A A
RSS


Sri Lanka

Mon, Aug 15, 2011

Asia de Sud si de Est, Calatorii

Sri Lanka

Ultima actualizare:

3 mai 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka.
Pentru călătoriile în scop turistic, viza se acordă la frontieră, gratuit, pentru un sejur de maxim 30 de zile. Pentru o şedere mai mare de 30 de zile, cetăţenii români trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare de la oficiile consulare Sri Lanka din străinătate.

Atenţie! Intrarea şi şederea în Sri Lanka, în alte scopuri decât cel turistic, este permisă numai după ce a fost obţinută, în prealabil, o viză de la oficiile consulare ale acestui stat din străinătate.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Sri Lanka, vă rugăm să consultaţi informaţiile oficiale prezentate de autorităţile srilankeze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Colombo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Sri Lanka prezintă un risc considerabil de producere a unor atentate teroriste, datorate în principal grupării denumite Tigrii Tamili (Tigrii Eliberării Tamilului Eelam), care a declanşat un conflict armat începând cu anul 1983, vizând dobândirea independenţei pentru provincia srilankeză Tamil. Aceste atentate nu au, în general, ca ţintă viaţa sau bunurile cetăţenilor străini, însă acestea pot fi puse în pericol în mod nediscriminat.

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români să evite călătoriile în nordul şi estul insulei, în zonă existând un număr important de mine de teren neexplodate şi o continuă tensiune politică, marcată de acte violente.

Cetăţenilor români care călătoresc în Sri Lanka li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în majoritatea regiunilor ţării dar se recomandă evitarea deplasărilor în regiunile de nord şi de est ale ţării.

Cetăţenii români care doresc să călătorească totuşi în regiunile din nord, în Jaffna, Kilinochchi, Mullaittivu, Mannar şi Vavuniya, trebuie să obţină, în prealabil, în mod obligatoriu, acordul din partea Ministerului Apărării din Sri Lanka.

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere faptul că sunt frecvent organizate, de către autorităţile locale, puncte de control şi blocaje rutiere pe teritoriul ţării, inclusiv în capitală, în oraşul Colombo. De-a lungul timpului, au existat cazuri când a fost deschis focul asupra vehiculelor care nu au oprit la somaţia forţelor de securitate.

În capitala, Colombo, trebuie să se manifeste atenţie sporită şi să se evite adunările publice sau alte ţinte posibile ca de exemplu sediile de poliţie, punctele de control militare, sediile guvernamentale şi politice.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Se recomandă, în general, tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Sri Lanka, să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste înţelegere şi acceptare faţă de acestea.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţie.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi anunţarea Ambasadei României la Colombo.

Atenţie! Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseşte cu moartea.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Urgenţă Poliţie: 011- 243 3333 ; 119
 • Sediul central poliţie: 011- 242 1111
 • Poliţie turişti : 011-2433342
 • Ambulanţă: 011- 422 2222
 • Serviciul accidente: 011- 269 1111
 • Ambulanţă Crucea Rosie: 011- 269 1095
 • Pompieri: 011-242 2222

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Pentru cetăţenii români care se află temporar în Sri Lanka, în scop turistic, se recomandă cu insistenţă procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii.

Majoritatea unităţilor medicale din Colombo acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări. Există, de asemenea, posibilitatea încheierii unei asigurări medicale pe teritoriul Sri Lanka, care acoperă atât cheltuileile de spitalizare, cât şi medicaţia necesară. Costul unei asigurări de nivel mediu/persoană este de aproximativ 90 USD/an. Nu sunt obligatorii vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Traficul auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului (sistemul britanic).

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor este în general satisfăcătoare.

 • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

 • Limitele de viteză sunt:
 • 50km/h în localităţi
 • 72 km/h în afara localităţii
 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut pentru o perioadă de 30 de zile. Preschimbarea cu permis de conducere local (driving license) se face în baza unei cereri avizate de ambasadă, în circa 10 zile, costul fiind de 12 USD.

Utilizarea cărţilor de credit

Majoritatea cărţilor de credit internaţionale sunt acceptate pe scară largă în Sri Lanka, în diverse şi multiple locaţii (magazine, restaurante, hoteluri, etc). Băncile principale utilizează instrumente de plată moderne (cecuri, acreditive, cambii, etc.)

Reglementari vamale

Obiectele permise fără plata taxelor vamale sunt următoarele:

 • 200 ţigări sau 250g de tutun (împreună mai puţin de 250g)
 • 2 sticle vin
 • 1.5l băuturi spirtoase
 • 0.25l apă toaletă, o cantitate mică de parfum
 • cadouri în o valoare de până la US$ 250.

Sumele în valută care depăşesc 10.000 USD sau echivalent trebuie declarate la intrarea în ţară. Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseşte cu moartea.

Regimul animalelor de companie

Importul/intrarea acestora în Sri Lanka este permis numai în baza unui permis eliberat de directorul general al “Department of Animal Production and Health” (DG/AP&H), în baza certificatelor internaţionale corespunzătoare.