A A
RSS


Columbia

Mon, Aug 15, 2011

America, Calatorii

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Columbia în scopuri turistice, nu au nevoie de viză de intrare în această ţară.

Columbia nu are ambasadă în România. Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Columbiei în Polonia (adresa: Str. Zwyciezcow nr.29, 03-936, Varşovia, Polonia, Tel. (+48 22) 617.09.73 sau 617.71.57, Fax: (48 22) 617.66.84;

Pentru a putea intra în Columbia, cetăţenii români care călătoresc în scop turistic trebuie să deţină un paşaport valabil cel puţin şase luni de la momentul intrării şi să facă dovada unui bilet de călătorie dus-întors.

Perioada legală de şedere este de până la 90 de zile, termen care poate fi prelungit la Direcţia pentru Străini (Dirección de Extranjería) – Departamentul Administrativ de Securitate (DAS) din Bogota (calle 100, nr.11B-27, tel. 601.72.69) sau din orice capitală de departament.

Dacă scopul călătoriei este altul decât cel turistic (studii, muncă, afaceri) sau pentru o şedere prelungită, este necesară obţinerea vizei.

Cetăţenii români, cu viză valabilă pentru o durată mai mare de 6 luni, trebuie să se înscrie în registrul de străini al Departamentului Administrativ de Securitate.

De asemenea, cetăţenii români care vizitează Columbia pot obţine informaţii online, în limba spaniolă sau engleză accesând:
www.gobiernoenlinea.gov.co/http://web.presidencia.gov.co; http//:www.cancilleria.gov.co.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Columbia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. 
Riscul ameninţărilor teroriste în Columbia este ridicat.

Siguranţă şi criminalitate 

Columbia este o ţară cu un nivel ridicat de criminalitate şi cu manifestări de violenţă cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN, etc.) şi de traficul de droguri.

Numărul răpirilor este în creştere (în Columbia sunt aproximativ 3000 de persoane răpite), şi, de asemenea, există un risc crescut de atentate cu bombă sau maşini capcană, ţintele predilecte fiind oficialităţile locale, diplomaţi sau oameni de afaceri străini etc.

Atenţie! Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile în zonele rurale, în zonele montane, în regiunile de graniţă, precum şi în departamentele din nordul, sudul şi estul ţării controlate doar parţial de forţele de ordine din această ţară.

Poliţia rutieră (Policia de carreteras) emite periodic avertismente privind siguranţa pe drumurile publice şi poate fi consultată în acest sens la numerele de telefon: 4288080 sau de la un telefon mobil: *767.

In zonele aglomerate (parcari, centre comerciale, benzinării), sau in zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din maşini .

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri.
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării. De menţionat că în tot timpul anului în Columbia se întunecă foarte devreme (în jurul orei 6 p.m.) .
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei.
 • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie tot timpul ridicate, iar uşile blocate.
 • Pentru schimb valutar se recomandă doar băncile şi casele de schimb unde se cere întotdeauna paşaportul.
 • Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute, în special atunci când oferă băuturi, ţigări, mâncare.
 • Deplasarea între oraşe sa se faca cu avionul, iar daca este absolut necesara deplasarea cu masina, aceasta trebuie sa se faca in cursul zilei.

Pentru orice situaţie de urgenţă privind siguranţa personală poate fi contactată Poliţia Antisechestru GAULA (Grupos de Acción Unificada por la Libertad Personal) la numerele de telefon 165 sau 328 22 22.

În situaţia unor incidente grave (accidente, tâlhării) se impune contactarea imediată a autorităţilor la următoarele numere de urgenţă:

 •  Poliţia Naţională: 112; 315 91 88; 428 76 45
 • Poliţia locala (Bogota): 423 82 30; 573 04 00
 • Poliţia pentru Turism (în Bogota): 334.25.01 int. 376
 • Centrul de Atenţie Imediată (CAI): 156
 • Departamentul Administrativ de Securitate (DAS):153; 408 80 00
 • Salvare: 125, 217 83 34; 235 51 66
 • Pompieri: 119
 • Informaţii: 113


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Dacă intenţionaţi să călătoriţi în regiunile amazonice, vă sfătuim să urmaţi tratamentul preventiv împotriva malariei şi să vă vaccinaţi împotriva febrei galbene.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile

Pentru informaţii suplimentare, puteţi să consultaţi site-ul OMS, la adresa: http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar regulile de circulaţie sunt în general aceleaşi ca în România. Există restricţii de circulaţie în marile oraşe, când, în anumite intervale de timp, pot circula, fie automobilele cu număr par, fie cele cu număr impar.

Este obligatorie folosirea fazei scurte în afara localităţilor şi în timpul zilei.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor naţionale este bună, cu exceptia celor din zonele muntoase si a celor inundabile.

Accesul pe autostrăzi se face cu plată.

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie în localităţi şi în afara lor pentru şofer si pasagerul din dreapta faţă.

Motocicliştii sunt obligaţi să poarte cască şi vestă reflectorizantă cu numărul de inmatriculare al motocicletei.

 • Limitele de viteză admise

in localitati 60 km/h
în afara localităţilor 80 km/h
pe autostradă 90 km/h

 • Parcarea 

Trebuie avut în vedere faptul că în Bogota este interzisă cu desăvârşire parcarea pe arterele principale. În caz contrar, amenzile sunt foarte mari.

În oraşe, nu trebuie lăsat autovehicolul nesupravegheat, fiind recomandabile parcările publice.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc nu este recunoscut în Republica Columbia.
Se eliberează permis persoanelor începând cu vârsta de 16 ani, cu restricţia de a nu conduce în afara localităţilor până nu împlinesc vârsta de 18 ani.

 • Transportul public

În Columbia nu există un sistem de căi ferate naţionale.

Toate oraşele capitală de departament au aeroport.

Există, de asemenea, companii de autobuze pentru deplasarea în interiorul ţării.

Singurul oraş din Columbia care are metrou este Medellin.

În Bogota există sistemul rapid de autobuze Transmilenium, care străbate oraşul de la Nord la Sud şi de la Est la Vest, cu bandă de circulaţie rezervată în exclusivitate.

Există de asemenea, nenumărate companii private de autobuze şi microbuze cu un traseu afişat pe parbriz, dar fără staţii fixe pentru călători, care opresc oriunde există solicitări de urcare sau coborâre.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie 

În cazul oricărui tip de accident, se recomandă a nu se deplasa vehicolul de la locul accidentului, până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere.

Telefoane locale utile in cazul accidentelor rutiere: 127.


Utilizarea cărţilor de credit

În Columbia sunt agreate American Express, Visa, Master Card.

Reglementări vamale

Se poate intra şi ieşi în/din Columbia cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută.

Se declară, de asemenea, bunurile personale care depăşesc valoare de 1.500 USD, atât la bagajul însoţit, cât şi la cel neînsoţit.

 

Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Regimul animalelor de companie

Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi, pentru acesta:

 • carnetul de sănătate veterinar redactat în spaniolă sau in engleză;
 • vaccinul antirabic în termen de valabilitate;

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.