Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care călătoresc în Cuba este necesară obţinerea vizei de intrare. Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră. Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Cubei în străinătate. Vizele se emit pentru o perioada de 30 zile.

Prelungirea vizei se poate face numai în Cuba, în urma aprobării de către autorităţile competente. Legislaţia cubaneză este foarte strictă în ceea ce priveşte respectarea activităţilor stabilite de tipul de viză acordat.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională cubaneză şi necesitatea obţinerii vizei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile cubaneze:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cuba (www.cubaminrex.cu)
  • Ambasada Republicii Cuba din Bucureşti (Str. Mihai Eminescu nr. 44-48, et.2, ap.5, Sector 1, Telefon: 021-211-8739; 211-8795; Tel/Fax:021-211-8916; E-mail: embacuba@kappa.ro)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Cuba este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Cuba să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile cubaneze şi să urmeze recomandările acestora. recomandăm, de asemenea, accesarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

În Cuba, cele mai frecvente infracţiuni sunt furturile (uneori cu violenţă), înşelăciunea, consumul şi traficul de droguri. Cetăţenilor români care vizitează Cuba li se recomandă să nu circule noaptea cu sume mari de bani sau obiecte de valoare, să nu schimbe valuta în alte locuri decât la casele de schimb, să nu se încreadă în promisiunile sau ofertele făcute de localnici, întrucât aceştia sunt supravegheaţi de poliţie şi există riscul implicării în operaţiuni de trafic de valută.

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea biroului local de poliţie.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor cubaneze, trebuie apelat următorul numar de urgenţă:

  • 106 (Poliţia Naţională Revoluţionară)

Sistemul medical

Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Cuba să încheie o poliţă de asigurare medicală şi de călătorie. Nu sunt recunoscute decât asigurările medicale incluse în pachetul turistic. Tarifele practicate la clinicile care aceptă pacienţi străini sunt la nivelul celor din ţările dezvoltate. Nu se cer vaccinuri speciale.

 

Condiţii privind traficul auto

Infrastructura rutieră este în general precară, cu exepţia unei autostrăzi care străbate o mare parte a insulei. Circulaţia auto se face pe partea dreaptă a drumului. Prioritatea este de dreapta. În intersecţiile cu sens giratoriu se acordă prioritate autovehiculelor care vin din partea stângă. Viteza este limitată la 60 km/h în localităţi; 80 km/h în afara localităţilor şi 100 km/h pe autostradă. Nu există locuri de parcare special amenajate, decat în zone limitate. Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă.

Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie

În cazul unui accident de circulaţie trebuie anunţată poliţia şi aşteptată sosirea acesteia. Trebuie, de asemenea, să se contacteze agenţia ASSISTUR – singurul organism care reprezintă societăţile de asistenta şi asigurare străine (Tel: 866-4123; 862-8624; 862-8794; 862-8798).

Permisul de conducere

Permisul de conducere naţional sau internaţional este recunoscut dacă este emis cu cel puţin un an înainte de intrarea în Cuba. Posesorul permisului trebuie să fie în vârstă de cel puţin 21 de ani.

 

Utilizarea cărţilor de credit

În Cuba utilizarea cărţilor de credit este relativ redusă. Nu se acceptă cărţi de credit emise de instituţii americane sau bănci americane (American Express, Visa sau Master Card emise de bănci americane). Se acceptă Visa sau Master Card emise de bănci străine care nu sunt filiale nord americane. În unele cazuri, pentru plata unor servicii prin card se percepe o taxa de 10 % din valoarea sumei cheltuite.

 

Reglementări vamale

Se acceptă introducerea efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal în cantităţi rezonabile. Se consideră efecte personale aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscătorul de păr, telefonul celular, laptopul. Toate acestea trebuie însă scoase din ţară la plecare.

Pentru alte obiecte introduse în Cuba (dar a căror valoare nu trebuie să depăşească 250 euro) se plăteşte o taxă vamală de 100 %.

Sumele mai mari de 5.000 de euro trebuie declarate. Pot fi scoase din ţară sumele de peste 5.000 de euro numai dacă au fost declarate la intrare.

Este interzis importul următoarelor articole: droguri, substanţe psihotrope, produse hemoderivate; cărţi, reviste; vehicule cu motor sau componente ale acestora; aparate de aer condiţionat, cuptoare cu microunde, aparate de încălzit apa, maşini de călcat electrice, orice aparat de uz casnic; sisteme audio, televizoare, video; calculatoare.

Pot fi introduse cu aprobare specială a Ministerului Comunicaţiilor următoarele articole: aparate radio şi TV, faxuri, aparate telefonice GPS, antene de satelit, aparatură de comunicaţii prin satelit. În cazul în care nu există aprobare prealabilă, aparatele respective sunt reţinute în vamă 30 zile, cu posibilitatea prelungirii cu încă 30 zile în vederea obţinerii aprobării.

Obiecte care pot fi scoase din ţară de către persoane nerezidente în Cuba: efecte personale; bunuri introduse legal în Cuba sau achiziţionate pe plan local (in valoare de maxim 1000 dolari SUA); 23 de ţigări de foi fără obligativitatea prezentării facturii de cumpărare (dacă numarul de ţigări este mai mare de 23, trebuie prezentate originalul şi o copie a facturii); obiecte de artă care nu fac parte din patrimoniul cultural cubanez, cu aprobarea prealabilă a Registrului Naţional de Bunuri Culturale din Cuba; maximum 4 sticle de băuturi alcoolice.

Pentru evitarea dispariţiei unor obiecte personale din bagajele de cală, se recomandă ca obiectele de valoare să fie plasate în bagajele de mână.

 

Regimul animalelor de companie

Pot fi introduse în Cuba, în baza unei autorizaţii speciale, animalele posesoare a unui carnet de sănătate veterinar care face dovada vaccinului antirabic în curs de valabilitate.

By o9admin