A A
RSS


Coasta de Fildeş

Mon, Aug 15, 2011

Africa

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Coasta de Fildeş este necesară obţinerea, în prealabil, a vizei de intrare. Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră. Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile. Termenul de eliberare a vizei este de 2-3 zile de la depunerea cererii. Pentru viza de afaceri este necesară o scrisoare de invitare din partea partenerului ivorian. Paşapoartele tebuie să fie valabile pentru cel puţin încă 6 luni de la depunerea cererii de viză.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Coasta de Fildeş în România este asigurată de Ambasada Republicii Coasta de Fildeş în Germania.
Datele de contact sunt:

Adresa: 14193, Schinkelstrasse 10, Berlin

Telefon: (0049-30) 89 06 96 112

Fax: (0049-30) 89 06 96 200

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Dakar, Senegal, care acoperă şi relaţiile cu Coasta de Fildeş şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Coasta de Fildeş. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Coasta de Fildeş.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României din Abidjan – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Ambasada României din Senegal acoperă şi Coasta de Fildeş.


Ameninţări teroriste

Pericolul producerii unor atacuri armate sau agresiuni de stradă teroriste s-a diminuat mult în ultima perioadă. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie -Alerte de călătorie.

Siguranţă şi criminalitate

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară)

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Direcţia Generală a Poliţiei: tel. (00225) 20 22 08 22;
 • Comisariatul central al Prefecturii de Poliţie (00225) 20 21 00 22; 20 32 00 22;
 • Jandarmeria Abidjan (00225) 20 21 88 83;
 • Comisariatul de poliţie aeroport Abidjan: (00225) 21 27 70 31

Sistemul medical

Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Coasta de Fildeş să încheie, înaintea plecării din ţară, o poliţă de asigurare de sănătate şi călătorie la o companie care dispune de o reţea cât mai largă în această ţară (elementele pot fi oferite de agenţiile de asigurare). Datorită condiţiilor specifice continentului african, există riscuri pentru contractarea unor boli cum ar fi turbarea, meningita, febra tifoida, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Pentru evitarea contractării unor astfel de boli se recomandă: spălarea mâinilor cât mai des cu putinţă; atenţie la calitatea alimentelor şi abţinerea de la achiziţionarea acestora pe stradă; consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilaţi, desfăcuţi în faţa consumatorului; evitarea consumului de îngheţată, gheaţă, lapte nepasteurizat în locuri nesigure; curăţarea fructelor şi legumelor; evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene, tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.

În privinţa malariei, Coasta de Fildeş se situează în zona 2, conform clasificării realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicamente recomandate: clorochina şi proguanil.

Riscul de contractare a maladiilor sexual transmisibile este foarte mare (10 % din populaţia adultă este infectată cu HIV/SIDA).

Numere utile:

 • Reanimare (urgenţă): 185
 • SMU Abidjan 22 44 31 47;22 44 44 45
 • SMU Abidjan Cocody: 22 44 53 53
 • C.H.U. de Cocody: 22 44 91 00; 22 44 90 25; 22 44 90 60
 • C.H.U. de Treichville: 21 24 91 22

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritatea de dreapta.Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă să se circule cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.

 • Starea drumurilor

Reţeaua rutieră este de cca. 68.000 km din care 6500 asfaltată. Şoselele asfaltate sunt într-o stare precară, cu numeroase gropi şi denivelări, riscul de accident fiind deosebit de mare.

 • Parcul auto

Parcul auto este constituit în proporţie de peste 90% din vehicule de ocazie importate din Occident. Datorită stării tehnice precare a autoturismelor există în permanenţă riscul de accidente.

 • Limitele de viteză admise

Vitezele maxime admise prin lege nu pot fi atinse datorită aglomeraţiei şi stării drumurilor.

 • Permisul de conducere

Pentru perioade de scurt sejur pot fi folosite permisele de conducere europene. Pentru perioade de lung sejur trebuie achiziţionat permis local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reţine.

 • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia, pompierii şi salvarea. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este anunţarea poliţiei, fără a deplasa vehiculele implicate.

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise de marile bănci, rareori de magazine. Cărţile de credit trebuie utilizate cu precauţie, în Coasta de Fildeş apărând reţele specializate în fraudarea cărţilor bancare. Se impune maximă prudenţă la ieşirea din bănci sau case de distribuţie de bancnote, mai ales dacă în preajmă se află un autoturism ocupat. Aceeaşi prudenţă se recomandă la ieşirea din restaurante, baruri etc.

Reglementări vamale

În general nu există restricţii vamale pentru turiştii străini, nici la mărfuri şi nici la sumele în valută la intrare, cu condiţia declarării acestora. Exportul de fildeş este interzis. Introducerea de arme de vânătoare sau de autoapărare trebuie notificată în prealabil la ambasadele Coastei de Fildeş din străinătate care obţin şi autorizaţiile necesare.