A A
RSS


Noua Zeelandă

Mon, Aug 15, 2011

Calatorii, Oceania

Noua Zeelandă

 • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

9 mai 2011

Cetăţenii români pot călători în Noua Zeelandă fără viză de intrare.
Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrări.

Cetăţenii români care doresc să rămână în Noua Zeelandă pentru un interval de timp mai mare, trebuie să aplice, în prealabil, pentru obţinerea unei vize. Pentru mai multe detalii, vă puteţi adresa Ambasadei Noii Zeelande la Bruxelles.

Cancelaria: B-1040 Bruxelles (Etterbeek), Avenue des Nerviens 9/31 – 7th Floor
Tel.: (0030-02) 550 12 21
Fax: (0030-02) 513 48 56
E-mail: nzemb@skynet.be
Web site: www.nzembassy.com/belgium
Program de lucru : 9.00-13.00; 14.00-17.30

Se solicită la intrarea în Noua Zeelandă:

 • bilete de călătorie dus-întors sau dovada existenţei aranjamentelor de călătorie de plecare din Noua Zeelandă,
 • dovada mijloacelor financiare necesare întreţinerii pe durata şederii în Noua Zeelandă (dacă persoana are deja plătită cazarea, suma minimă de bani este de 400 $ neo-zeelandezi/persoană/lună iar dacă persoana nu are asigurată cazarea, suma minimă este de 1000 $ neo-zeelandezi/persoană/lună).

Pentru verificarea condiţiilor de obţinere a vizelor de intrare în Noua Zeelandă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile neo-zeelandeze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Noua Zeelandă este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Noua Zeelandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile neo-zeelandeze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro ).

Siguranţă şi criminalitate

Noua Zeelandă este considerată o ţară sigură.
Va recomandăm să păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară)

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.
Cetăţenii români nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită în Noua Zeelandă. Costurile pentru asistenţa medicală sunt foarte mari.
Recomandăm cetăţenilor români să solicite de la agenţia cu care au încheiat contractul de asigurare în România coordonatele unităţilor medicale (publice sau private) din Noua Zeelandă care le vor accepta asigurarea.
Cetăţenii români pot încheia asigurări medicale şi pe durata şederii în Noua Zeelandă.
În cazul în care cetăţenii români doresc să practice sporturi periculoase (bungee jumping, scufundări, alpinism etc.) le recomandăm să verifice că asigurarea lor medicală acoperă acest gen de activităţi.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Circulaţia auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului.
Regulile de circulaţie sunt determinate de sistemul de circulaţie pe partea stângă.
În intersecţiile cu sens giratoriu, autovehiculul  aflat deja în intersecţie are prioritate.

 • Starea drumurilor:

Starea drumurilor este în general foarte bună.

 • Limitele de viteză admise:
  • 50 km/oră în localităţi;
  • 100 km/oră în afara localităţilor
 • Centura de siguranţă:

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii.
Pentru copii există sisteme speciale de centuri de siguranţă, în funcţie de vârsta acestora.

 • Permisul de conducere:

Cetăţenii români pot circula în Noua Zeelandă cu permisul de conducere românesc valabil pentru o perioadă de 12 luni de la sosirea în acest stat.
Persoanele care doresc să conducă autovehiculul şi după expirarea acestui interval de timp vor trebui să obţină permisul de conducere neo-zeelandez.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Numărul de telefon pentru urgenţe medicale, accidente grave, incendii etc. este 111. Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Noii Zeelande.
În cazul producerii unui accident, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară)

Utilizarea cărţilor de credit

Sistemul de plată prin carte de credit (Visa, Mastercard, American Express) este larg utilizat în Noua Zeelandă.
Alte sisteme de plată utilizate: transferul bancar, plata prin cec sau ordin de plată.

Regimul medicamentelor

Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Noua Zeelandă. Se recomandă ca acestea să fie însoţite de prescripţie medicală în care să se specifice starea medicală a persoanei şi medicaţia recomandată.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie nu pot fi introduse în Noua Zeelandă fără îndeplinirea unor condiţii specifice, stabilite de serviciul neo-zeelandez de carantină (tel. 0064.9256.8547). Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/quarantine/live-animals/index.htm (Ministry of Agriculture and Forestry).

Reglementări vamale

Noua Zeelandă aplică reglementări vamale stricte.

Autorităţile locale interzic sau supun unor condiţii speciale introducerea în Noua Zeelandă a unor produse animale şi vegetale (produse din lemn, ouă, produse din carne, produse lactate, fructe, plante uscate, seminţe, bulbi, scoici, pene etc.).
În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Noua Zeelandă, acesta va trebui declarat la vamă sau aruncat în coşurile special amenajate în acest sens, existente în aeroporturi.

Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/quarantine (Ministry of Agriculture and Forestry).

Toate persoanele au obligaţia să declare, funcţionarilor vamali de la punctul de frontieră, la sosire, produsele alimentare (vegetale sau animale) şi alte produse prohibite pe care le au posesie.

Această prevedere legală este o obligaţie strictă şi încălcarea ei este considerată infracţiune chiar şi în cazul în care este comisă neintenţionat sau datorită uitării efectuării declaraţiei, pentru care nu există cale de apărare.
Vor fi aplicate amenzi substanţiale celor care încalcă această regulă, acestea urmând a fi achitate pe loc.

Asistenţă consulară

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Noua Zeelandă.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui ETD (titlu de călătorie de urgenţă) în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Noua Zeelandă.
Acesta însă se eliberează numai în situaţii deosebite (deces în familie, îmbolnăvire, calamităţi, etc).

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României la Wellington – care vă poate sprijini în rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.
Ambasada României din Australia  este acreditată şi în Noua Zeelandă.