A A
RSS


Mexic

Mon, Aug 15, 2011

America, Calatorii

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români deţinători de paşapoarte simple/ simple electronice valabile, care doresc să intre, să tranziteze, să rămână sau să iasă de pe teritoriul mexican, nu au nevoie de viză pentru o perioadă de maximum 180 de zile, în funcţie de decizia autorităţilor de frontieră mexicane.

Atenţie! Autorităţile mexicane NU emit şi NU recunosc paşapoartele temporare. În consecinţă, nu acceptă intrarea pe teritoriul Mexicului în baza unui paşaport temporar.

Dacă doriţi să călătoriţi în Mexic în scop turistic, puteţi să intraţi şi să ieşiţi din această ţară prin oricare din punctele de frontieră, cu respectarea dispoziţiilor legale mexicane.

Dacă doriţi să rămâneţi în Mexic o perioadă mai mare de 180 de zile calendaristice sau să munciţi în această ţară trebuie să obţineţi în prealabil aprobarea Institutului Naţional de Migraţie din Mexic.

În cazul în care doriţi să munciţi în Mexic, formalităţile se derulează între angajatorul dumneavoastră din România şi Institutului Naţional de Migraţie din Mexic.

Autorităţile mexicane îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea, şederea sau ieşirea de pe teritoriul naţional a cetăţenilor români care ar putea pune în pericol siguranţa naţională, ordinea şi morala publică, care nu dispun de mijloace financiare suficiente sau care nu pot demonstra că au asigurate condiţiile pentru o şedere temporară, sau orice alt motiv care nu este conform cu legislaţia mexicană.

Atenţie! În cazul cetăţenilor români care activează în domeniul drepturilor omului şi doresc să călătorească în Mexic în scopul desfăşurării activităţi în acest domeniu, precizăm că legislaţia mexicană impune obţinerea unei vize speciale.

Vă recomandăm să declaraţi autorităţilor mexicane care este scopul vizitei, inclusiv traseul pe care doriţi să-l efectuaţi.

RECOMANDĂRI

Pentru a se evita refuzul intrării în Mexic, vă recomandăm:

 • să deţineţi paşaport cu valabilitate minimă de încă 6 luni de la data ieşirii de pe teritoriul mexican;
 • să deţineţi bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliaţi;
 • să demonstraţi că beneficiaţi de servicii turistice achitate anticipat sau că deţineţi resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
 • să deţineţi asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii în Mexic;
 • să faceţi dovada asigurării condiţiilor de cazare;
 • să fiţi în posesia invitaţiei de la un cetăţean mexican sau român stabilit în Mexic, prin care se asigură cazarea şi acoperirea cheltuielilor de sejur în perioada şederii pe teritoriul naţional.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor şi de intrare prevăzute de legislaţia naţională mexicană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile mexicane:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

În Mexic riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Atunci când călătoriţi în Mexic vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile mexicane şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.


Siguranţă şi criminalitate 

În Mexic fenomenul infracţional este foarte frecvent. Cele mai răspândite infracţiuni sunt furturile de documente, bani, cărţi de credit şi de debit, alte bunuri (de cele mai multe ori cu violenţă), sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, mai ales cu intenţia de a trece frontiera de nord către SUA. Reţelele de traficanţi de persoane care operează în Mexic sunt, de regula, combinate cu diverse grupuri criminale ce activează în aceasta ţară şi care îi jefuiesc, iar adesea, îi lichidează pe imigranţi.

În cazul furturilor, există riscul ca făptuitorii să fie înarmaţi. S-au înregistrat cazuri frecvente de asasinate ale persoanelor jefuite, atunci când acestea au opus rezistenţă.

Atunci când vizitaţi Mexicul trebuie să adoptaţi măsuri de precauţie:

 • evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • schimbaţi banii / valuta la casele de schimb sau la bănci;
 • nu vă implicaţi în cumpărarea, consumul sau traficul de droguri;
 • nu purtaţi obiecte de valoare, sume mari de bani şi mai mult de o carte de credit. Pentru păstrare, hotelurile oferă casete de depozitare a valorilor;
 • trebuie să evitaţi ofertele turistice neorganizate (ghizi, însoţitori etc.);
 • nu consumaţi băuturi alcoolice pe stradă;
 • recomandăm consumul apei îmbuteliate, cumpărată din magazine. Apa de la reţeaua de alimentare a oraşelor trebuie filtrată;
 • nu este recomandabil consumul alimentelor în punctele ambulante de pe stradă, în ciuda ofertei abundente, mai ales în zonele turistice.

În perioadele mai secetoase, nivelul de contaminare atmosferică poate produce iritarea ochilor, a nasului sau gâtului. În acest caz, vă recomandăm evitarea şederii îndelungate în aer liber.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local de poliţie cât şi a Ambasadei României în Statele Unite Mexicane, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!  

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Mexic. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei mexicane de asigurări corespondente şi numele spitalelor mexicane la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Serviciile medicale oferite în marea majoritate a regiunilor Mexicului sunt de calitate dar trebuie deseori plătite înainte.

Nu există vaccinuri obligatorii, în afara celui împotriva febrei galbene pentru persoane care vin din zone atinse de această boală. Înainte de plecare este preferabilă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, defteriei, febrei tifoide şi hepatitei A şi B.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

Mexicul este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi cu o stare generală a drumurilor foarte bună. Pentru excursiile în zonele muntoase şi deşertice din nord se recomandă folosirea unui autoturism de teren. În Mexico este obligatorie respectarea zilelor de alternanţă fixate în funcţie de numărul de înmatriculare. Autorurismele înmatriculate în străinătate nu pot circula în Districtul Federal în zilele de vineri.

Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut de autorităţile mexicane.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul unui accident de circulaţie contactaţi imediat poliţia şi aşteptaţi sosirea acesteia.

Contactaţi, de asemenea, şi societatea de asigurări pentru întocmirea constatării de accident. Dacă accidentul este grav, nu deplasaţi autoturismele decât cu acordul poliţiei. În anumite situaţii, conducătorii auto pot fi puşi la dispoziţia justiţiei până la terminarea anchetei.

Utilizarea cărţilor de credit

În Mexic sunt acceptate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.

Reglementări  vamale

Pot fi introduse în Mexic lucruri personale (aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscător de păr, telefonul celular şi laptopul personal, radio portabil, cărţi, reviste, care nu se pot comercializa), 200 ţigarete sau 25 trabuce, 3 litri de băuturi alcoolice.

Sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), fie în numerar, fie în cecuri la purtător, trebuie declarate la intrarea în Mexic. La ieşire, sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), pot fi scoase numai dacă au fost declarate la intrare.

Pentru obiectele care nu sunt considerate a fi personale şi a căror valoare nu depăşeste echivalentul a 1.000 USD, se plătesc taxele vamale aferente categoriei de bunuri.

Este interzis importul (introducerea) de droguri, substanţe psihotrope, produse hemoderivate, arme, diverse substanţe chimice (insecticide), anumite specii de peşti şi animale vii, obiecte arheologice, etc.

Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamente pentru uz strict personal.

Regimul animalelor de companie 

Animalele de companie pot fi introduse în Mexic numai în baza unui permis special şi cu documente care demonstrează efectuarea unor vaccinuri specifice. Pentru informaţii suplimentare recomandăm consultarea Ambasadei Statelor Unite Mexicane din Bucureşti.