Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Malawi. Viza poate fi obţinută înainte de intrarea în ţară dar şi la punctul de graniţă.

Perioada legală de şedere de 30 zile care poate fi prelungita cu încă 60 zile.

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale.

Pentru a putea obţine viza de intrare pentru Malawi sunt necesare:

 • deţinerea unui paşaport valid pentru cel puţin 6 luni de la acordarea vizei;
 • deţinerea unui bilet de întoarcere în ţară;
 • dovada posesiei mijloacelor băneşti necesare pe perioada călătoriei în Malawi.

Contravaloarea vizei :

 • călătorie: 70,00 $US
 • călătorii multiple :110 $US
 • tranzit simplu: 50$US

La plecarea din Malawi se plăteşte o taxă de aeroport de 30,00 USD

Informaţii şi vize se pot obţine la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, dar şi la Ambasada Malawi la Bruxelles: Herrmann Debroux 46 – B-1160 Bruxelles, tel. 003222310980, fax 003222311066, e-mail: embassy.malawi@skynet.be.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Malawi.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Malawi sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Zimbabwe şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Malawi nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.


Siguranţă şi criminalitate

Din cauza sărăciei, criminalitatea în Malawi este larg răspândită.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil!
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
 • Nu fotografiaţi unităţile militare, aeroporturilor, podurilor strategice.

Persoanele care încalcă legile locale sunt pasibile la pedepse severe (expulzare, arestare, închisoare, sancţiuni penale severe).


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Infrastructura sanitară este precară, clinicile private fiind singurele care oferă servicii medicale rezonabile.

Medicii si spitalele solicită plata imediată, cash, pentru servicii medicale oferite.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Gradul de infectare cu virusul HIV-SIDA al populaţiei este ridicat (cca 25-30% din populaţia activa). De asemenea holera si malaria sunt prezente.


Condiţii privind traficul auto

Circulaţia pe drumurile publice presupune asigurare auto obligatorie


Reglementări vamale

Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Malawi este interzisă.

By o9admin