Condiţii de intrare si regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Indonezia, indiferent de tipul călătoriei, inclusiv pentru tranzit.

Tipurile cele mai frecvente de viză sunt viza de serviciu, viza socială, viza pentru afaceri, viza pentru turism, viza culturală şi viza pentru angajare în muncă. Viza de intrare în Indonezia, pentru scurtă şedere, se poate obţine şi în sistemul Visa On Arrival (VOA). VOA se acordă pentru o perioadă de 30 zile şi poate fi prelungită, o singură dată, cu încă 30 de zile la unul din birourile de imigrare. Costul VOA este de 25 USD şi există obligativitatea prezentării biletului de întoarcere în momentul solicitării acesteia.

Atenţie! Cetăţenii români, deţinători de paşapoarte temporare au obligaţia să obţină, anterior deplasării în Indonezia, viză de la misiunile diplomatice ale Indoneziei în străinătate.  Facilitatea Visa On Arrival NU se aplică pentru posesorii de paşapoarte temporare.

Indiferent de tipul de paşaport, înainte de a călători în Indonezia trebuie să vă asiguraţi că paşaportul dumneavoastră este valabil cel puţin 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Indonezia va fi refuzată în cazul în care paşaportul nu are valabilitatea menţionată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

Intrarea fără viză pe teritoriul Indoneziei, depăşirea termenului de şedere permis de viză sau încălcarea scopului declarat al călătoriei sunt considerate încălcări ale legislaţiei şi se sancţionează cu amenda de 22 USD / zi sau cu închisoare. Tichetul de sosire în Indonezia (arrival card) este necesar la ieşirea din ţară.

Cetăţenii români au obligaţia ca, după intrarea pe teritoriul Indoneziei, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru înregistrarea şederii. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la un hotel. Amenda aplicată în cazul nerespectării acestei obligaţii este de aproximativ 500 USD.

Pentru o şedere mai mare de 90 de zile este obligatorie înregistrarea în evidenţele Serviciului de Imigrări.

La plecarea din Indonezia trebuie plătită o taxă de aeroport în valoare de aproximativ 20 USD. Pentru cursele interne taxa este de aproximativ 4 USD.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor şi de intrare recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile indoneziene: Departamentul pentru Afaceri Externe al Indoneziei (www.deplu.go.id)

 • Ambasada Republicii Indonezia în România, Bucureşti, Str. Gina Patrichi nr.10, Sector 1, Tel: 312-0742; Fax: 312-0214, E-mail: indo.bucharest@itcnet.ro)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

În Indonezia, fenomenul terorist a cunoscut o amploare ridicată în ultimul deceniu.
Riscul atentatelor teroriste se menţine şi în prezent relativ ridicat, deşi autorităţile indoneziene sunt constant şi puternic angajate în lupta împotriva terorismului.
Poliţia indoneziană se află în stare de alertă şi desfăşoară personal suplimentar în locuri sensibile, inclusiv în preajma ambasadelor, consulatelor şi hotelurilor.

La începutul anului 2010, autorităţile indoneziene au desfăşurat o serie de operaţiuni antiteroriste de amploare împotriva militanţilor, în provincia Aceh şi insula Java. Acţiuni similare sunt posibile şi pe viitor.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români evitarea călătoriilor în provincia Aceh, Insula Papua, Insula Sulawesi şi Insulele Moluce. În cazul în care astfel de deplasări sunt necesare, recomandăm ca ele să nu se facă fără acordul şi consultarea autorităţilor indoneziene.
Cetăţenilor români care călătoresc în Indonezia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile indoneziene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Tipurile de infracţiuni mai frecvente sunt furturile din locuinţe, furturile de maşini, agresiunile, fraudarea cărţilor de credit.
Se recomandă evitarea deplasărilor pe jos, în zonele aglomerate, unde se înregistrează frecvent furturi operate de motociclişti aflaţi în viteză.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
 • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
 • Dacă călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 • Consumul băuturilor alcoolice este tolerat numai în marile hoteluri şi restaurantele din oraşele mari.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni vă recomandăm să nu opuneţi rezistenţa faţa de infractor deoarece acesta poate fi înarmat. Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României în Indonezia.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Indonezia.
Jocurile de noroc sunt strict interzise în Indonezia. Evitaţi să vă implicaţi în astfel de activităţi, existând riscul arestării.
Demonstraţiile de stradă sunt frecvente.
Majoritatea acestora sunt paşnice, dar există riscul intervenţiei unor acţiuni violente.
Indonezia este o ţară predispusă la activităţi seismice intense şi la erupţii vulcanice.

Inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente în zonele rurale, în special în sezonul ploios (noiembrie-aprilie). Recomandăm tuturor cetăţenilor români să urmărească periodic informaţiile şi alertele de producere a unor dezastre naturale în zonă şi să consulte pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Indonezia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Indonezia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.
În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată legătura cu agentul sau partenerul indonezian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare.
Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare.
Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Sistemul de conducere auto este cel britanic (volanul pe partea dreaptă).
Sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stângă a arterei de circulaţie.
Regulile de circulaţie sunt cele valabile pe plan internaţional, adaptate mersului pe partea stânga.

 • Starea drumurilor:

Indonezia dispune de o infrastructură foarte bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

 • Limitele de viteză admise:
  • 60 km/h în oraş
  • 80 -120 km/h pe autostrăzi
 • Centura de siguranţă:

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Transportul public 

Pentru deplasările cu taxiul se recomandă folosirea companiilor autorizate, de preferinţă contactate telefonic.


Reglementări vamale

Sumele admise la intrarea în / ieşirea din Indonezia trebuie să nu depăşească 5000 USD bani lichizi.
Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege (de la sentinţe cu închisoarea de peste 10 ani, până la pedeapsa cu moartea).
Este interzisă introducerea de arme pe teritoriul Indoneziei.

Regimul animalelor de companie

Este admisă intrarea pe teritoriul Indoneziei cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să fie însoţite de carnetul de sănătate cu vaccinurile la zi şi adeverinţa din partea autorităţilor sanitar-veterinare care să ateste că animalul nu este purtător al unei boli transmisibile.
La sosirea în aeroportul sau portul internaţional animalele sunt supuse unei perioade de carantină.

By o9admin