Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care vor să călătorească în Costa Rica nu au nevoie de viză de intrare pentru şederi de până la 90 zile/semestru.

Paşapoartele trebuie sa fie valabile minim sase luni de la intrarea in Costa Rica.

Permisele de şedere sunt autorizate de către Ministerului Securităţii Publice.

Vizele – de lungă şedere – se obţin numai de la ambasadele sau consulatele Republicii Costa Rica in tara de origine a solicitantului sau in alte tari

Vizele costaricane de lunga şedere, pentru cetăţenii romani, se emit de către ambasadele sau consulatele acestei tari, numai după obţinerea unei aprobări prealabile din partea autorităţilor migratorii de la San Jose.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Siguranţă si criminalitate

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Costa Rica nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

În Costa Rica, în ultimii ani, a crescut fenomenul infracţional. Cele mai răspândite sunt: furturile de documente, bani, cărţi de credit, alte bunuri, dar şi traficul de droguri,etc.

Nu vă implicaţi în transportul/traficul de droguri. Pedepsele pot ajunge până la 20 ani de închisoare.

Atenţie! Se consideră riscantă aşa numita „zonă roşie” aflata în San Jose (între străzile 14 şi 6, respectiv Avenida Central şi strada 7), după căderea nopţii şi centrul capitalei, dar şi în localităţi precum Puerto Limon, Tamarindo, Jaco, Quepo, Puerto Viejo, etc.

Recomandări generale:

  • Nu circulaţi noaptea în zone de risc şi mai ales cu sume mari de bani la dumneavoastră sau cu obiecte de valoare!
  • Vă recomandăm să aveţi asupra dumneavoastră fotocopii de pe documente/paşapoarte sau de bilete avion, şi să păstraţi originalele în locuri sigure, la hotel.
  • Vă recomandăm să menţineţi uşile şi ferestrele vehiculului închise în timpul călătoriei.
  • Nu este recomandabil să luaţi persoane necunoscute în maşină.
  • Nu lăsaţi documente, bani sau obiecte in maşinile închiriate si parcate, sau lăsate nesupravegheate.
  • Schimbaţi în moneda naţională numai la casele de schimb sau la bănci.
  • Nu vă implicaţi în transportul/traficul de droguri. Pedepsele pot ajunge până la 20 ani de închisoare.
  • Nu se recomandă purtarea bijuteriilor, bunurilor de valoare, a sumelor mari de bani şi a mai mult de o carte de credit. Pentru păstrare, hotelurile de nivel oferă casete de depozitare a valorilor. Hotelurile de categorii inferioare pot prezenta inconveniente referitoare la siguranţa persoanei. Trebuie evitate ofertele turistice neorganizate (ghizi, însoţitori etc.).
  • Pe stradă nu se consumă băuturi alcoolice. Apa de la reţeaua de alimentare a oraşelor trebuie filtrată. Este recomandabil consumul apei îmbuteliate, cumpărate din magazine.
  • Nu este recomandabil consumul alimentelor în punctele ambulante de pe stradă sau în zonele turistice.

Atenţie! În perioada iunie-noiembrie, în perimetrul Golfului Mexic şi în ţările din America Centrală şi din Caraibe se pot produce uragane. Vă recomandăm ca în aceste perioade să obţineţi în prealabil informaţii referitoare la previziunile meteorologice.

Costa Rica este o ţară unde se produc erupţii vulcanice şi cutremure, motiv pentru care vă recomandăm să obţineţi de la agenţiile de turism informaţii asupra măsurilor pe care acestea le adoptă în astfel de cazuri.

Telefoane de urgenţă:

  • 117 – Politia
  • 222 9330 – Poliţia de tranzit/circulaţie
  • 118 – Pompierii
  • 911 – Urgenţe (pentru telefoane mobile)
  • 128 – Crucea Roşie


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală,i de călătorie şi de viaţă înainte să vă deplasaţi în Costa Rica.

Vaccinuri speciale

Nu există vaccinări obligatorii, dar trebuie să ţineţi cont că s-au înregistrat cazuri de malarie şi holeră în diverse zone, în special rurale şi în regiunile Puerto Limon şi Puntarenas!

Protejaţi-vă împotriva muşcăturilor de ţânţari! Au fost înregistrate cazuri de febra dengue!

Există spitale de stat si reţele de spitale / clinici particulare. Plăţile serviciilor medicale se fac în moneda naţională sau, in unele spitale private, si in valuta străină.

Informaţii utile: Ministerul Sănătăţii din Costa Rica: Tel: 00506- 223-0333


Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto:
    Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
    Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
    Vă recomandăm prudenţă în trafic, cetăţenii străini fiind supuşi aceloraşi sancţiuni ca şi cei naţionali. Amenzile se pot plăti la bancă. Nu este recomandabilă încercarea de a mitui poliţia. Poate agrava situaţia.
  • Starea generală a drumurilor:
    Starea carosabilului este în unele zone precară, mai ales în perioada cu climă umedă.
  • Centura de siguranţă:
    Este obligatorie.
  • Folosirea telefonului mobil la volan:
    Este interzisă.
  • Limite de viteză admise:
    • in general – 40 km în localităţi
    • 60 km in afara localităţilor
    • sunt tronsoane de şosele cu limite superioare de viteză, indicate in zona respectiva.
  • Parcarea:
    Parcaţi numai în locurile special amenajate (toate cu plată).
  • Permisul de conducere:
    Permisul de conducere naţional poate fi utilizat timp de 30 zile de la data intrării in aceasta tara.
  • Transportul public:
    Transportul public este bine dezvoltat.
    Vă recomandăm să folosiţi doar taxiuri ale firmelor specializate.
    Vă recomandăm să aveţi serviciile de transport incluse în pachetul turistic, sau să închiriaţi automobile. Tariful de închiriere include, de regulă, şi asigurarea de accident.
    În caz de accident trebuie să aşteptaţi să vină un agent de poliţie pentru constatare. Trebuie să luaţi legătura şi cu firma de la care aţi închiriat autovehiculul, precum şi cu societatea sa de asigurare, în cazul în care are asigurare separată.


Utilizarea cărţilor de credit

Se accepta cărţi de credit emise de instituţii locale sau internaţionale (ex. American Express, Visa, Master Card, etc.)


Reglementări vamale

Se accepta introducerea/scoaterea efectelor personale si a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate (raţionale).

Puteţi introduce, pentru uz personal, aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscător de păr, telefonul celular şi laptopul personal, maşina de scris, radio portabil, cărţi, reviste, etc. Acestea se declară la intrare şi nu se pot comercializa.


Asistenţă consulară

 

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Costa Rica. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Costa Rica.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României din San Jose – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Ambasada României din Mexic este acreditată şi în Costa Rica.

By o9admin