Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania.
Intrarea în Spania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Pentru verificarea condiţiilor speciale de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul de Interne al Regatului Spaniei (http://www.mir.es/)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze MISIUNILOR CONSULARE ale României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Doriţi să munciţi în Spania?

Începând cu data de 22 iulie 2011, Guvernul Spaniei a reintrodus un moratoriu care impune cetăţenilor români obţinerea unui  permis de muncă, dacă la data specificată nu se aflau în posesia unui contract de munca încheiat legal sau nu erau înregistraţi ca şomeri în căutarea unui loc de munca. Permisul de muncă se solicită de către angajatorul care oferă contractul de muncă.

Cetăţenii români care au lucrat în statele Uniunii Europene şi solicită, în vederea definitivării dosarului de pensie, documente doveditoare de la instituţiile la care au fost angajaţi, trebuie să se adreseze Casei de Pensii şi Asigurări Sociale de care aparţin. Aceasta este singura instituţie abilitată să ceară sprijinul necesar unei alte instituţii omoloage prin intermediul certificatelor europene existente (în cazul de faţă este vorba de formularul E104, ce vizează totalizarea perioadelor de asigurare).

 

Prevederi legislative spaniole legate de schimbarea certificatului de rezidenţă comunitară (NIE)

Prevederi legislative

Pentru obţinerea certificatului de rezidenta/foaia verde care include şi NIE (numarul de identificare personal) cetăţenii comunitari, inclusiv cetatenii români:

 • trebuie să lucreze pentru un angajator sau pe cont propriu în Spania sau să facă dovada că dispun pentru ei înșiși și pentru membrii familiei de resurse materiale suficiente şi posedă o asigurare medicală completă, care să acopere toate riscurile în Spania;
 • este nevoie să dovedească înscrierea într-o instituție publică sau privată de învățământ, acreditată sau finanțată de administrația spaniolă pentru studii sau formare profesională, și să dețină asigurare medicală completă care să acopere toate riscurile în Spania;
 • trebuie să fie membri de familie care însoțesc sau se alătură unui cetățean al Uniunii care îndeplinește el însuși condițiile menționate anterior.

Obs.: de la 1 ianuarie 2007 cetățenii români sunt cetățeni comunitari.

Cazurile in care este necesară schimbarea certificatului de rezidenta UE

Cetăţenii care posedă certificat de rezidență comunitar (NIE=foaia de culoare verde) nu trebuie să-și reînnoiască acest document deoarece FOAIA VERDE NU expiră!

Singurele cazuri în care trebuie schimbat certificatul de rezidență UE sunt cele de deteriorare/pierdere/furt ale acestuia sau cele în care cetățeanul își schimbă starea civilă sau adresa la care locuiește.

De asemenea, sunt nevoiți să-și modifice certificatul cetăţenii români care, în perioada ianuarie-aprilie 2007, dupa intrarea Romaniei in UE, din lipsa instructiunilor specifice de aplicare au primit în loc de certificat de rezidență UE, tarjeta de residencia, document eliberat cetățenilor extracomunitari, care are termen de valabilitate de cinci ani.

Procedura pentru schimbarea certificatului de rezidenţă

Toti cetăţenii care doresc schimbarea certificatului de rezidență comunitară (=NIE) vor trebui sa facă dovada respectării noilor condiții impuse la 24 aprilie 2012 de legislația spaniolă.

Potrivit legii, cetățenii comunitari care solicită rezidența/reînnoirea acesteia după 24 aprilie 2012 trebuie să solicite personal documentul la Oficiul pentru Străini din provincia în care doresc să-și stabilească reședința, sau la sediul Comisariatului de Poliție de care aparţin pentru înscrierea lor în Registrul Central de Străini. Solicitarea menționată va trebui cerută la trei luni de la intrarea pe teritoriul Spaniei, fiindu-le acordat, pe loc, un certificat de înregistrare în care vor fi menţionate numele, naționalitatea și domiciliul persoanei înregistrate, numărul de identitate ca străin și data înregistrării.

Împreună cu cererea de înscriere, va trebui să se prezinte pașaportul sau un document național de identitate valabil, precum și documentația justificatoare a îndeplinirii cerințelor pentru obținerea certificatului de reședință inclusă în noua legislație.

În cazul în care pașaportul sau documentul național de identitate sunt expirate, se poate prezenta o copie și solicitarea de reînnoire.

ATENŢIE În situaţia în care aveţi nevoie de eliberarea unui nou certificat şi sunteţi  refuzat în mod nejustificat, solicitaţi “hoja de reclamaciones”.

Specificarea “cu drept de muncă până la data de 31.12.2012” nu este reglementată legal, dar nici nu contravine legii, înscrierea acesteia în certificat depinzând de autoritatea competentă locală.

Chiar în situatia in care apare aceasta mentiune in certificatul obtinut, dreptul la muncă al cetăţenilor români va fi reglementat de legislaţie, şi nu de respectivul certificat (situaţie similară ridicării restricţiilor in 2009).

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Spania nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Atacuri şi ameninţări teroriste de amploare redusă au fost înregistrate în 2009 şi în anii precedenţi, preponderent în partea de nord a Spaniei, în zona oraşului Bilbao, dar şi pe raza capitalei Madrid – toate fiind revendicate de organizaţia bască ETA.
Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile spaniole şi să accesaţi periodic pagina web al Ministerului al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Spania este o ţară cu un nivel de criminalitate relativ redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea frecvent în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Atenţie! Nu acceptaţi transportarea unor pachete sau genţi  cărora nu le cunoaşteţi conţinutul. Nu acceptaţi să faceţi servicii de curierat în schimbul unor bani şi/sau bilete de avion. Există reţele de traficanţi de droguri care se folosesc de aşa numiţi cărăuşi pentru a transporta droguri. Persoanele găsite cu droguri asupra lor sunt arestate şi riscă pedepse privative de libertate severe.

Atenţie! Posesia oricărui tip de substanţe stupefiante, în orice cantitate, este interzisă si se pedepseşte cu închisoarea de la 4 la 20 de ani.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia la numărul de urgenta 112 şi să precizaţi oraşul şi adresa unde va aflaţi (străzile sunt bine marcate). În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm să vă deplasaţi la cea mai apropiata secţie de poliţie pentru a face un denunţ (denuncia), apoi să vă adresaţi celui mai apropiat consulat român:

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor spaniole, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 091 – Poliţia locală
 • 112 – Politia naţională, Ambulanţa (SAMUR)
 • 080 – Pompieri

Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare române, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Atenţie! Chiar dacă nu cunoaşteţi limba spaniolă, când apelaţi serviciile de urgenţă, aşteptaţi să vi se facă legătura cu un operator care vorbeşte o limba de circulaţie internaţională. În unele zone este posibil sa fiţi redirecţionat spre un operator vorbitor de limba română.


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Spania.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Persoanele neasigurate trebuie să plătească ulterior costurile medicale, care se pot ridica la sume considerabile. In caz de deces, Ambasada şi Consulatele Romaniei NU un sunt responsabile de cheltuielile de repatriere a corpurilor neînsufleţite. În Spania, serviciile de pompe funebre deţin exclusivitate in acest domeniu, nefiind permisa transportarea persoanelor decedate de către persoane neautorizate ori firme de pompe funebre din alte tari. Costurile pentru aceste transporturi având ca destinaţie România variază intre 6.000 si 10.000 de euro, cu plata în avans. De asemenea, există posibilitatea incinerării sau înhumării pe plan local. Şi aceste două proceduri implică cheltuieli între 3.000 si 6.000 euro.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Spania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Accesul pe autostrăzi este permis în baza achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la  punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă. Costul minim pentru accesul pe autostradă este de 3 euro. Există de asemenea autostrăzi cu plata (inscripţionate cu textul PEAJE) şi autostrăzi deschise liberei circulaţii.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

 • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără de la aparatele de taxare din parcare ).

Atenţie! Neplata parcării (neafişarea pe bord a tichetului corespunzător) sau  depăşirea timpului plătit se sancţionează cu 90 de euro (pentru fiecare 15 minute amenda se majorează cu câte 90 euro).

Parcarea în locuri neautorizate se sancţionează cu amendă de 90 de euro şi ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea în original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi de 230 euro şi a unei alte taxe de 3 euro pe ora de depozitare a maşinii.

Parcarea pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilităţi (fără afişarea tichetului special european) se penalizează cu 200 de euro şi cu ridicarea autovehiculului.

Se recomandă atenţie sporită în timpul opririlor în parcările amenajate pe autostrăzi (în special în timpul nopţii), fiind înregistrate cazuri de furt de autoturisme cu numere de înmatriculare străine, în special în sezonul estival.

 • Centura de siguranţă

În Spania, centura de siguranţă este obligatorie pentru ocupanţii locurilor din faţă în interiorul localităţilor şi pentru toţi pasagerii în afara localităţilor.

 • Limitele de viteză admise
  • străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră
  • drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră
  • şosele naţionale – 100 km/oră
  • autostrăzi – 130 km/oră

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.500 euro şi suspendarea permisului de conducere. Începând cu data de 1 iulie 2006, conform noilor reglementări rutiere, depăşirea cu peste 40 km/oră a limitelor de viteză constituie infracţiune, iar depăşirea vitezei cu mai puţin de 40 km/oră se pedepseşte cu amendă de până la 1.500 euro. Din 2007, s-a introdus un sistem pe puncte de sancţionare a încălcării normelor de circulaţie. In cazul depăşirii cu 50 km la ora a vitezei maxime admise, conducătorul auto riscă măsura arestării şi reţinerea autoturismului.

Atenţie! În cazul în care transportaţi bunuri în maşina personală (produse comerciale numeroase) si nu deţineţi dovada cumpărării acestora, marfa se confisca, iar ocupanţii vehiculului poţi fi arestaţi.

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă. Se poate folosi numai sistemul hands free. Căştile cuplate la telefon sunt interzise.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Spaniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar. Acestea reprezintă infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi şi a punctelor de penalizare.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc modelul tip card plastic este valabil în Spania.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală si  acordaţi  primul ajutor.  Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • Poliţia – 091
 • Ambulanţa – 112

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.


Reglementări vamale 

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Sursa: www.mae.ro

By o9admin