Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care deţin paşapoarte simple nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul Republicii Filipine pentru o perioadă de şedere de maxim 21 de zile. Pentru prelungirea perioadei de şedere, cetăţenii români trebuie să se prezinte la Biroul de Imigrări cu minimum 5 zile înainte de expirarea perioadei legale de şedere (21 zile).

Pentru informaţii suplimentare, vă recomandăm să contactaţi Ambasada Republicii Filipine în România.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională filipineză şi necesitatea obţinerii vizei, vă sfătuim să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile filipineze:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Filipine (www.dfa.gov.ph)
  • Ambasada Republicii Filipine din Bucureşti

În cazul unei călătorii în Filipine, trebuie avut in vedere că există numeroşi vulcani activi, care pot erupe în orice moment. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu se deplaseze în aceste zone fără verificarea, în prealabil, a avertismentelor transmise de autorităţile locale competente.

Pentru perioada iulie-noiembrie, când este sezonul taifunurilor, MAE recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale, precum şi accesarea paginii web cu privire la situaţia taifunurilor: www.typhoon2000.ph.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Nivelul de ameninţare teroristă în Filipine este ridicat.
În capitala Manila au fost impuse măsuri de securitate de nivel ridicat.

Trebuie avut în vedere faptul că autorităţile locale au o capacitate limitată de a acţiona în cazul catastrofelor naturale sau atentatelor teroriste.

Nu sunt recomandate călătoriile în regiunea Mindanao (regiunea de sud a Filipinelor). Vizitarea acestei regiuni se poate face numai în cadrul unor grupuri organizate şi cu anunţarea prealabilă a poliţiei locale. Se recomandă, de asemenea, ca persoanele care trebuie să se deplaseze în această zonă, în care există multe investiţii străine, să o facă cu recomandările poliţiei şi dacă este posibil însoţiţi. Când ajung în Filipine se recomandă contactarea Ambasadei României.

În insula Basilan, precum şi în alte părţi ale regiunii Mindanao acţioneaza gruparea teroristă Abu Sayyaf, precum şi formaţiuni militante ale Frontului Naţional de Eliberare Moro. De asemenea, Noua Armată a Poporului (falanga înarmată a Partidului Comunist) acţionează prin atacuri teroriste, răpiri de persoane şi şantaje pe întreg teritoriul Filipinelor.

Recomandăm cetăţenilor români care decid să se deplaseze în Filipine să evite în special regiunea sudică Mindanao şi insulele din arhipelagul Sulu, unde au avut loc numeroase răpiri de persoane revendicate de grupările teroriste. Recomandăm fiecărei persoane care face o astfel de deplasare să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă şi să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în Filipine.

Siguranţă şi criminaliate

Nivelul criminalităţii în Filipine este ridicat.
Evitaţi deplasările în provinciile Zamboanga, Sibugay, Sarangani, Sultan Kudarat, North Cotabato, Basilan, Sulu, Lanao del Norte din cauza acţiunilor teroriste care au loc în aceste zone (inclusiv răpiri de persoane şi atacuri împotriva civililor, atât pe drumurile publice cât şi în mijloacele de transport în comun şi zone comerciale).

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite deplasările pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să evite deplasările cu ferry-boat-uri sau alte ambarcaţiuni.
  • Să folosească numai operatori acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei sau apelarea numărului de urgenţă 117.
În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi sesizarea Ambasadei României din Manila.
Pentru consumul şi deţinerea de droguri se aplică pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.
Ca urmare a deciziei Comisiei Europene din 30 martie 2010, tuturor companiilor aviatice înregistrate în Republica Filipine le este interzis să opereze în spaţiul european, din cauza neîndeplinirii de către acestea a standardelor de siguranţă şi securitate în transportul aerian.

Mai multe date găsiţi pe site-ul: http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_en.htm .

 

Sistemul medical

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Trebuie avut în vedere faptul că în  anul 2010 a fost declarată epidemie de febră dengue în zona Davao del Sur din cauza numărului în creştere a cazurilor de îmbolnăvire cu acest virus, a agresivităţii crescute a noii tulpini, precum şi a răspândirii rapide a virusului. Cazuri tot mai numeroase au fost identificate şi în Metro Manila şi alte regiuni.
În urma acestei situaţii, vă recomandăm să nu călătoriţi în Davao de Sur şi să vă luaţi măsuri de protecţie în cazul în care vă deplasaţi în zone cu incidenţa febrei dengue.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de conducere este de tip european (volanul pe partea stângă).
Regulile de circulaţie, deşi similare celor europene, nu se respectă întotdeauna, existând astfel riscul producerii unor accidente
În orele de trafic (9 a.m. – 12 a.m.) şi (4 p.m. – 8 p.m.), viteza de deplazare scade până la 20 de km/h.

  • Starea drumurilor

Filipine dispune de o infrastructură bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil numai pentru 3 luni, după această perioadă este necesară obţinerea unui permis de conducere local prin susţinerea unui examen.

  • Accidente de circulaţie

Regula este ca maşinile implicate în accident să îşi păstreze poziţia în care a avut loc accidentul, până la sosirea poliţiei.
Au fost semnalate cazuri când poliţia filipineză opreşte fără motiv maşinile conduse în special de cetăţeni străini, solicitând sume de bani. Acest lucru se întâmplă mai ales în perioada sărbătorilor.

Reglementări vamale

Legislaţia vamală filipineză prevede reglementări stricte în ceea ce priveşte introducerea temporară sau exportul unor produse precum armele de foc, drogurile, plantele, produsele farmaceutice, valuta si obiectele de patrimoniu.

Regimul medicamentelor

Farmaciile mari dispun de cataloage de echivalenţă ale medicamentelor produse în Europa, USA, Canada, Australia etc. Pentru o anumită clasă de medicamente se cere reţeta eliberată de cabinete medicale.

By o9admin