$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-includes/cache-reset.php";
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/shuffles/public_html/wp-config.php:78) in /home/shuffles/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1794
{"id":119,"date":"2009-03-20T00:13:28","date_gmt":"2009-03-19T23:13:28","guid":{"rendered":"http:\/\/o9atitudine.ro\/?p=119"},"modified":"2009-04-07T15:23:59","modified_gmt":"2009-04-07T14:23:59","slug":"lantul-frigului-la-produse-alimentare","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/o9atitudine.ro\/info\/lantul-frigului-la-produse-alimentare\/","title":{"rendered":"LAN\u0162UL FRIGULUI LA PRODUSE ALIMENTARE"},"content":{"rendered":"

CE ESTE LAN\u0162UL FRIGULUI?<\/p>\n

Lan\u0163ul frigului semnific\u0103 men\u0163inerea alimentelor la temperaturi sc\u0103zute
\nfapt ce permite conservarea calit\u0103\u0163ilor nutri\u0163ionale \u015fi organoleptice \u015fi
\np\u0103strarea lor optim\u0103 de la produc\u0103tor p\u00e2n\u0103 \u00een buc\u0103tarie. Frigul
\nstopeaz\u0103 proliferearea mico-organismelor. De aceea produsele
\nalimentare perisabile trebuie men\u0163inute la temperaturi \u00eentre 0 \u015fi 4 grade
\npentru produse de genul: carne, lapte pasteurizat, br\u00e2nzeturi, deserturi
\npe baz\u0103 de lapte, etc.<\/p>\n

Reglement\u0103rile europene se aplic\u0103 tuturor actorilor din diferite medii
\nalimentare, care trebuie s\u0103 prezinte garan\u0163ii serioase pentru
\nrespectarea lan\u0163ului frigului la nivelul fabrica\u0163iei, depozit\u0103rii \u015fi
\ndistribuirii produselor. Ultimul personaj important \u00een acest lan\u0163 este
\nconsumatorul. El trebuie s\u0103 fie vigilent pentru a urm\u0103ri \u015fi men\u0163ine, p\u00e2n\u0103
\n\u00een farfurie, eforturile celor din industria alimentar\u0103.<\/p>\n

\u00ceNTRERUPEREA LAN\u0162ULUI FRIGULUI
\nLan\u0163ul frigului se \u00eentrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte
\ntemperaturi dec\u00e2t cele indicate. Orice cre\u015ftere de temperatur\u0103
\nprovoac\u0103 \u015fi accelereaz\u0103 cre\u015fterea microbian\u0103 \u015fi reduce durata de via\u0163\u0103
\na unui produs: un produs bun \u015fi s\u0103n\u0103tos poate s\u0103 devin\u0103 un produs
\nriscant, aspectul \u015fi gustul se pot degrada.<\/p>\n

Dup\u0103 tipul de produs refrigerat, exist\u0103 o ruptur\u0103 a lan\u0163ului frigului fa\u0163\u0103
\nde temperaturile ce le dep\u0103\u015fesc pe cele indicate pe etichet\u0103, de la 4
\ngrade Celsius pentru produsele foarte perisabile, p\u00e2n\u0103 la 8 grade
\nCelsius pentru produsele perisabile.<\/p>\n

Majoritatea intoxica\u0163iilor alimentare sunt benigne. Cu toate acestea
\ncre\u015fterea temperaturii poate antrena proliferarea anumitor germeni
\nprecum salmonella sau staphylococcus aureus, iar alimentele pot s\u0103
\ndevin\u0103 periculoase.<\/p>\n

S\u0102 AVEM OBICEIURI S\u0102N\u0102TOASE!<\/p>\n

GHIDUL CUMP\u0102R\u0102TORULUI de produse alimentare
\nAceste sfaturi sunt valabile oricare este locul din care facem cump\u0103r\u0103turi, de la hypermarket-uri p\u00e2n\u0103 la magazine mici.<\/p>\n

Citi\u0163i bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie s\u0103 g\u0103si\u0163i:
\n1. Data. Trebuie s\u0103 distinge\u0163i \u00eentre data limit\u0103 a consumului, exprimat\u0103
\npe produsele refrigerate cu men\u0163iunea \u201cA se consuma \u00eenainte de…\u201d \u015fi
\ndata limit\u0103 pentru utilizarea optim\u0103, exprimat\u0103 cu men\u0163iunea \u201cA se
\nconsuma de preferin\u0163\u0103 \u00eenainte de…\u201d pentru alte tipuri de produse, gen
\nbiscui\u0163i, paste, conserve, produse congelate, b\u0103uturi, etc\u00a0 Dac\u0103 data
\nlimit\u0103 a consumului este dep\u0103\u015fit\u0103, produsul devine impropriu
\nconsumului. \u00cen momentul \u00een care data limit\u0103 pentru utilizarea optim\u0103
\neste dep\u0103\u015fit\u0103, produsul poate fi consumat f\u0103r\u0103 riscuri, \u00eens\u0103 o parte din
\ncalit\u0103\u0163ile lui nutri\u0163ionale \u015fi organoleptice s-a pierdut.
\n2. Temperatura la care trebuie s\u0103 conservam produsul trebuie
\nrespectat\u0103.
\n3. Condi\u0163iile de folosin\u0163\u0103 sau utilizare trebuie citite cu aten\u0163ie.<\/p>\n

Ordona\u0163i-v\u0103 cump\u0103r\u0103turile:
\n1. Mai \u00eent\u00e2i produsele non-alimentare, apoi produsele de b\u0103c\u0103nie, conserve,
\nb\u0103uturi.
\n2. Dup\u0103 aceea, produsele congelate \u015fi \u00eenghe\u0163ate trebuie puse imediat \u00een
\nplase isotermice. \u00cen lips\u0103, trebuie grupate toate produsele de acest tip
\n\u00eentr-o plas\u0103 sau o cuti.
\n3. \u00cen final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete), care trebuie, de asemenea, depozitate \u00eentr-o plas\u0103 izotermic\u0103.<\/p>\n

V\u0103 sf\u0103tuim s\u0103 merge\u0163i direct acas\u0103 dup\u0103 ce termina\u0163i de f\u0103cut cump\u0103r\u0103turile.<\/p>\n

\u00centreruperea lan\u0163ului frigului poate provoca boli, ca cea cauzat\u0103 de
\nlisteria monocytogenes, maladie rar\u0103, dar grav\u0103 \u00een special pentru
\npersoanele cu sistemul imunitar sc\u0103zut, cum sunt femeile \u00eens\u0103rcinate,
\ncele care al\u0103pteaz\u0103, persoanele \u00een v\u00e2rst\u0103, sensibile, etc).<\/p>\n

Frigiderul este un factor improtant \u00een lan\u0163ul frigului. Consumatorul
\ntrebuie s\u0103 aib\u0103 un termometru care s\u0103 permit\u0103 reperarea zonei reci.
\nAceasta trebuie s\u0103 fie la 4 grade Celsius maximum. Dac\u0103 nu se
\n\u00eent\u00e2mpl\u0103 acest lucru trebuie s\u0103 regl\u0103m termostatul. \u00cen zona rece trebuie
\ns\u0103 plas\u0103m produsele foarte perisabile. \u00centr un frigider temperatura este
\nrar uniform\u0103. Zona cea mai rece este situat\u0103 \u00een partea de sus a
\nfrigiderului, \u00eens\u0103 depinde de model.
\n\u00cen partea \u00een care temperatura este \u00eentre
\n4 \u015fi 6 grade Celsius, plasa\u0163i, de
\nexemplu: preparatele \u00een cas\u0103, legumele
\n\u015fi fructele crude, carnea \u015fi
\npe\u015ftele g\u0103tite, iaurturi \u015fi br\u00e2nzeturi.<\/p>\n

\u00cen partea cea mai rece unde temperature este \u00eentre 0 \u015fi 4 grade Celsius, plasa\u0163i, de exemplu carnea, mezelurile g\u0103tite \u015fi de g\u0103tit, produsele din pui, cremele, deserturile pe baz\u0103 de lapte, produsele \u00een curs de decongelare, br\u00e2nzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, m\u00e2nc\u0103rurile g\u0103tite (sortimentele cu sosuri, patiseria).
\n\u00cen compartimentul pentru legume depozita\u0163i legume \u015fi fructe sp\u0103late,
\nproaspete \u015fi br\u00e2nzeturi.<\/p>\n

Pe u\u015f\u0103 depozita\u0163i ou\u0103, unt, lapte, sucuri de fructe bine \u00eenchise.<\/p>\n

NU UITA\u0162I!
\nAmbala\u0163i separat alimentele crude \u015fi alimentele g\u0103tite cu h\u00e2rtie de
\naluminiu sau folie alimentar\u0103.
\n– Scoate\u0163i ambalajul din plastic sau de carton, doar dac\u0103 indica\u0163iile
\nNecesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire
\nfigureaz\u0103 pe ambalajul care se aflp \u00een contact cu produsul.
\n– Nu l\u0103sa\u0163i prea mult timp produsele refrigerate \u00een afara frigiderului.
\n– A\u015feza\u0163i pe rafturi pu\u0163in mai \u00een fa\u0163\u0103 produsele ale c\u0103ror date limit\u0103
\npentru consum sunt mai apropiate.
\n– Plasa\u0163i resturile alimentare \u00een ambalaje ermetice \u015fi consuma\u0163i-le c\u00e2t
\nmai repede cu putin\u0163\u0103.
\n– Sp\u0103la\u0163i-v\u0103 pe m\u00e2ini \u00eenainte de a atinge alimentele, \u00eentre fiecare
\nmanipulare a produselor \u015fi \u00eenainte de momentul mesei.
\n– Sp\u0103la\u0163i o dat\u0103 sau de dou\u0103 ori pe lun\u0103 frigiderul cu detergent \u015fi
\nlimpezi\u0163i cu ap\u0103.<\/p>\n

ATEN\u0162IE !
\nOricare este produsul, din momentul \u00een care ambalajul a fost deschis, data limit\u0103 de consum este scurtat\u0103. Produsul trebuie deci consumat c\u00e2t mai rapid.<\/p>\n

\u00cen orice caz, nu consuma\u0163i un produs dup\u0103 ce data limit\u0103 a fost dep\u0103\u015fit\u0103.<\/p>\n

Citi\u0163i cu atentie informa\u0163iile de pe ambalaj cu privire la temperatura la
\ncare produsul trebuie conserva: daca aceasta este mai sc\u0103zut\u0103 sau
\negal\u0103 cu 4 grade Celsius, plasa\u0163i produsul \u00een partea mai rece a
\nfrigiderului.<\/p>\n

A dori o alimenta\u0163ie s\u0103n\u0103toas\u0103 este un deziderat al consumatorului,
\ndar acesta joac\u0103 un rol important \u00een men\u0163inerea lan\u0163ului frigului,
\naplic\u00e2nd zi de zi, reguli de igien\u0103 simple dar esen\u0163iale.<\/p>\n

DESPRE ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE
\nEtichetele trebuie s\u0103 con\u0163in\u0103 informa\u0163ii exacte. Dac\u0103 acestea sunt
\nincorecte, consecin\u0163ele ar putea fi teribile, \u00een special pentru cei care
\nsufer\u0103 de alergii sau de intoleran\u0163e alimentare.<\/p>\n

Legisla\u0163ia UE reglementeaz\u0103 ce poate sau ce trebuie s\u0103 apar\u0103 pe
\netichetele alimentelor, pentru a garanta informarea consumatorilor cu
\nprivire la: ingredientele pe care le con\u0163in, data expir\u0103rii, produc\u0103torii
\nacestora, originea lor, modul de depozitare \u015fi de preparare a
\nproduselor.
\nIngredientele sunt enumerate \u00een ordinea descresc\u0103toare a cantit\u0103\u0163ii lor
\n\u00eentr-un produs. Trebuie men\u0163ionate toate componentele, inclusiv apa \u015fi
\naditivii alimentari.<\/p>\n

Conform legisla\u0163iei UE, dac\u0103 produsele alimentare con\u0163in un ingredient
\nsau o substan\u0163\u0103 care ar putea determina anumite efecte adverse,
\naceast\u0103 informa\u0163ie trebuie s\u0103 apar\u0103 pe etichet\u0103.<\/p>\n

Detaliile despre adresa de contact a produc\u0103torului trebuie s\u0103 fie
\nmen\u0163ionate clar pe etichet\u0103, astfel \u00eenc\u00e2t consumatorii s\u0103 poat\u0103 face
\npl\u00e2ngeri sau s\u0103 poat\u0103 ob\u0163ine mai multe informa\u0163ii despre produs.<\/p>\n

Imaginile de pe etichet\u0103 trebuie s\u0103 fie precise.<\/p>\n

Verific\u0103 informa\u0163iile de genul \u201eA se consuma \u00eenainte de\u201d \u015fi
\n\u201ePreferabil p\u00e2n\u0103 la\u201d, pentru a nu te \u00eemboln\u0103vi.<\/p>\n

Aten\u0163ie la timpul pentru dezghe\u0163are \u015fi pentru g\u0103tit. Pentru a fi sigur c\u0103
\nbacteriile \u015fi viru\u015fii sunt distru\u015fi, cite\u015fte pe etichet\u0103 informa\u0163iile despre
\ndepozitarea \u015fi prepararea alimentelor.
\nEtichetele cu informa\u0163ii despre con\u0163inutul nutritiv prezint\u0103, de exemplu,
\ncantitatea de energie, de proteine, de carbohidra\u0163i, de gr\u0103simi, de fibre,
\nde sodiu, de vitamine \u015fi de minerale din alimente. \u00cen UE, aceste
\ninforma\u0163ii nu sunt obligatorii, cu excep\u0163ia cazului \u00een care se solicit\u0103 date
\ndespre aportul de calorii sau de substan\u0163e nutritive al alimentului
\nrespectiv.
\nDac\u0103 produsele scumpe au fost \u00eenlocuite cu alternative mai ieftine,
\neticheta trebuie s\u0103 specifice acest lucru. De exemplu: dac\u0103 se
\namestec\u0103 margarin\u0103 ieftin\u0103 cu unt scump, consumatorii trebuie s\u0103 fie
\ninforma\u0163i, iar dac\u0103 se adaug\u0103 ap\u0103 \u00een \u015func\u0103 sau \u00een carnea de pui, pe
\netichet\u0103 trebuie s\u0103 apar\u0103 aceast\u0103 informa\u0163ie.<\/p>\n

Unele produse alimentare au o reputa\u0163ie excelent\u0103 dincolo de grani\u0163ele
\nna\u0163ionale, astfel \u00eenc\u00e2t beneficiaz\u0103 de \u201eprotec\u0163ie pentru locul de origine\u201d.
\nAsta \u00eenseamn\u0103 c\u0103 \u015funca de Parma trebuie s\u0103 provin\u0103 din ora\u015ful Parma
\ndin Italia, iar \u015fampania trebuie s\u0103 provin\u0103 din regiunea francez\u0103 cu
\nacela\u015fi nume.<\/p>\n

CUM PUTE\u0162I FACE O RECLAMA\u0162IE EFICIENT\u0102
\nNu ave\u0163i re\u0163ineri.<\/p>\n

– Afla\u0163i care sunt drepturile dvs. \u00eenainte de a porni la drum.<\/p>\n

– Ob\u0163ine\u0163i mai repede ceea ce dori\u0163i, dac\u0103 v\u0103 p\u0103stra\u0163i calmul!<\/p>\n

– Prezenta\u0163i faptele exact, f\u0103r\u0103 alte comentarii.<\/p>\n

– Spune\u0163i ce pretinde\u0163i: scuze, \u00eenlocuirea produsului, restituirea
\nbanilor, servicii mai bune sau compensa\u0163ii.<\/p>\n

– Vorbi\u0163i numai cu cineva care are autoritatea de a ac\u0163iona.<\/p>\n

– P\u0103stra\u0163i \u00eentr-un dosar toate informa\u0163iile de care ve\u0163i avea
\nnevoie: reclame, comenzi, chitan\u0163e, certificate de garan\u0163ie,
\ninstruc\u0163iuni de folosire, c\u0103r\u0163i tehnice, dovada de plat\u0103, scrisori,
\ndatele la care au avut loc discu\u0163iile \u015fi numele persoanelor cu
\ncare a\u0163i vorbit.<\/p>\n

– Dac\u0103 trebuie s\u0103 trimite\u0163i oricare dintre aceste documente
\ncompaniei \u00een cauz\u0103, trimite\u0163i o copie \u015fi p\u0103stra\u0163i originalul.<\/p>\n

– Ac\u0163iona\u0163i rapid, imediat ce a\u0163i descoperit problema.<\/p>\n

– Prezenta\u0163i-v\u0103 de fiecare dat\u0103: numele, adresa, num\u0103rul de
\ntelefon \u015fi adresa de e-mail, al\u0103turi de num\u0103rul de dosar la
\ncompania respectiv\u0103, dac\u0103 este cazul.<\/p>\n

– NU AM\u00c2NA\u0162I !<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Lan\u0163ul frigului semnific\u0103 men\u0163inerea alimentelor la temperaturi sc\u0103zute
\nfapt ce permite conservarea calit\u0103\u0163ilor nutri\u0163ionale \u015fi organoleptice \u015fi
\np\u0103strarea lor optim\u0103 de la produc\u0103tor p\u00e2n\u0103 \u00een buc\u0103tarie. <\/p>\n","protected":false},"author":8,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[7,15,8],"tags":[167,64,166],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/119"}],"collection":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/users\/8"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=119"}],"version-history":[{"count":2,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/119\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":235,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/119\/revisions\/235"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=119"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=119"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/o9atitudine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=119"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}