A A
RSS


Finlanda

Mon, Aug 15, 2011

Calatorii, Europa

Finlanda

 • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

19 mai 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Finlanda. Intrarea în Finlanda este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

În cazul unei şederi care depăşeşte 3 luni, cetăţenii statelor membre U.E. trebuie să îşi înregistreze şederea în Finlanda. Înregistrarea se face la secţia de poliţie la care este arondat domiciliul.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile finlandeze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Finlanda nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Finlanda nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile finlandeze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Finlanda este o ţară cu un nivel foarte scăzut al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor finlandeze, apelaţi numărul de urgenţă 112.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Finlanda.

Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Finlanda.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fievalabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice.
Există obligativitatea circulaţiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei şi indiferent de condiţiile atmosferice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.
Asigurarea auto este obligatorie.

În Finlanda sunt recunoscute poliţele de asigurare tip “Carte Verde” eliberate de societăţile de asigurare româneşti.

In prezent, în Finlanda nu există taxe pentru folosirea drumurilor publice, indiferent de categoria acestora.

La staţiile de benzină din Finlanda este disponibilă numai benzina fără plumb. Pentru autoturismele fără catalizator, este recomandată benzina fără plumb E98, care conţine aditivi speciali (preţ aproximativ 1,2 / Euro/litru).
Este obligatorie echiparea autoturismelor cu cauciucuri de iarnă în perioada de iarnă (01.11. – 30.04), cu posibilitate de prelungire în funcţie de condiţiile meteo.

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate.

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.

 • Limitele de viteză admise

– 50 Km/h în localităţi

– 80 km/h în afara localităţilor

– pe autostrăzi viteza maximă este de 120 km/h

– pe timp de iarnă sunt impuse restricţii suplimentare de viteză

 • Parcarea

În marile oraşe există locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzător şi prevăzute cu automate pentru taxare, vizibil indicate la fiecare loc de parcare, comune unui tronson mai lung de carosabil. După efectuarea plăţii, este obligatorie afişarea la loc vizibil, pe bord, a bonului eliberat de automat, pe care este înscrisă perioada de staţionare (funcţie de zona de taxare şi perioada din zi, taxa de parcare poate varia între 2 şi 5 Euro pe oră). Amenda pentru neplata parcării este cuprinsă între 20 şi 40 Euro.

În general, parcarea este gratuită de seara (ora 19:00) până dimineaţa (ora 7:00) precum şi sâmbăta şi duminica sau în sărbătorile legale. Orele exacte între care este gratuită parcarea sunt înscrise la fiecare loc de parcare, pe tăbliţe adiţionale în care primul rând de cifre aflat între paranteze se referă la ziua de sâmbătă, iar al doilea rând de cifre, înscris cu litere roşii, se referă la ziua de duminică.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Finlandei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare şi bruiaj a aparatelor radar.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Finlanda.

 • Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie

Accidentele, indiferent de natura acestora, se declară atât la poliţie (număr de apel în caz de urgenţă pentru poliţie: 10022 sau numărul general pentru orice situaţii de urgenţă: 112), care întocmeşte actul de constatare, cât şi la Finnish Motor Insurer’s Centre, “Green Card” Office (Liikennevakuutuskeskus, Bulevardi 28, 00120 Helsinki, tel. +358 9 680401, fax +358 9 68040368).

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, trebuie anunţată poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.

Nu mişcaţi autovehiculele de la locul accidentului, cu excepţia situaţiilor când aceasta este necesară pentru acordarea primului ajutor.

Locul accidentului se semnalizează cu ajutorul triunghiurilor reflectorizante sau alte mijloace luminoase vizibile, plasate la 100-150 metri înainte.

Utilizarea cărţilor de credit

Atenţie! Operatorii Western Union solicită în mod obligatoriu ca persoanele care trimit sau ridică sume de bani să se identifice prin paşaport, cartea de identitate nefiind acceptată.

În Finlanda sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit şi debit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).
Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.
Informaţii complete privind limitele cantitative precum şi condiţii pentru introducerea anumitor produse sunt accesibile pe pagina web a vămii. http://www.tulli.fi/en/finnish_customs/publications/passengers_removals/…

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.