Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Peru, în scop turistic, fără viză, pe o perioadă de 183 de zile, fără posibilitate de prelungire.

Recomandăm turiştilor români să insiste pentru înscrierea în paşaport a perioadei efective de şedere la intrarea în Peru.

Pentru detalii referitoare la regimul vizelor de intrare în Peru vă recomandăm consultarea informaţiilor cuprinse pe pagina web a Ministerului Relaţiilor Externe din Peru – http://www.rree.gob.pe/.

Informaţii utile: Serviciul de Protecţie a Turismului din Peru. Linia funcţionează permanent şi dispune de personal specializat. Turiştii se pot adresa pentru orice situaţie de urgenţă. Telefon: 0051(1) 421.12.27

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Peru nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Elementele izolate, dar bine organizate ale guerilei Sendero Luminoso (SL), se manifestă pe teritoriul Peru, acţiunile sale fiind legate de traficul de droguri.

De asemenea, vă sfătuim să nu vă deplasaţi în văile râurilor Apusimac şi Ene, în care acţionează membri ai grupărilor de rezistenţă.

În regiunea Cusco au fost semnalate cazuri de răpiri de persoane.


Siguranţă şi criminalitate 

Vă recomandăm să călătoriţi în Peru exclusiv pe bază de programe cu servicii turistice plătite anticipat, prin agenţii specializate.

Infracţiunile de furt, înşelăciune şi trafic de droguri sunt frecvente.

Regiunile Ayacucho, Cusco, Huancavelica, Huanuco, Junin, Loreto, San Maritin, Ukayali prezintă un grad sporit de infracţionalitate.

În cazul în care doriţi să vizitaţi regiunea Cusco, vă sfătuim să apelaţi doar la programe turistice prin intermediul agenţiilor specializate, care să vă asigure toate serviciile. Ţineţi cont de faptul că localnicii apelează extrem de des la blocarea şoselelor din aceste regiuni, precum şi a trenului spre Machu Picchu, în semn de protest.

În sezonul ploios (noiembrie – aprilie), în zonele muntoase există riscul producerii de inundaţii si alunecări de teren.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
 • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
 • Sa evite deplasările cu autobuze între oraşe, pe timpul nopţii
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Vă recomandăm să folosiţi taxiuri numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă. Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se va lua legătura cu cel mai apropiat post de poliţie şi cu Ambasada României la Lima.

În situaţia unor incidente grave (accidente, tâlhării) se impune contactarea imediată a autorităţilor la următoarele numere locale de urgenţă:

 • Poliţia naţională – 225.04.02;
 • Brigada de urgenţă a poliţiei – 431.30.40, 105
 • Ambulanţa – 225.40.40;
 • Serviciul de informaţii telefonice – 103
 • Poliţia Naţională – 105


Sistemul medical

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Unităţile medicale peruane care acceptă asigurări medicale şi de călătorie încheiate în străinătate sunt:

 • Clinica Ricardo Palma (toate specialităţile), Av. Javier Prado Este 1066, San Isidro, telefon: 0051(1)-224.22.24,
 • Clinica Anglo-Americană (toate specialităţile), Av. Alfredo Salazar 350, San Isidro, telefon: 0051(1)-712.30.00.

Vă recomandăm vaccinarea împotriva febrei galbene, febrei dengue şi a malariei cu cel puţin zece zile înaintea începerii călătoriei, mai ales în cazul celor care călătoresc în partea de nord a ţării.

La sosirea pe aeroportul internaţional Jorge Chavez nu se solicită carnetul de vaccinuri.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto


 • Circulaţia auto:

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Vă atenţionăm că respectarea regulilor de circulaţie are caracter relativ, mai ales atunci când trebuie semnalizată schimbarea sensului de mers.

În zona montană, pentru accesul la obiectivele turistice, se recomandă folosirea autovehiculelor cu tracţiune dublă.


 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună.


 • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

 

 • Parcarea

Parcarea se face în spaţii amenajate şi asigurate, contra cost.

Există posibilitatea staţionării maşinilor pe marginea drumului, în absenţa indicatoarelor sau a marcajelor restrictive.

 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident rutier, şoferii trebuie să anunţe poliţia locală şi să rămână la locul faptei până la sosirea echipajului de la circulaţie.


Utilizarea cărţilor de credit

În Peru este acceptată plata cu numerar sau cu carduri bancare (Visa, MasterCard, Diners). Cardurile pot fi folosite şi pentru retragerea de numerar din bancomate.

Cecurile de călătorie sunt destul de rar acceptate, dar există posibilitatea de a fi schimbate; pentru această operaţiune, în aeroport, se percepe un comision de 6%, iar la casele de schimb 2%.

Anunţarea pierderii cardurilor se poate face la următoarele numere de telefon: 0051(1)-372.58.00 pentru Visa, 0051(1)-444.33.66 pentru Mastercard, 0051(1)-442.65.72 pentru Diners.


Reglementări vamale

Regulamentul vamal peruan interzice

 • Ieşirea din ţară cu obiecte din patrimoniul cultural naţional (ceramică, ţesături, obiecte din aur şi argint). Copiile de pe astfel de obiecte pot fi exportate doar cu acordul Institutului Naţional de Cultură.
 • Scoaterea din ţară a bijuteriilor din aur şi argint cu o valoare mai mare de 2.000 $.
 • Exemplare din flora şi fauna protejate.

În Peru pot fi introduse fără taxe: un aparat de fotografiat, o cameră video, un laptop, o maşină de scris manuală sau electrică, un aparat de radio sau casetofon, cu sursă proprie de alimentare, un instrument muzical, maximum zece compact discuri sau casete audio/video,

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt

 • 3 litri de alcool
 • 20 de pachete de ţigări
 • diverse articole de uz personal şi cadouri, în limita sumei de 300 $ şi care nu sunt destinate comercializării

Turiştii români pot intra în Peru cu echipamente destinate sporturilor de aventură doar pe baza unei declaraţii de import temporar.

Pentru armele de foc şi muniţia aferentă, destinate autoapărării sau practicării sporturilor, este necesară obţinerea licenţei aferente de la Direcţia de Control a Armelor, Muniţiilor şi Explozibililor de Uz Civil din Lima, iar în afara capitalei de la comandamentele Gărzii Civile. Persoanele care au arme de vânătoare sunt obligate să le prezinte Gărzii Civile, Poliţiei, Gărzii Republicane sau posturilor militare, la cerere, însoţite de licenţele necesare.


Regimul medicamentelor

Este permisă intrarea cu medicamente de uz personal.


Regimul animalelor de companie

În Peru este permisă intrarea cu animale de companie (câini şi pisici), dacă acestea au certificate de origine şi de sănătate emise de autorităţile române recunoscute în Peru. Aceste documente trebuie să conţină datele de identificare ale proprietarilor şi animalelor şi să ateste că animalele sunt sănătoase şi vaccinate antirabic. Certificatele trebuie să fie avizate de consulul peruan care va solicita permisul zoo-sanitar de la Direcţia de Producţie Animală.

By o9admin