Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra în Albania, fără viză, cu cartea de identitate sau paşaportul, pentru perioade de şedere mai scurte de 90 de zile într-un interval de 6 luni. Daca se depăşesc 20 de zile de şedere, străinul este obligat să se prezinte la cel mai apropiat centru de poliţie pentru a anunţa şederea şi adresa la care stă.

Pentru şederi ce depăşesc 90 zile, este necesară obţinerea unui permis de şedere sau de muncă, eliberat de Ministerul de Interne. Permisele de şedere se eliberează, iniţial, cu perioada de valabilitate de un an de zile.

Se recomanda ca înainte de venirea în Albania pentru a obţine permisul de muncă, solicitanţii cetăţeni români, să se adreseze Ambasadei Albaniei de la Bucureşti pentru obţinerea unor date suplimentare.

Atenţie! Pentru obţinerea permisului de muncă sau de şedere se cere ca toate documentele din România să fie supralegalizate

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională albaneză, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile albaneze:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Albaniei (www.mfa.gov.al)
 • Ambasada Republicii Albania în România.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Albania este scăzut. Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Albania nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile albaneze şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Vă recomandăm evitarea deplasărilor în zona de frontieră a Albaniei cu provincia Kosovo, unde există riscul prezenţei unor dispozitive explozive amorsate, rămase din perioada conflictului din Kosovo din 1999.

Fenomenul criminalităţii organizate este încă prezent în această ţară, cele mai frecvente manifestări ale acestuia fiind traficul de narcotice, spălarea de bani, contrabanda şi traficul de autoturisme second-hand.

În acest context, recomandăm cetăţenilor români să nu accepte sume de bani sub formă de împrumut de la străini sau să asigure transportul în Romania a unor colete care nu le aparţin (pot avea surpriza să descopere că transportă materiale interzise – narcotice sau arme uşoare).

Recomandăm insistent tuturor cetăţenilor români să evalueze cu discernământ propunerile sau ofertele de colaborare primite de la persoane fizice sau juridice din Albania şi, în caz de necesitate, să solicite asistenţa unui avocat.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării).

Se recomandă, de asemenea, să nu se cumpere autoturisme la mâna a doua din această ţară, multe dintre autoturismele de pe piaţă fiind furate din vestul Europei.

Recomandări:

 • Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi  în mod vizibil .
 • În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
 • Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor.
 • Nu acceptaţi sume de bani sub formă de împrumut de la străini şi nu asiguraţi transportul în România a unor colete (acestea pot conţine materiale interzise – narcotice sau arme uşoare).

În cazul unor incidente în care vă este afectată siguranţa personală sau a bunurilor dvs, contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi Ambasada României la Tirana.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor albaneze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale:

Telefoanele de urgenţa sunt: 129 (la Poliţie), 00 355 42 222235 şi 127 (la Spitalul de urgenţă, respectiv Ambulanţă), 128 şi 00 355 42 222222 (la pompieri) şi 124 (informaţii speciale)

Vă recomandăm, de asemenea, să sesizaţi Ambasada României la Tirana, care vă poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Este obligatorie asigurarea medicală pentru cetăţenii români.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.
Este obligatorie „cartea verde” de asigurare internaţională auto.

Chiar dacă regulile de circulaţie sunt similare celor din România, în general acestea nu sunt respectate de către conducătorii auto din Albania (se trece pe roşu la semafor, se circulă pe contrasens, nu se acordă prioritate de dreapta etc.).

În cazul în care vă deplasaţi cu autoturismul, este necesar să manifestaţi prudenţă maximă.

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor este în general bună.

 • Parcarea

În Tirana şi oraşele municipiu, parcarea în zonele centrale se face cu dificultate. Există parcări cu plată păzite, unde autoturismele se află, în principiu, în siguranţă.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Albaniei, utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor antiradar constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă.

 • Permisul de conducere

În Albania, permisul de conducere românesc, precum şi cel internaţional sunt valabile.

 • Informaţii pentru cazuri de accident

În cazul producerii unui accident auto, cei implicaţi sunt obligaţi să lase autovehiculele în poziţia în care se află, iar agenţii de la Poliţia Rutieră solicită sprijinul experţilor constatatori care reţin permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare ale conducătorilor auto. De regulă, cetăţii albanezii vinovaţi de producerea unui accident rutier preferă, din diverse motive, să plătească daunele pe loc, în bani lichizi.

 • În caz de accident uşor:
  • completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului;
  • notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
 • În caz de accident grav, cu răniţi:
  • chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.
  • adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.
  • În situaţii de accident auto comis de un străin, în general poliţia rutieră este promptă, asigură asistenţă şi stabileşte împrejurările comiterii accidentului cu operativitate.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit tip American Express, Visa şi MasterCard sunt acceptate de băncile din Tirana.
Se pot face plăţi cu cărţi de credit numai în anumite hoteluri.

Reglementări vamale

Persoanele care deţin, la intrarea sau la ieşirea din Albania, sume mai mari de 1.000.000 Leka (aproximativ 8.000 EURO sau 10.500 USD), sunt obligate să le declare la autorităţile vamale.
Sunt interzise la import armele de foc, narcoticele, articole din patrimoniul cultural naţional. Pot fi introduse băuturi, ţigări etc. în cantităţi rezonabile.
Pentru medicamentele care conţin amfetamine este necesară reţeta.

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea in Albania cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să posede documentele de însoţire necesare şi să fie vaccinate la zi.

Sursa: www.mae.ro

By o9admin