A A
RSS


Liban

Liban

Ultima actualizare:

04 aprilie 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de vize pentru a intra în Liban.

Vizele pot fi acordate pentru următoarele scopuri: turistic, vizită, studii, angajare în muncă, sau tranzit. Paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin 3 luni de la data intrării în Liban.

Durata de şedere permisă este de până la 90 zile.

Pentru şedere de lungă durată este nevoie să se obţină un permis de şedere, din partea Direcţiei Generale a Securităţii. Acestea conferă drept de şedere pe o durata intre 1 si 3 ani.

Atenţie! Şederea în Liban peste perioada permisă prin viză este considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă, reţinerea persoanei sau cu interdicţia de intrare în Liban.

Atenţie! Conform Ambasadei Libanului la Bucureşti viza de intrare poate fi obţinută şi de la frontieră, după cum urmează:

Viza turistică:

Pentru persoanele care nu au lucrat anterior în Liban:

 • Valabilitate de o lună, putând fi prelungită până la 3 luni.
 • Persoanele de sex feminin cu vârstă cuprinsă între 17 şi 25 de ani pot obţine viza prezentând următoarele documente: bilet avion dus-întors, rezervare la hotel sau adresa completă, numele persoanei de contact şi nr. acesteia de telefon.

Pentru persoanele de sex feminin care au lucrat anterior în Liban:

 • Pentru acordarea acestui tip de viză este necesară formularea unei cereri scrise către Ambasada Libanului la Bucureşti, urmând a se aştepta confirmarea oficială a aprobării acesteia de către autorităţile competente din Liban.

Viza de lucru:

 • Pentru acordarea vizei de lucru este necesară formularea unei cereri scrise către Ambasada Libanului la Bucureşti, urmând a se aştepta confirmarea oficială a aprobării acesteia de către autorităţile competente din Liban.

Vizele pot fi obţinute de la Ambasada Libanului la Bucureşti .

Atenţie! Nu este permisă intrarea în Liban pentru cetăţenii români care deţin în paşaport o viză de intrare pe teritoriul Israelului.

Cetăţenii români care călătoresc în Liban în scop turistic sau de afaceri trebuie să prezinte suplimentar pentru obţinerea vizei o copie color a paşaportului şi o fotografie color din care să rezulte cu claritate trăsăturile feţei persoanei în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste şi riscuri de securitate

Riscul unor atentate teroriste sau al unor alte incidente de securitate (confruntări armate între grupări rivale sau alte manifestări violente) este ridicat.

Evoluţiile din ultimii ani au arătat că situaţia de securitate se poate deteriora rapid.

La 27 martie 2011, a avut loc un atentat cu bombă ce a vizat biserica siriacă-ortodoxă din Zahle.

La 23 martie 2011, un grup de cetăţeni estonieni au fost răpiţi de persoane înarmate în zona localităţii Zahle (Valea Bekaa).

În luna august 2010 au avut loc confruntări armate în zona de Vest a capitalei Beirut precum şi ciocniri la linia de demarcaţie dintre Liban şi Israel. Ambele evenimente au fost soldate cu mai multe victime.

Atenţie! Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi vigilenţă pe timpul călătoriilor în Liban, date fiind potenţialele surse de risc şi insecuritate existente pe plan intern şi regional.

Recomandăm evitarea deplasărilor în următoarele zone:

 • în suburbia din sudul şi estul capitalei Beirut;
 • în sudul Libanului şi în zonele din apropierea liniei de demarcaţie cu Israelul;
 • în Valea Bekka, cu excepţia sitului arheologic de la Baalbeck;
 • în regiunea Tripoli, cu excepţia zonei centrale a oraşului Tripoli;
 • în apropierea şi în interiorul tuturor taberelor de refugiaţi palestinieni de pe teritoriului Libanului.

Avertizăm asupra riscului extrem de ridicat în cazul deplasărilor în regiunile afectate de prezenţa muniţiilor neexplodate, în special în sudul Libanului.

Cetăţenilor români care se află în Liban le recomandăm să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile libaneze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro)

Siguranţă şi criminalitate

Au fost semnalate furturi ale autoturismelor de lux, sub ameninţarea armelor (în special în zona Văii Bekaa).

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zonele aglomerate (parcări, centre comerciale sau benzinării).

Recomandări generale:

 • Evitaţi zonele în care nu sunt prezente forţele de ordine şi, în general, locurile aglomerate.
 • Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. E bine să se circule în autoturisme cu uşile blocate.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.

Atenţie! Vă recomandăm să respectaţi obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi înţelegere şi acceptare faţă de acestea.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, este necesară depunerea unei plângeri la cea mai apropiată secţie de poliţie, contactarea poliţiei la numerele de urgenţă 112 sau 70.242.200 sau 70.242.100, precum şi contactarea Ambasadei României la Beirut .

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor libaneze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale:

 • Poliţia:112
 • Pompierii: 911

În ultima  perioadă se constată un număr tot mai mare de cazuri în care turiştii străini sunt jefuiţi sub ameninţarea armelor în timpul deplasărilor cu taxiul. În cazul în care doriţi să călătoriţi cu taxiul, vă recomandăm să folosiţi numai firmele autorizate în domeniu. Folosiţi serviciul de taxi numai în baza unei comenzi telefonice efectuate anterior.

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Ambasada poate furniza cetăţenilor români datele de contact ale unor unităţi medicale dotate la standarde internaţionale.

Costurile unei eventuale spitalizări sunt însă destul de ridicate, la un nivel similar cu cele practicate in zona UE.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Atenţie! Nu sunt acceptate autoturismele cu motoare diesel; acestea sunt oprite la frontieră.

Sistemul de circulaţie auto este de tip european, circulaţie pe partea dreaptă.
Dacă doriţi să călătoriţi pe teritoriul libanez cu un vehicul înmatriculat în altă ţară decât Liban, potrivit reglementărilor locale, trebuie să faceţi dovada unei asigurări auto ce acoperă cazurile de accidente soldate cu vătămare corporală şi care să fie valabilă atât în Liban cât şi în ţara de origine.
Asigurarea auto CASCO este necesară.

 • Starea drumurilor:
  Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este satisfăcătoare.
 • Limitele de viteză admise:
  60 km/h în localităţi
  100 km/h în afara localităţilor
 • Transportul public:
  Transportul public este slab dezvoltat
 • Permisul de conducere:
  Permisul de conducere românesc este recunoscut in Liban.
 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:
  În cazul accidentelor de circulaţie, fiecare parte ia legătura imediat cu asigurătorul, care trimite un expert la faţa locului şi, în funcţie de constatările acestuia, se soluţionează incidentul.
  Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie în Liban. Acestea trebuie să fie vaccinate la zi contra rabiei şi să posede documente de sănătate eliberate de un medic veterinar din România traduse în arabă sau engleză, franceză şi respectiv legalizate.