Estonia

Estonia

 • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

13 mai 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Estonia.
Intrarea în Estonia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
În cazul unei şederi care depăşeşte 3 luni, trebuie să vă înregistraţi la autorităţile locale. Înregistrarea se face la Poliţie .
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de poliţia estonă (http://www.politsei.ee/en/ )

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Estonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Estonia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile estone şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Estonia este o ţară cu un nivel al criminalităţii scăzut.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor finlandeze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – Servicii de urgenţă
 • 110 – Politia

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Estonia.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele : www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.
Deşi nu este obligatorie, se recomandă vaccinarea împotriva difteriei, a febrei tifoide, poliomielitei şi rujeolei la copii.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice.
Există obligativitatea circulaţiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei şi indiferent de condiţiile atmosferice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.
Este obligatorie echiparea autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă în perioada 01.11. – 30.04, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de condiţiile meteo.
Asigurarea auto este obligatorie.

 • Centura de siguranţă :

Este obligatorie atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate.

 • Limitele de viteză admise :
  • 50 Km/h în oraşe
  • 90 km/h în afara localităţilor.
  • pe timp de iarnă sunt impuse restricţii suplimentare de viteză.
 • Parcarea

În marile oraşe există locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzător şi prevăzute cu automate pentru taxare.

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Folosirea telefonului mobil în timpul condusului este acceptată numai dacă se foloseşte dispozitivul «hands free».

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

În Estonia, legislaţia rutieră interzice deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare sau bruiaj al aparatelor radar.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Estonia.

 • Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie

Accidentele, indiferent de natura acestora, se declară la poliţie, care întocmeşte actul de constatare.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, trebuie anunţată poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.
Nu mişcaţi autovehiculele de la locul accidentului, cu excepţia situaţiilor când aceasta este necesară pentru acordarea primului ajutor.

Utilizarea cărţilor de credit

În Estonia sunt acceptate cărţile de credit şi debit europene şi cele nord-americane.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Informaţii complete privind limitele cantitative precum şi condiţii pentru introducerea anumitor produse sunt accesibile pe pagina web a Direcţiei pentru Taxe şi Vamă (http://www.emta.ee/), după cum urmează :

Reglementări vamale pentru persoanele care călătoresc în statele membre UE : http://www.emta.ee/index.php?id=1107 şi http://www.emta.ee/index.php?id=1110

Reglementări vamale pentru persoanele care se deplasează în Estonia din state terţe : http://www.emta.ee/index.php?id=1108 şi http://www.emta.ee/index.php?id=1109.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.
Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.
Informaţiile de mai sus NU sunt valabile şi în cazul comerţului cu animale de companie.

Asistenţă consulară

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Estonia. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Estonia.

Pentru informaţii suplimentare privind modalitatea în care puteţi beneficia de asistenţă consulară europeană, cetăţenii români pot consulta rubrica „Asistenţa consulară europeană” (http://www.mae.ro/node/4513).