Croaţia

  • Nu există restricţii de călătorie.

Ultima actualizare:

3 mai 2011

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Croatia, pentru călătorii în scop de turism, vizită, afaceri, activităţi sportive care nu depăşesc 90 de zile.

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Croaţia cu un paşaport valabil sau cu cartea de identitate.

Dreptul de şedere pentru călătoriile fără viză este de 90 de zile într-un interval de 6 luni. În cazul călătoriilor multiple, cele 90 de zile se calculează prin cumularea perioadelor de şedere subsecvente, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări. În cazul călătoriilor fără viză nu este permisă desfăşurarea niciunei activităţi lucrative sau educative.

Atenţie! Cetăţenii români care călătoresc în Croaţia pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decât turism, afaceri, sau activităţi sportive, au obligaţia de a obţine vize de intrare conform scopului călătoriei.

Autorităţile croate nu eliberează vize la frontieră. Vizele de intrare se pot obţine numai de la ambasadele sau consulatele Croaţiei din exterior. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Croaţia din Bucureşti, E-mail: croemb.bucharest@mvp.hr

Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 24 ore de la data intrării pe teritoriul Croaţiei, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru a îşi înregistra şederea. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la un hotel. Această obligaţie se aplică indiferent de tipul călătoriei (cu sau fără viză).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională croată este indicată consultarea periodică a informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile croate:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Croaţia (www.mfa.hr )
  • Ambasada Croaţiei la Bucureşti

Ameninţări teroriste

Croaţia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Croaţia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Cetăţenilor români care călătoresc în Croaţia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile croate şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Exista zone pe teritoriul Croaţiei care nu au fost deminate: Slavonia Orientală (Vukovar, Sijek); Zona frontalieră cu Serbia-Muntenegru (la sud de Dubrovnik, în împrejurimile Konavle); Cadrilaterul Bosanska Dubica, Virovitica, Slatina, Bosanska Gradiska; Cadrilaterul Sinj, Gospic, Zadar, Sibenik; Zonele din jurul axelor Zagreb-Karlovac-Parc, Plitvice-Gracac-Zadar, Gracac-Knin-Split, Karlobag-Sibenik-Ston şi Karlovac-Sisak-Bosanska Gradiska. Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în aceste zone să urmărească cu mare atenţie şi să respecte cu stricteţe semnele şi indicatoarele terestre, precum şi avertismentele autorităţilor locale.

Croaţia este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenta :

  • Poliţia: 92
  • Pompierii: 93
  • Ambulanţa: 94

Se recomandă, de asemenea, sesizarea misiunii diplomatice, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul croat al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto:

Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi.

Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenţa alcoolului atrage plata unei amenzi şi retragerea permisului de conducere.

  • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor este bună.

  • Limitele de viteză sunt:
    • Viteza legală maximă este de 50 km/h în localităţi;
    • 80 km/h în afara localităţilor;
    • 130 km/h pe autostrăzi;
  • Centura de siguranţă:

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar. În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menţionat şi să îl predea autorităţilor croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliţie croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operaţiunii de demontare.

  • Permisul de conducere:

Se recomandă obţinerea unui permis de conducere internaţional.

  • Informaţii pentru firmelor de transport internaţional :

Mijloacele de transport care tranzitează Republica Croaţia sau au ca destinaţie finală o firma din Croaţia trebuie sa prezinte la solicitarea autorităţilor vamale croate, licenţele de transport eliberate de Ministerul Transporturilor croat, document care poate fi preluat de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii roman.

În cazul nerespectării acestor reglementari, firmele riscă plata unor amenzi foarte mari si chiar confiscarea mărfii, conform legii vămilor Republicii Croaţia.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie, în mod obligatoriu, aşteptată sosirea unui echipaj de poliţie, pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate cărţi de credit de tip Visa, Mastercard sau American Express.

Reglementari vamale

Conform Legii vămilor, fiecare călător în vârstă de peste 18 ani are dreptul să introducă în Croaţia mărfuri, fără plata de taxe, după cum urmează:

  • 1 litru băuturi spirtoase cu peste 20% (în volum) alcool sau 2 litri vin spumos;
  • 200 buc. ţigarete sau 100 buc. ţigări mici de foi sau 50 buc. ţigări mari de foi, sau 200 g. tutun pentru pipă;
  • 500 g. cafea sau 200 g extract de cafea (cafea solubilă);
  • medicamente corespunzătoare necesităţilor călătorului.

Călătorii în vârstă de sub 18 ani nu au dreptul la cele de mai sus, cu excepţia medicamentelor.

Călătorii în vârstă de peste 18 ani pot introduce, fără taxe vamale, în Croaţia mărfuri străine, în afara celor menţionate mai sus, în valoare totală de până la 500 euro sau valoarea corespunzătoare într-o altă valută.

Calatorii autohtoni si străini au dreptul sa introduca in Croatia bunuri de uz personal, pana la valoarea de 300 Kune, fara plata de taxe vamale sau TVA. Daca valoarea bunurilor se incadreaza intre 300 si 5000 Kune se percepe o taxa vamala medie de 10% si 23% TVA, iar daca valoarea bunurilor depaseste 5000 Kune, taxele vamale se percep conform tarifului vamal si TVA 23%.

Călătorii care trec frontiera de stat în Croaţia au dreptul să introducă sau să scoată, fără plata de taxe, obiecte pentru uz personal, noi sau folosite, de care un călător are nevoie, în mod normal, pe timpul călătoriei. Declararea lor se face de călător la trecerea prin aşa – zisul coridor verde sau prin declaraţie verbală.

În ceea ce priveşte introducerea şi scoaterea în/din Croaţia de valută naţională (kuna) şi valută străină, legislaţia croată prevede următoarele: pot fi introduse în Croaţia sume nelimitate în kuna şi valută străină. Dacă suma valutei introduse în Croatia este de până la 5000 Euro sau valoarea corespunzătoare în altă valută străină, nu este nevoie de declararea în scris a acesteia. Dacă suma depăşeşte 5.000 de Euro este necesară completarea unei declaraţii vamale în acest sens.

Atenţie Croaţia nu este încă parte a Uniunii Europene sau a Spaţiului Schengen, bunurile achiziţionate in spaţiul UE nu pot fi introduse in Republica Croaţia fără a fi declarate la vama în scris. LINK http://www.carina.hr/Putnici/PutniciOdabirEN.aspx
În acest sens, se consideră bunuri personale hainele, încălţămintea, produsele de igienă, alimentele şi alte produse similare, într-o cantitate rezonabilă, necesare călătorului pe durata şederii anticipate pe teritoriul ţării străine.

În cazul în care se depistează mărfuri, valută sau valori în cantităţi mari nedeclarate, odată cu confiscarea lor va fi confiscat în folosul statului şi mijlocul de transport în care acestea sunt găsite.

Sunt interzise la introducerea/scoaterea şi tranzitul prin Croaţia următoarele: substanţe narcotice şi precursori; substanţe explozive, arme de foc şi muniţie; articole (plante, fiinţe vii, obiecte etc.) supuse carantinei, indiferent de stadiul bolii/infestării etc.; substanţe chimice periculoase (produse sau preparate de acest fel); produse alimentare, substanţe chimice şi alte materiale sau obiecte periculoase sau dăunătoare sănătăţii omului; substanţe produse şi alte obiecte care folosesc, conţin sau au fost produse folosindu-se substanţe periculoase pentru stratul de ozon.

Următoarele bunuri / obiecte sunt permise la introducerea /scoaterea / reexportul / tranzitul prin Croaţia numai cu aprobare specială:

  • arme de foc (de vânătoare, sport, cu caracter cultural) şi muniţie pentru ele;
  • material nuclear, substanţe radioactive şi alte surse de radiaţii ionizante;
  • produse medicale care sunt permise a fi folosite în ţară şi nu au termenul de valabilitatea expirat;
  • animale sălbatice de vânat şi material genetic pentru acestea, trofee de vânătoare, coarne de vânat, căzute şi produse de vânat;
  • plante sălbatice protejate, folosite în scop medical, în stare proaspătă sau uscată.

Regimul animalelor de companie

La intrarea pe teritoriul Croaţiei cu animale de companie trebuie prezentat “paşaportul” animalului (document de însoţire) cu remarci privind regimul obligatoriu de vaccinare (efectuarea vaccinului antirabic) şi starea de sănătate a animalului.

By o9admin