Algeria

Condiţii de intrare şi regim de şedere

În Republica Algeriană Democratică şi Populară (Algeria), viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple şi paşapoarte de serviciu.

Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Autorităţile algeriene nu eliberează vize la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile algeriene acreditate în străinătate şi se acordă cu o valabilitate de 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an sau 2 ani. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Algeriei din Bucureşti.
Graniţa terestră cu Marocul este închisă, motiv pentru care vă sfătuim să utilizaţi avionul pentru trecerea acestei graniţe.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Algeria, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile algeriene:

 • Ambasada Republicii Algeriene Democratice şi Populare din Bucureşti
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Algeriene Democratice şi Populare

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 
Ameninţări teroriste

Activităţile teroriste au o frecvenţă foarte ridicată în unele regiuni la est de Alger (Bejaia, Bouira, Tizi Ouzou şi Boumerdes), fiind, însă, semnalate si în alte zone ale ţării.

Violenţa teroristă se manifestă sub diferite forme, ambuscade împotriva forţelor de ordine, asasinate, explozia bombelor artizanale. Un important dispozitiv de securitate este desfăşurat în marile aglomeraţii, oraşele fiind în general securizate.

În Alger au avut loc în anii anteriori atacuri teroriste care au vizat sedii ale autorităţilor centrale şi locale. Aceste acţiuni teroriste s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi, majoritatea victimelor fiind civili.

Autorităţile locale menţin dispozitive de securitate în zonele în care locuiesc străini şi în zonele marilor hoteluri şi ale circuitelor turistice.

Există practica răpirii de persoane, însoţite de cereri de răscumpărare. Deşi ţintele vizate sunt în special cetăţeni algerieni, o turistă italiancă a fost răpită în zona Djanet, în Sudul ţării, la începutul lunii februarie 2011. Există riscul repetării încercărilor de răpire care vizează cetăţeni străini. Se recomandă evitarea călătoriilor ce nu sunt necesare în Sudul Algeriei.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile algeriene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.


Siguranţă şi criminalitate 

Nivelul criminalităţii este destul de ridicat, în special furturi cu violenţă, înşelăciuni etc., îndeosebi in zonele marilor orase.
Pentru realizarea deplasărilor între oraşe, sfătuim cetăţenii români să utilizeze avionul sau să folosească marile axe rutiere (autostrăzile).
Deplasările în zonele rurale şi muntoase, în mod special în partea de Nord-Est a ţării, sunt riscante.
Turiştii români care aleg să-şi petreacă concediul în Sahara algeriană (Tamanrasset, Djanet, Timimoun) sunt sfătuiţi să utilizeze o agenţie de voiaj agreată de Ministerul Turismului (circuitele propuse de aceste agenţii sunt singurele care sunt autorizate de autorităţile algeriene). Recomandăm evitarea călătoriilor turistice individuale care implică deplasarea în afara marilor oraşe.

Pe durata prezenţei în Algeria recomandăm cetăţenilor români să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale şi să adopte o atitudine prudentă în locurile publice.
Evitaţi, în măsura posibilului, circulaţia pe timp de noapte!

Odată ajunşi pe teritoriul algerian vă sfătuim să vă adresaţi Ambasadei României pentru a vă anunţa prezenţa şi a vă informa în legătură cu situaţia de securitate din regiunea ce urmează a fi vizitată. Menţionăm că, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, autorităţile algeriene pot să interzică cetăţenilor străini circulaţia în anumite zone, pot impune folosirea unei escorte asigurate de poliţie, jandamerie sau armată, pot condiţiona trecerea prin anumite regiuni de eliberarea unor permise speciale etc.

Recomandăm cetăţenilor români să fie aşteptaţi la aeroport de o persoană de încredere sau de un autoturism închiriat din timp printr-o companie de profil (adresele de contact ale companiilor de închiriat autoturisme pot fi furnizate de hoteluri sau de agenţiile de voiaj algeriene).

Recomandăm cetăţenilor români să se cazeze în cartierele centrale sau rezidenţiale, evitându-le pe cele periferice, şi să aleagă hoteluri securizate la care accesul se realizează prin filtre de control.

Pe fondul creşterii delincvenţei şi a micii criminalităţi, păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Evitaţi să utilizaţi telefonul mobil în public.

În cazul realizării unei deplasări în scop de afaceri sfătuim cetăţenii români să se informeze asupra modului în care organismul sau societatea gazdă asigura protecţia pe durata prezenţei în Algeria.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, trebuie să contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României la Alger (telefon: 00213-21 60 08 71, 00213-21 60 08 71).


Sistemul medical 

Pentru intrarea pe teritoriul algerian este necesară deţinerea unei asigurări medicale de călătorie.

Atenţie! Se recomandă vaccinarea împotriva variolei, holerei şi febrei galbene pentru toate persoanele care rămân pe teritoriul algerian o perioada mai lungă de 5 zile.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto 

 • Circulaţia auto:

Traficul se desfăşoară pe partea dreaptă a drumului.

Atenţie! Pe şosele sunt instalate numeroase baraje de control, la întâlnirea cărora conducătorul auto este obligat să reducă viteza, sa stânga farurile si să aprindă lumina de poziţie (după căderea serii) şi să aştepte recomandările personalului militar care formează barajul.
Intersecţiile sunt dirijate de agenţi de circulaţie, iar intersecţiile semaforizate sunt foarte puţine.
Autorităţile algeriene nu recunosc ’’cartea verde’’ şi solicită conducătorilor auto să încheie un contract de asigurare special, valabil pe teritoriul algerian.

 • Limitele de viteză admise:
  • 50 km/h în localităţi
  • 80/90 km/h în afara localităţii (în funcţie de capacitatea cilindrică a vehiculului).
 • Centura de siguranţă:

Centura de siguranţă este obligatorie.

 • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor este bună.

 • Parcarea:

Parcarea se face în locuri special amenajate (puţine la număr) şi, cel mai frecvent, pe partea dreaptă a drumului.

 • Transportul public:

Pentru raţiuni de securitate, transportul în comun interurban terestru este nerecomandat îndeosebi la lăsarea întunericului, întrucât există încă riscul barajelor false ridicate de reprezentanţii unor grupuri armate, pe anumite drumuri, inclusiv pe axe principale foarte frecventate. Transportul public urban este asigurat exclusiv cu autobuze.
Taxiurile funcţionează cu rute prestabilite. Transportul public interurban poate fi efectuat cu avionul sau cu trenul. Cu toate acestea, călătoriile cu trenul trebuie evitate.

 • Permisul de conducere: 

Permisul de conducere românesc nu este recunoscut pe teritoriul algerian.


Informaţii pentru cazuri de deces 

Atenţie! În caz de deces, familiile persoanelor decedate în Algeria trebuie să aibă în vedere faptul că nu exista societăţi abilitate care să efectueze procedurile de conservare/îmbălsămare a corpului defunctului, cerinţă obligatorie pentru transportul internaţional. În astfel de cazuri, vă recomandăm să solicitaţi sprijinul Ambasadei României din Alger.


Reglementări vamale 

Se interzice introducerea pe teritoriul algerian:

 • a băuturilor alcoolice
 • a produselor pe bază de carne de porc

Vă recomandăm ca pe teritoriul Algeriei să nu introduceţi o cantitate mare de ţigări pentru a nu fi acuzaţi de comerţ ilegal.