A A
RSS


Muntenegru

Mon, Aug 15, 2011

Calatorii, Europa

Muntenegru

 • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

10 mai 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra în Muntenegru fără viză, pe baza unui paşaport valabil, şi au un drept de şedere de 90 de zile într-un semestru.

În scop turistic, cetăţenii români pot intra în Muntenegru, pe baza cărţii de identitate valabile, pentru o perioadă de 30 de zile.
Nerespectarea regimului şederii in Muntenegru se pedepseşte cu închisoare de la 5-30 zile.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Muntenegru nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Muntenegru nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile muntenegrene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţa şi criminalitate

Numărul infracţiunilor violente (crime, tâlhării) este redus, infracţionalitatea fiind ţinută sub control de autorităţi. Cazuri de acest gen in care sa fie implicaţi cetăţeni străini nu au fost semnalate decât foarte rar.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate.
 • Parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea  Ambasada României în Muntenegru.

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Sistemul medical are doua componente: de stat si privat. In sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost, la tarifele practicate curent.
Pentru asistenta medicala de urgenta, gratuit, este necesară asigurarea medicală încheiată la firmele autorizate din tara înainte de efectuarea călătoriei.
In Muntenegru nu sunt necesare vaccinări speciale.

Transport public

Muntenegru dispune de doua aeroporturi Podgorita si Tivat (acesta operează numai in sezonul estival).
Prin aeroportul Podgorita si cel de la Tivat, pe timpul verii, sunt legaturi directe cu principalele capitale europene si 2-3 curse zilnice la Belgrad. Alte destinatii curente: Viena, Milano, Paris, Frankfurt, Budapesta, Praga, Paris, Bruxelles, Londra.
Pe calea ferata exista o singura ruta Belgrad-Bijelo Polje-Podgorita-Bar, care asigura legatura cu Serbia fara a avea alte ramificatii interne.

Din portul muntenegrean Bar pleaca curse de ferry-boat pe trei directii Bar-Bari (Italia)-Bar; Bar-Ancona (Italia)-Bar si Bar-Duress (Albania)-Bar.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreapta.
Se aplica prioritatea de dreapta in intersecţii, iar in sensul giratoriu prioritatea de stângă.
In trafic se circula cu faza de întâlnire aprinsă.
În zonele montane se impune o adaptare a vitezei în raport cu starea drumului.
In sezonul estival rutele spre litoral sunt aglomerate.
Drumul de coasta, la Marea Adriatica este aglomerat în sezon. Pentru rutele secundare trebuie obţinute din timp date suplimentare deoarece reţeaua drumurilor locale este in buna parte îngustă, la dimensiunile unei singure benzi de circulaţie, fara parapeti de protectie ceea ce poate pune probleme reale unor conducători cu experienta redusa.
Amenzile pentru abateri de la normele de circulaţie se încadrează intre 20-50 euro.

 • Starea drumurilor

Starea generala a drumurilor este buna.
Muntenegru nu dispune de autostrazi.
Pe ruta Podgorica – Sozine – Bar se plateste o taxa de 2.50 euro pentru trecerea printr-un tunel de circa 5 km.

 • Limitele maxime de viteză admise
  • 60 km/h
  • în afara localităţilor 80 km/h
 • Centura de siguranţă

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Folosirea telefonului mobil la volan:

Este interzisă

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Accidentele de orice fel trebuie anuntate la politie, iar agentii de circulatie care intocmesc documentele de constatare le supun spre solutionare unei instante de judecata-singura in masura sa ia decizii. Numai in baza deciziei unei instante se elibereaza ulterior, de catre politie dovada pentru reparatii.

Reglementari vamale

Este obligatorie declararea sumelor mai mari de 5000 euro, sau echivalentul in alte valute. Sumele de bani trebuie declarate in scris, in declaratia vamala.
Este interzisa introducerea in Muntenegru de droguri, alte tipuri de substante similare, armament, munitie, exploziv, substante toxice sau radioactive.
Este interzisa introducerea de bunuri de acelasi fel in cantitati insemnate, in vederea comercializarii (indeosebi tigari, bauturi alcoolice, etc.).
La punctele de frontieră terestre se percepe o taxa ecologică în valoare de 20 euro pentru autoturisme şi 50 euro pentru autobuze şi camioane, indiferent de numarul pasagerilor.

Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi introduse in tara numai pentru necesităţi personale, in baza reţetelor, fiselor de externare din spital sau alte documente in care este înscris diagnosticul, in original, in care se fac prescrierile de tratament.

Utilizarea cărţilor de credit

Moneda locala este euro.
În Muntenegru există un sistem bancar destul de dezvoltat. Se acceptă plata cu cărţile de credit la marile magazine, restaurante şi staţii de benzină.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse in Muntenegru in baza unor dovezi privind starea de sănătate a animalelor şi situaţia vaccinărilor eliberate în ţara de domiciliu.