprobarea specială a Ministerului de Interne şi Ministerului Muncii de la Bagdad. Timpul de aşteptare pentru o asemenea viză este de circa 30 de zile. Mai multe informaţii asupra acestor tipuri de vize puteţi solicita la Ambasada Republicii Irak la Bucureşti.

Ambasada Republicii Irak în România

Cancelaria: 011834 Bucureşti, Str.Venezuela Nr.6-8, Sector 1

Telefon: (0040-21) 233.90.08, 233.90.09

Fax: (0040-21) 233.90.07

Program de lucru: luni-vineri 9.00-15.00

E-mail : iraqbuchrest@yahoo.com

Cetăţenii români care doresc să încheie contracte individuale de muncă în Irak, sunt sfătuiţi să analizeze cu atenţie condiţiile de securitate asigurate, gradul de risc terorist al zonei de lucru, programul de activitate profesională, modalitatea de plata şi nivelul real al salarizării, facilităţi de hrană, cazare, sanitare şi de transport.

Atenţie! Kurdistan, deşi parte integrată a Republicii Irak, invocând dreptul la autonomie administrativă, acordă vize cetăţenilor români pentru o perioadă de 10 zile. Acest lucru contravine legislaţiei guvernului central de la Bagdad drept urmare cetăţenii români care doresc să viziteze alte zone in afara Kurdistanului riscă să fie acuzaţi de trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Se înregistrează zilnic atacuri cu dispozitive explozive improvizate, maşini capcană, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane şi atacuri armate.

Nicio locaţie din capitala irakiană nu este sigură, inclusiv Zona Internaţională, atacurile fiind surprinzătoare, iar ţintele fiind, în afara forţelor militare (ale Coaliţiei şi cele irakiene) şi cetăţenii străini.

Siguranţă şi criminalitate

Există grupări înarmate care organizează răpiri şi asasinate ale  cetăţenilor străini în vederea obţinerii răscumpărărilor.

Lipsa de combustibil a generat creşterea explozivă a pieţei negre a produselor petroliere şi, în general, a majorităţii produselor, mai ales cele de primă necesitate (carburanţi, apă, alimente, medicamente, etc.).

Dacă sunteţi nevoit să vă deplasaţi în Irak sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României la Bagdad şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră.

În acest fel puteţi fi contactaţi rapid şi eficient pentru a vi se acorda asistenţă consulară, precum şi în cazul unor situaţii de urgenţă. Ţineţi cont de faptul că, în contextul de securitate din Irak, posibilitatea de intervenţie a Ambasadei României este limitată.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Condiţiile de igiena şi sanitare sunt sub limita minimă admisibilă.

Multe unităţi spitaliceşti au fost închise în Bagdad, datorită pericolului atacurilor teroriste. Există mici clinici de medicină generală şi cabinete dentare private, dar aprovizionarea cu materiale şi produse sanitare corespunzătoare este minimă.

Condiţii privind traficul auto

Traficul auto este fragmentat de numeroase puncte de control.

În majoritatea cartierelor centrale ale capitalei traficul se desfăşoară cu dificultate din cauza aglomeraţiei.

  • Permisul de conducere

Autorităţile irakiene admit, pentru o perioadă nedefinită, valabilitatea documentelor internaţionale şi naţionale.

Transportul public

Transportul public nu este disponibil străinilor, datorită riscului răpirii.

Deşi există linii de autobuze şi microbuze, cu trasee definite, transportul public se face cu ajutorul taxiurilor, dar conducătorii auto evită să acceseze multe din zonele capitalei considerate nesigure. Evitaţi călătoriile cu taxiuri ilegale sau neînregistrate.

Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

Ministerul irakian de interne dispune de un serviciu specializat pentru informarea ambasadelor asupra eventualelor accidente rutiere în care sunt implicaţi cetăţeni străini. Datorita situaţiei existente, sistemul nu este operaţional.

Reglementări vamale

Autorităţile irakiene aplică criterii apropiate de cele impuse de majoritatea statelor.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

  • 200 ţigarete (10 pachete standard),
  • 2 litri de vin
  • 1 litru de băutură spirtoasă

Nu sunt menţionate restricţii privind bijuteriile personale.

Suma maximă de valută forte este de 10.000 dolari SUA.

Regimul medicamentelor

Nu sunt impuse restricţii asupra medicamentelor de uz personal. Vă recomandăm ca medicamentele care le luaţi cu dumneavoastră să fie însoţite de reţete autorizate de administrare, pentru fiecare caz în parte.

Substanţele psihotrope, stupefiantele şi derivatele acestora sunt interzise, iar pedepsele sunt severe.

Utilizarea cărţilor de credit

În Irak nu este posibilă utilizarea mijloacelor moderne de operaţiuni bancare.

Regimul animalelor de companie

Nu sunt impuse restricţii de intrare sau carantine animalelor de companie aduse din străinătate.

Asistenţa veterinară este deficitară, datorită lipsei acute a cadrelor cu pregătire superioară şi a lipsei medicamentelor şi instrumentarului necesare.