Vietnam

 • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

18 ianuarie 2011

Condiţii de intrare şi regimul de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Vietnam. Aceasta poate fi obţinută la Ambasada R.S. Vietnam la Bucureşti. Autorităţile pot refuza intrarea turiştilor pe teritorul Vietnamului dacă valabilitatea paşaportului este mai mică de 6 luni.

Viza turistică (scurtă-şedere) este eliberată pentru o perioadă de 15 zile.

Atenţie ! Perioada de valabilitate a vizei turistice nu poate fi extinsă în Vietnam.

Daca doriti să călătoriţi în Vietnam pentru o perioadă mai mare de 15 de zile, trebuie să informaţi Ambasada Vietnam la Bucureşti asupra acestui fapt, în vederea obţinerii detaliilor necesare privind eliberarea vizei pentru perioada solicitată, în concordanţă cu scopul călătoriei.

Pentru verificarea condiţiilor specifice de intrare prevăzute de legislaţia naţională vietnameză, modificările ce pot interveni, cuantumul minim al sumelor ce trebuie deţinute pe categorii de vize, regimul asigurărilor medicale şi alte detalii necesare obţinerii diferitelor categorii de vize, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile vietnameze:

În cazul pierderii paşaportului sau a depăşirii dreptului de şedere, este necesară obţinerea unei noi vize, fapt care necesită o perioadă de până la cinci zile.

La intrarea în Vietnam, de regulă, se completează un formular cu date personale, scopul călătoriei etc. care trebuie păstrat şi prezentat autorităţilor la ieşirea din ţară.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Vietnam este scăzut.
Cu toate acestea, guvernul vietnamez aplică o politică de maximă vigilenţă şi intransigenţă faţă de terorism, fenomen global cu risc de producere oriunde în lume.
Avertizăm asupra riscului extrem de ridicat în cazul deplasărilor în zonele, foste teatru de luptă din timpul războiului, unde înca mai există muniţii neexplodate, în special în zone izolate de-a lungul graniţei cu Laos.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor eventuale situaţii neplăcute, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

Siguranţă şi criminalitate

Vietnam este o ţară cu un nivel de criminalitate redus.
Printre infracţiunile în urma cărora cad victime turiştii sunt furtul de portofele şi genţi, accesorii electronice sau obiecte din maşini, majoritatea fiind înregistrate în Ho Chi Minh, Hanoi şi în oraşele din centrul ţării, Hue şi Danang.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Vietnam:

 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil.
 • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul să manifeste atenţie asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele personale la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport).
 • După lăsarea întunericului este indicată folosirea taxiurilor, pentru a se evita riscul producerii unor situaţii neplăcute din cauza unor conducatori de motorete sau “cyclo” (ricşă), unul din mijloacele frecvente de transport pentru turişti.
 • Se recomanda folosirea taxi-urilor înregistrate şi nu serviciile oferite de persoane particulare.
 • Să nu accepte băuturi alcoolice sau răcoritoare oferite de necunoscuţi, în special în baruri.
 • La cazarea în hotel se reţine paşaportul, în vederea înregistrării la poliţie.
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, cât şi Ambasada României în R.S. Vietnam .

Oferirea de asistenţă consulară în afara Hanoiului se face cu dificultate, având în vedere distanţele mari între localităţi.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat numărul de urgenţă al poliţiei: 113

Legea locală

În cazul delictelor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri pedepsele sunt foarte aspre, în unele cazuri pedeapsa poate fi cea capitală. Aceleaşi pedepse se aplică şi pentru alte infracţiuni, precum hărţuirea sexuală, viol sau fraudă fiscală.
Străinilor nu le este permis să invite în camerele de hotel persoane vietnameze.
Fotografierea de/lânga amplasamente militare este strict interzisă.

Dezastre naturale

Sezonul taifunurilor este în perioada iunie – decembrie, afectate fiind în special regiunile de coastă din partea centrală şi nordică.
Câteva zone provinciale sunt afectate adesea de inundaţii, în special în perioada musonului (iunie – octombrie). Dintre provinciile cu risc, cele mai multe sunt situate în zona de graniţă cu Laos.

Sistemul medical

Se recomandă încheierea unei asigurări medicale şi de călătorie pe intreaga durata a deplasării !
Pentru situatiile în care este nevoie de asistenţă medicală sau stomatologică în condiţii de urgenţă, turiştii români sunt sfătuiţi să se adreseze în primul rând recepţiei hotelului unde sunt cazaţi, care poate contacta serviciul de ambulanţă sau îi poate dirija spre cel mai apropiat spital sau cabinet stomatologic.
În sudul Vietnamului, în special în Delta Fluviului Mekong, au fost înregistrate unele cazuri izolate de febră hemoragică şi febră tifoidă.
Malaria şi febra japoneză, maladii transmise de ţânţari, sunt încă prezente, dar cu o frecvenţă redusă faţă de anii precedenţi.
Pentru a se evita înţepăturile ţânţarilor există creme şi soluţii care pot fi cumpărate din farmacii şi magazine.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Vietnam, în special în marile oraşe, traficul este îngreunat datorită prezenţei numărului ridicat de motociclete, principalul mijloc de transport al cetăţenilor vietnamezi, existând riscul producerii de accidente rutiere.
Conducătorii auto trebuie să manifeste vigilenţă sporită, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, circulând cu viteză redusă.
Pietonii trebuie să acorde o atenţie sporită la traversarea străzilor.
Casca de protecţie este obligatorie în cazul în care vă deplasaţi cu motocicleta.

 • Starea drumurilor

Infrastructura drumurilor este satisfacătoare. .

 • Transportul public

Transportul public este dezvoltat insuficient.
Taxiurile sunt un mijloc de călătorie destul de sigur, dar se recomandă utilizarea taxiurilor autorizate, care sunt dotate cu aparat de  taxare.
Călătoria cu trenul este, de asemenea, sigură.

 • Permisul de conducere

Permisul românesc nu este recunoscut de către autorităţile vietnameze.
Cetăţenii români trebuie să obţina permis de conducere eliberat de Autoritatea Drumurilor din Hanoi sau Departamentul Lucrărilor Publice şi Transportului, în Ho Chi Minh.

Reglementări vamale

Introducerea în Vietnam a drogurilor de orice natură este interzisă.
Sumele de bani care depăşesc 5.000 USD trebuie declarate la intrarea în Vietnam.
Cetăţenii străini pot schimba în valută din moneda locala (VND), dar numai în limita sumei de 500 USD.
Se recomandă ca schimbul valutar să fie efectuat numai la birouri autorizate.

Regimul medicamentelor

Nu sunt restricţii în privinţa deţinerii şi transportului medicamentelor prescrise de medic, pentru uzul personal şi în cantităţi care să acopere perioada de sejur a turistului, cu excepţia celor psihotrope, pentru care sunt impuse restricţii.

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit sunt acceptate în oraşele principale, în provincii singurul mod de plată fiind cu bani lichizi.
Dolarul american este preferat celorlalte valute.

Regimul animalelor de companie

Datorită numeroaselor modificări care pot avea loc în procesul privind regimul intrării / ieşirii animalelor de companie, ca urmare a problemelor pe care Vietnamul le-a avut cu gripa aviară, precum şi neacceptarea acestora în unele hoteluri, se recomandă ca cetăţenii români să nu călătorească în Vietnam cu animale de companie.

By o9admin