Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în India.

Mai multe informaţii despre obţinerea vizele de intrare şi informaţii despre condiţiile în care se acordă acestea se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Indiei din Bucureşti.

Nu se poate obţine viza de intrare la sosirea în India. În caz de forţă majoră, pentru cei care tranzitează India şi pierd legătura aeriană, în mod excepţional se poate elibera un permis de ieşire din aeroport, valabil numai 24 de ore.

Durata de şedere admisă este cea prevăzută în viza de intrare: în funcţie de solicitare şi de decizia ambasadei care eliberează viza. Prelungirea vizei se poate realiza cu dificultate, numai în cazuri foarte bine justificate, de către MAE local – Foreigners Registration Office.

Dacă se intenţionează şederea peste 6 luni, este necesară înregistrarea la Foreigners Registration Office (New Delhi) sau Foreigners Regional Registration Offices (capitalele statelor din compunerea federaţiei), în termen de 14 zile de la sosire. În baza înregistrării se eliberează un permis de şedere, valabil pe o perioadă mai lungă, în funcţie de scopul urmărit (studii – 5ani, afaceri – 2 ani, muncă – perioada prevazută în contractul de muncă).

Atenţie! Pentru statele din Nord-Estul Indiei se eliberează o viză specială, astfel că persoanele care s-au decis să călătorească în regiunea respectivă trebuie să precizeze expres acest lucru în cererea de viză. Depăşirea duratei de şedere prevăzută în viză atrage după sine răspunderea penală.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională indiană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile indiene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Riscul atacurilor teroriste se menţine relativ ridicat în întreaga ţară. Periodic se produc atacuri teroriste în diferite zone ale ţării, inclusiv în marile oraşe: Delhi, Mumbai, Bangalore, Hyderabad şi altele.
Autorităţile indiene deţin capacitatea de a preveni şi împiedica astfel de atacuri, dar ele sunt imprevizibile şi se manifestă sub numeroase forme: atacuri cu bombe, răpiri de persoane sau atacuri armate.
Cetăţenilor români care călătoresc în India li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile indiene şi să acceseze periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate

Se recomandă cetăţenilor români să manifeste atenţie sporită în cazul călătoriilor în India şi să informeze despre prezenţa lor Ambasada României din New Delhi.
Este indicat ca cetăţenii români să evite deplasările în zonele Srinagar, unde au loc manifestaţii si mişcări sociale frecvente rezultate cu violente intre autorităţi si protestatari şi Imphal.
În regiunea de Nord-Est a ţării (la graniţa cu Pakistan), precum şi în Jammu şi Kashmir există un risc ridicat de atacuri teroriste sau de desfăşurare a unor acţiuni ale grupărilor insurgente/separatiste. De asemenea, Uttar Pradesh şi West Bengal au fost în trecut scena unor atacuri teroriste.

Inundaţiile din statul Jammu & Kashmir au condus la blocări de drumuri şi chiar victime omeneşti.

Recomandăm cetăţenilor români care se deplasează în zonele menţionate să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă şi să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei lor. În acest sens, vă recomandăm să accesaţi secţiunea “Avertisment de călătorie – India”.

Nivelul de criminalitate în India este relativ scăzut.
Infracţiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate în special în mijloacele de transport (autobuze şi trenuri), în gări şi pieţe aglomerate. Au fost înregistrate şi cazuri de viol sau molestare a străinilor. Uneori echipaje de poliţie false solicită taxe conducătorilor auto.

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în India:

  • Să evite deplasările în zonele montane ale Indiei, în timpul musonului.
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Se recomandă apelarea la serviciile de transport ale unor companii autorizate, situate de regulă în incinta aeroporturilor sau ale hotelurilor.

Persoanele care sunt victime ale unor atacuri sau infracţiuni trebuie să apeleze numărul de urgenţă 100 şi să ia legătura cu cel mai apropiat post de poliţie.

În cazul pierderii paşaportului, acest incident trebuie reclamat la o secţie de poliţie, care eliberează un raport constatator (First Incident Report), după care se contactează Ambasada României pentru eliberarea de noi documente de călătorie (reclamaţia la poliţie este absolut necesară în acest scop).
Pentru eventuale solicitări de asistenţă consulară, cea mai apropiată misiune diplomatică română este Ambasada României de la New Delhi. Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere posibilităţile limitate de intervenţie consulară ale ambasadei în zonele îndepărtate de capitală.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă în cazul în care vă deplasaţi în India!
Este indicat ca, la încheierea contractului de asigurare, să se solicite exact adresa unităţii corespondente din India.
În caz de urgenţă, cetăţenii străini pot apela la serviciile unităţilor medicale de stat, urmând a se reglementa ulterior problema unei eventuale plăţi pentru serviciile acordate.

India dispune de o reţea diversificată de spitale (de stat şi private, unele echipate modest, altele de ultima generaţie), intervenţiile putând fi efectuate contra-cost.
Se recomandă efectuarea vaccinurilor împotriva febrei tifoide (obligatoriu).
În India se întâlnesc şi alte boli precum holera, febra dengue, hepatita, malaria, meningita.
În 2010 , au apărut cazuri frecvente de febră Dengue pe teritoriul Indiei şi în special în New Delhi..

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra riscului răspândirii virusului de poliomielita în Europa. În prezent, Afganistan, India, Pakistan, Nigeria şi Tadjikistan sunt considerate ţări în care poliomielita este endemică.

În cazul în care nu pot face dovada că au fost imunizaţi cu o lună înainte de efectuarea deplasării, cetăţenii români care se deplasează în aceste ţări prin Turcia vor primi câte o doză de vaccin. În caz de refuz, pasagerii vor trebui să semneze o declaraţie care să ateste refuzul vaccinării.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

În India se circulă pe partea stângă a drumului. Traficul este foarte aglomerat în marile oraşe şi, în foarte multe cazuri, regulile de circulaţie nu sunt respectate întocmai. Din aceste cauze, şofatul este dificil şi nu este recomandat.

  • Permisul de conducere

Permisul român de conducere nu este valabil în India.

  • Transportul public

Se recomandă evitarea deplasărilor cu autobuzul (datorită problemelor tehnice şi aglomeraţiei).
Trenul reprezintă un mijloc mai sigur de deplasare, însă procedura de obţinere a biletelor de călătorie este greoaie din cauza aglomeraţiei.
În cazul transportului inter-urban, date fiind distanţele mari dintre localităţi, este recomandat a se utiliza serviciile companiilor aeriene (care nu sunt foarte scumpe).
În oraşe, ricşa se poate dovedi un mijloc util şi foarte ieftin de deplasare (cu riscurile aferente).

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În astfel de cazuri se apelează serviciul pentru situaţii de urgenţă, la numărul 100.

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate aproape toate tipurile de cărţi de credit în aproape orice magazin (în localităţile urbane).

Reglementări vamale

Nu este permisă introducerea şi scoaterea de monedă indiană în/din această ţară.
Camerele de filmat profesionale, bunurile electronice şi bijuteriile de valoare ridicată trebuie declarate.
Limita sumei în valută care poate fi introdusă sau scoasă din India este de 10.000 $ în cecuri de călătorie sau de 5.000 în numerar.
Este interzis şi supus sancţiunilor penale exportul de animale/păsări protejate sau produse din acestea.

Animale de companie

Se recomandă evitarea deplasărilor cu animalele de companie, din cauza procedurilor birocratice complicate şi îndelungi, care pot compromite vacanţa, precum şi a bolilor tropicale locale care pot crea complicaţii.

By o9admin