Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Panama în scop turistic, nu au nevoie de viză de intrare în această ţară.

Pentru a putea intra în Panama, cetăţenii români care călătoresc în scop turistic trebuie să deţină un paşaport valabil cel puţin 6 luni de la momentul intrării şi să facă dovada unui bilet de călătorie dus-întors.

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi si nu vă îndepărtaţi de grupul turistic!

Dacă scopul călătoriei este altul decât cel turistic (studii, muncă, afaceri) sau pentru o şedere prelungită, este necesară obţinerea vizei de la consulatul Panama cel mai apropiat.

Republica Panama nu are ambasadă în România.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Republicii Panama in Grecia:

Telefon: (00 30) 210.428.6441

Fax: (00 30) 210.428.6448)

E-mail: crewlicense@hotmail.com

Dacă doriţi să călătoriţi în Panama, vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile panameze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României in Columbia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Asistenţă consulară

 

Atenţie! România nu are misiune diplomatică sau oficii consulare de carieră în Panama. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Panama.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României în Panama  – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Ambasada României la Bogota este acreditată şi în Panama.

 


Siguranţă şi criminalitate

Din cauza nivelului ridicat de criminalitate existent în Panama, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi atenţie sporită atunci când călătoresc pe teritoriul acestui stat.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zona portului Colon precum şi următoarele cartiere din oraşul Panama City: San Miguelito, Rio Abajo, El Chorrilo, Hollywood Curundu, Veracruz Beach, Panama Viejo, Casco Viejo (îndeosebi noaptea), Santa Librada, San Miguel si Cabo Verde.

Există un risc crescut de răpiri, furturi, violuri sau fraude cu cărţi de credit. Infracţiunile nu vizează în mod special cetăţenii străini. Numărul local care poate fi apelat pentru urgenţe este 911.

MAE recomandă cetăţenilor români:

 • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor pachete ori bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri;
 • În cazul călătoriilor cu autobuzul, să păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a deplasării;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile precum şi deplasarea în zonele izolate ale ţării;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra propriei persoane sau în maşini;
 • În timpul deplasării cu autoturismul, să închidă geamurile şi să blocheze uşile;

Atenţie! În zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării) sau în zonele turistice sunteţi expuşi riscului infracţiunilor de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din autovehicule.

 • Schimbul valutar să se efectueze numai la băncile şi casele de schimb (unde se cere întotdeauna paşaportul);
 • Să evite utilizarea taxiurilor ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;

Telefoane locale utile:

 • Poliţia Naţională: 104
 • Salvare: 911
 • Pompieri: 103
 • Informaţii: 102


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurarea de călătorie, medicală şi de viaţă!

Pentru călătoriile în regiunile tropicale, să urmeze tratamentul preventiv împotriva malariei şi să se vaccineze împotriva febrei galbene. Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

In cazul unui accident, trebuie sa specificaţi tipul de asigurare de care dispuneţi.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto 

Se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar regulile de circulaţie sunt, în general, aceleaşi ca în România.

 • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor naţionale este bună.

Evitaţi  drumurile rurale, prost iluminate noaptea si precar semnalizate, care prezintă o sursa sporita de risc de accidente, mai ales in sezonul ploios (intre lunile aprilie-decembrie), când apar inundaţii.

Datorita traficului, uneori haotic, turiştii nu sunt sfătuiţi sa meargă pe bicicleta, cu excepţia zonelor special amenajate si a parcurilor.

Accesul pe autostrăzi se face cu plată.

 • Limitele de viteză admise:
  • în localităţi 60 km/h
  • în afara localităţilor 80 km/h
  • pe autostradă 90 km/h
 • Centura de siguranţă

Este obligatorie în localităţi şi în afara lor atât pentru şofer, cât şi pentru pasagerul din dreapta faţă.

 • Parcarea 

În oraşe, nu trebuie lăsat autovehiculul nesupravegheat, fiind recomandabile parcările publice, cu plata.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere tip internaţional este recunoscut în Republica Panama, in cazul unei calatorii in scop turistic pentru o perioada de 15 zile. Dacă se depăşeşte această perioada, străinul trebuie sa susţină un examen pentru obţinerea unui permis de conducere local.

Se eliberează permis persoanelor începând cu vârsta de 16 ani, cu aprobarea părinţilor, cu restricţia de a conduce intre orele 21-06 dimineaţa, până nu împlinesc vârsta de 18 ani.

 • Informaţii utile în cazul accidentelor rutiere 

În cazul unui accident grav, cu victime, se recomandă a nu se deplasa vehiculul de la locul accidentului, până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere, daca accidentul este uşor, si exista o înţelegere intre cei implicaţi, se fac fotografii si se completează un proces verbal, automobilul fiind scos de pe carosabil, pana la sosirea politiei.


Reglementări vamale

Se poate intra şi ieşi în/din Panama cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută. Se declară, de asemenea, bunurile personale care depăşesc valoare de 2.000 USD, atât la bagajul însoţit, cât şi la cel neînsoţit.

Atenţie! Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Panama este ilegala si se pedepseşte cu închisoarea.


Utilizarea cărţilor de credit

Sunt agreate toate tipurile de carduri (American Express, Visa, Master Card, etc).

Moneda locală

În Panama există două monede locale: balboa si dolarul american, cel din urma fiind cel mai des folosit.


Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Regimul animalelor de companie

Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi, pentru acesta:

 • carnetul de sănătate veterinar redactat în spaniolă sau in engleză;
 • vaccinul antirabic în termen de valabilitate;

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.


Electricitate

Alimentarea: 110 V, 60 Hz. Ştecherele sunt de tip american, cu lamele de introducere în priză.

Sursa: www.mae.ro

By o9admin