A A
RSS


Madagascar

Sun, Sep 2, 2012

Africa

Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Madagascar în baza unei vize valabile.

Vizele sunt eliberate în exclusivitate de către misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Madagascar în străinătate.

Consulatul General Onorific al Madagascarului la Bucureşti este direct subordonat Ambasadei R. Madagascar din Roma, în a cărei jurisdicţie se găseşte. Această misiune diplomatică îşi desfăşoară activitatea la adresa: Viaricardo ZANDONAI 84 4.00194 Rome (Italia); tel.0039 06 36307797- 0039 06 36300183; fax : 06/3294306; email: ambamad@hotmail.com.

Consulatul General Onorific al Madagascarului la Bucureşti poate fi găsit la adresa : Strada Giuseppe Verdi nr. 9, Bucureşti, sectorul 2, tel : +40 21 210 52 72; fax : +40 21 210 58 48; e-mail: diplomatie.mg@gmail.com.

Asistenţă consulară

 

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Madagascar.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Madagascar sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Regimul permiselor de lucru

Pentru informaţii privind posibilităţile de a lucra în Madagascar, recomandăm contactarea autorităţilor sau misiunilor diplomatice ale acestui stat.


Ameninţări teroriste 

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici acest stat nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Până în acest moment, statul Madagascar nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate 

Madagascarul nu se confruntă, în general cu un nivel sporit de criminalitate, cele mai întâlnite delicte (în număr nesemnificativ) fiind furturile de buzunare şi tâlhăriile;

Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare semnificativă în zona Golfului Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite grupurile de demonstranţi, precum şi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice.

În actualul context politic se recomandă evitarea unor zone ca Ambohijatovo, Lac Anosy, Antaninarenina, Analakely  şi Ankatso, precum şi aria adiacentă unităţilor militare.

La 19 aprilie 2011, Comisia Europeană  a anunţat faptul că a impus interdicţii de operare pe teritoriul UE pentru două avioane Boeing 767-300 operate de Air Madagascar. Deşi restul flotei Air Madagascar operează în spaţiul aerian european,  Comisia Europeană a exprimat preocuparea pentru siguranţa zborului cu aeronavele Air Madagascar şi asupra capacităţii autorităţilor aviaţiei civile malgaşe de a-şi exercita responsabilităţile privind siguranţa zborului. Informaţii actualizate despre companiile interzise la operare în spaţiul UE se pot accesa pe siteul: http://air-ban.europa.eu

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cea mai apropiată misiune UE.


Sistemul medical

Deşi în Antananarivo sunt o serie de spitale publice şi private, ele pot presta numai servicii medicale de rutină. În cazul necesităţii unor servicii medicale complexe cele mai apropiate spitale cu posibilităţi în domeniu se află în Africa de Sud sau în La Reunion.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro

Este recomandabil ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Starea generală a reţelei rutiere variază, iar în perioada ploioasă (decembrie-aprilie) cea mai mare parte a drumurilor secundare sunt impracticabile.

 • Permisul de conducere

Conducerea unui automobil de către străini pe drumurile publice din Madagascar implică deţinerea unui permis de conducere internaţional.

 • Transportul public

Este recomandat ca transportul în Madagascar să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare, masă etc.

Utilizarea cărţilor de credit

În Madagascar există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.

Regimul medicamentelor

Sunt interzise drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Este recomandabil să aveţi reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. De asemenea, trebuie avută în vedere contactarea autorităţilor din Madagascar înainte de deplasarea pe teritoriul acestei ţări având asupra dvs. asemenea  medicamente.

Reglementări vamale

Pentru informații privind reglementările vamale din Madagascar, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

Sursa: www.mae.ro