A A
RSS


Tunisia

Mon, Aug 15, 2011

Africa, Calatorii

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt scutiţi de obligativitatea vizei pentru călătorii turistice. În asemenea situaţii, perioada legală de şedere este de până la 90 de zile.

Dreptul de şedere pentru angajare în muncă este relativ dificil de obţinut şi este condiţionat de aprobarea prealabilă a organelor de poliţie şi a Direcţiilor regionale de muncă, în funcţie de calificarea solicitanţilor. În general, pentru protejarea forţei de muncă autohtone, angajarea străinilor în majoritatea sectoarelor de activitate este descurajată.

Dreptul de şedere pentru studii se poate obţine pentru durata studiilor şi cu acordul ministerului local al învăţământului.

Este obligatorie completarea la intrarea în ţară a unui formular, în care se precizează scopul, durata, natura vizitei şi domiciliul. Orice schimbare de domiciliu se anunţă la organele de poliţie sau ale gărzii naţionale, în termen de trei zile.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Tunisia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ambasada Republicii Tunisia din România.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Siguranţă şi criminalitate

În ultima perioada, în Tunisia au avut loc ample mişcări stradale de protest, epicentrul acestora fiind oraşul Sidi Bouzid (cca 280 km sud de Tunis). Ulterior, manifestaţiile s-au extins şi la guvernoratele limitrofe Kairouan, Sfax şi Sousse (situate în centrul ţării), precum şi la guvernoratul Mednin (sudul litoralului tunisian), ajungând pana la Tunis. În urma măsurilor adoptate de autorităţi au fost operate arestări în rândurile demonstranţilor şi s-au înregistrat victime.

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Evitaţi pe cât posibil zona de frontiera cu Algeria şi zonele deşertice

Tunisia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.

Pentru siguranţa dumneavoastră, în cazul în care călătoriţi în Tunisia:

 • Evitaţi orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care vă aflaţi, în locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării
 • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă evitarea cartierelor mărginaşe, precum şi zonele vechi „medina” aglomerate care nu sunt cuprinse în broşurile turistice şi prezintă un risc de insecuritate.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în public.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei României.

În cazul unor incidente grave care necesită intervenţia imediată a autorităţilor tunisiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţie 197
 • Pompieri 198
 • SOS Remorcare (71) 801-211; (71) 891-000
 • Urgenţe medicale (71) 569-600

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul călătoriei dumneavoastră în Tunisia, mai ales dacă aceasta este făcută fără sprijinul unui operator turistic acreditat, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 • SOS Ambulanţa (71) 725-555; (71) 599-900; (71) 233-907

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Tunisia, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Sunt recunoscute asigurările internaţionale. În cazul inexistenţei asigurării, apar probleme în ceea ce priveşte efectuarea serviciilor medicale.

Fiecare spital departamental sau clinică privată mare, practică şi servicii de urgenţă, dispunând de ambulanţe proprii.

Pentru străini nu există tratamente medicale gratuite.

Fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:
  Circulaţia se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
  Nu este permisă conducerea sub influenţa alcoolului.
 • Starea drumurilor:
  Starea infrastructurii rutiere este în general bună.
 • Limitele de viteză admise:
  – 120 km/h pe autostrăzi
  – 90 km/h în afara localităţii
  – 50km/oră în localitate
  Atât în localităţi, cât şi în afara localităţilor pot fi instalate radare.
 • Centura de siguranţă:
  Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
      
 • Permisul de conducere:
  Permisul de conducere românesc este valabil doar pentru turişti. Cei care obţin drept de şedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.
 • Parcarea:
  Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate, în caz contrar, autoturismele pot fi ridicate de poliţie.

Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere:

În cazul accidentelor uşoare există o procedura de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regulă purtat în autoturism, fără prezenţa poliţiei, între cei implicaţi in accident.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor.

Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Reglementari vamale

Nu se aplică scutiri de taxe pentru bunurile introduse în Tunisia.

Este interzisă introducerea armelor, muniţiilor. Sancţiunile prevăzute de autorităţile locale sunt foarte aspre.

Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc.), altele decât cele de uz turistic, se eliberează un document de introducere în ţară, pentru a putea fi acceptate ulterior la ieşire. Altfel, ele pot fi confiscate.

Sume maxime de bani permise, fără declaraţie, la intrare şi la ieşire: echivalentul a 5000 dinari tunisieni (cca. 3000 Euro). Orice sumă care depăşeşte acest maxim, este obligatoriu să fie declarată, la intrare pe teritoriul Tunisiei, iar la ieşire, trebuie prezentat fie declaraţia dată la intrare, fie documentul bancar justificativ.

Bunurile deosebite trebuie declarate la intrare, pentru a putea fi scoase din ţară fără probleme.

Regimul animalelor de companie

Regimul de călătorie al animalelor de companie este asemănător celui din Uniunea Europeană.