A A
RSS


Botswana

Sat, Sep 1, 2012

Africa

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Botswana.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Botswana High Commission: No.6 Stratford Place, London W1C 1AY, United Kingdom.


Asistenţă consulară

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Botswana.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Botswana sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 
Ameninţări teroriste 

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Botswana nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Botswana nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.


Siguranţă şi criminalitate 

Botswana este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut.
În zone aglomerate pot apărea infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Deşi atacurile asupra turiştilor sunt rare, se recomandă atenţie sporită în special în zonele aglomerate din Gaborone, Francistown şi Maun; în ultima perioadă au fost înregistrate spargeri de locuinţe şi violuri ceea ce face recomandabilă evitarea deplasărilor femeilor singure în special pe timpul nopţii;

Un factor de risc este reprezentat de prezenţa pe drumurile publice a unui număr semnificativ de animale sălbatice şi domestice, fapt care impune evitarea deplasărilor cu autoturisme în special în cursul nopţii.

Consumul şi traficul de droguri sunt pedepsite aspru, iar homosexualitatea este interzisă.

Malaria reprezintă un risc major în special în timpul sezonului ploios (octombrie-aprilie).

SIDA reprezintă un pericol major. Potrivit raportului din 2010 al UNAIDS/WHO Working Group se estimează că în jur de 300.000 de persoane peste vârsta de 15 ani suferă de această maladie.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi misiunea Ambasada Marii Britanii la Gaborone, consul Ben Luckock (tel. 002673952841, mobil: 0026771315298, email: ben.luckock@fco.gov.uk) sau asistentului consulului Nomsa Thema (tel. 002673952841, email: nomsa.thema@fco.gov.uk).


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro
Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.


Condiţii privind traficul auto

  • Starea drumurilor

Infrastructura rutieră nu este suficient dezvoltată, fiind necesară utilizarea unor autoturisme de teren.

  • Transportul public

Este slab dezvoltat.


Utilizarea cărţilor de credit

În Botswana există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.


Regimul medicamentelor

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Este recomandabil să aveţi reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. De asemenea, trebuie avută în vedere contactarea autorităţilor din Botswana înainte de deplasarea pe teritoriul acestei ţări având asupra dvs. asemenea  medicamente.


Reglementări vamale

Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul ţării este interzisă.

Sursa: www.mae.ro