A A
RSS


Senegal

Mon, Aug 15, 2011

Africa, Calatorii

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Senegal. Viza se acordă pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru un sejur mai lung de 90 de zile, este necesară prelungirea vizei la Ministerul de Interne (Serviciul de vize) sau obţinerea unei cărţi de rezidenţă temporară, în cazuri bine justificate (investiţii sau permis de muncă).

Obţinerea vizei se face prin Consulatul Onorific al Senegalului în România.

Atenţie! Autorităţile senegaleze nu acordă vize la aeroport sau la alte puncte de trecere a frontierei decât în cazuri excepţionale şi cu mare întârziere (uneori chiar 2 zile).

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Senegal, vă recomandăm să consultaţi şi informaţiile prezentate de autorităţile senegaleze: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Senegalhttp://www.diplomatie.gouv.sn/.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în subregiune să se adreseze misiunii diplomatice a României de la Dakar, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Senegalul nu a fost ţinta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetăţenilor străini. Este o ţară cu un risc scăzut de producere a unor incidente, altele decât ameninţările teroriste globale, care vizează în mod nediscriminat ţinte civile.
Cetăţenilor români care călătoresc în Senegal li se recomandă să urmărească anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Român al Afacerilor Externe.


Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în toate regiunile ţării, cu excepţia provinciei Casamance (sudul ţării,  între Gambia şi Guineea Bissau), unde, din cauza unor mişcări rebele, nu există siguranţă deplină.

Vă recomandăm, în special, evitarea deplasărilor în nordul regiunii Casamance, unde au avut loc frecvente ciocniri între armata republicană şi elemente rebele separatiste, soldate cu morţi şi luări de ostateci din rândul militarilor.

Vă recomandăm să manifestaţi o atenţie sporită în actuala perioadă electorală, care este caracterizată de tensiuni sociale şi violenţe de stradă.

Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra  sau în maşini.

 • Maşinile trebuiesc încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 • Vă recomandăm folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
 • Vă recomandăm să ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.
 • Persoanelor de sex feminin li se recomandă să poarte o ţinută decentă, care să nu poată fi interpretată ca o desconsiderare a preceptelor islamice. Ţinuta sportivă se poartă, de regulă, în interiorul incintelor cu această destinaţie.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, jafuri, etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor senegaleze, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia (urgenţe): 17
 • Pompieri (urgenţe): 18
 • Poliţia Dakar: (00221) 33-823-6025
 • Brigada accidente: (00221) 33-823-4030
 • Jandarmeria Dakar: (00221) 33-823-8383
 • Jandarmeria (urgenţe): 800-2020

De asemenea, recomandăm sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical

Pentru cetăţenii români, care se află temporar în Senegal, recomandăm cu insistenţă procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii (care să includă, în măsură posibilului, clauze de evacuare de urgenţă pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Din cauza condiţiilor specifice continentului african, Senegalul prezintă riscuri pentru următoarele boli: febra galbenă, malarie, hepatită.

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Senegal, este indicat:

 • Vaccinul împotriva febrei galbene

Atenţie, vaccinul este obligatoriu! Pentru a putea intra pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, trebuie să prezentaţi şi carnetul/certificatul de vaccinare pe care clinica specializată în boli tropicale la care aţi apelat înainte de plecare l-a emis odată cu efectuarea vaccinului.

 • Tratamentul preventiv contra malariei

La sfatul medicului, dispuneţi începerea unui “tratament” preventiv contra malariei, cu cel puţin o săptămână înainte de a ajunge în Senegal.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Se circulă pe partea stângă a drumului.

Sistemul de semnalizare este redus, regula clasică de circulaţie fiind prioritatea de dreapta.

Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

 • Starea drumurilor

Drumurile naţionale sunt frecvent traversate de pietoni, animale şi vehicule tractate de animale.

În partea de vest a ţării sunt drumuri naţionale care sunt într-o stare acceptabilă, iar în centrul şi estul ţării circulaţia se face pe fâşii de pământ.

 • Permisul de conducere

Permisele de conducere europene sunt acceptate pentru perioadele de scurt sejur. Pentru perioadele de lung sejur trebuie obţinut un permis local. Acest lucru se face fără examen, numai în baza permisului european, care nu se reţine.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia şi pompierii.

Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este anunţarea poliţiei, fără a deplasa autovehiculele implicate.


Utilizarea cărţilor de credit

Moneda locală este  Francul CFA (XOF), paritatea fixă este 1 € = 655,957 FCFA (XOF)