Tag Archives: eficienta energetica

Opreşte aparatele!

Gesturi precum apăsarea unui întrerupător sau închiderea robinetului pot părea nesemnificative, dar dacă fiecare ar face aceste lucruri în fiecare zi, rezultatele ar fi considerabile. Iată câteva modalităţi de introducere a unor măsuri de economisire a energiei în rutina dumneavoastră zilnică.

•    Stingeţi luminile dacă nu aveţi nevoie de ele. Stingerea a 5 lumini inutile de pe holuri sau din camerele locuinţei dumneavoastră vă poate aduce anual o economie de 60 € şi o reducere de 400 kg de emisii de CO2.

•    Folosiţi becuri electrice economice: un singur bec vă poate reduce cu până la 60 € costurile de iluminat şi cu 400 kg emisiile de CO2 pe durata de viaţă a unui bec. În plus, becurile economice au o viaţă de 10 ori mai lungă decât becurile electrice obişnuite. Becurile economice sunt mai scumpe la achiziţie, dar mai ieftine pe durata lor de exploatare.
Stingerea a 5 lumini inutile de pe holuri sau din camerele locuinţei dumneavoastră vă poate aduce anual o economie de 60 € şi o reducere de 400 kg de emisii de CO2.

•    Evitaţi lăsarea aparatelor electrocasnice în modul standby – folosiţi funcţia „on/off” a aparatului. Un televizor care funcţionează pentru trei ore zilnic (timpul mediu petrecut de europeni în faţa televizorului) şi în modul standby pentru restul de 21 de ore, consumă aproximativ 40% din energia sa în modul standby.

•    Scoateţi din priză încărcătorul telefonului mobil atunci când nu îl folosiţi. Chiar dacă nu este conectat la telefon, acesta consumă electricitate. Se estimează că 95% din energie este risipită de un încărcător uitat în priză.

•    Reduceţi temperatura aerului cu un ventilator. Instalaţiile de climatizare sunt adevărate devoratoare de energie; un aparat de aer condiţionat destinat unei încăperi de dimensiuni medii funcţionează la 1 000 Watt, generând aproximativ 650 g de emisii de CO2/h, la un cost de aproximativ 0,10 €/h. Ventilatoarele ar putea fi o alternativă, dacă nu, utilizaţi instalaţiile de climatizare cu moderaţie şi optaţi pentru modelul cu cea mai mare eficienţă energetică.

•    Alegeţi electricitatea ecologică. Astfel, contribuiţi la consolidarea surselor de energie regenerabilă. În prezent, în Europa, doar 14% din electricitate este produsă din surse de energie regenerabilă ecologice, precum energia eoliană, hidroenergia, lemn, biogaz şi energie solară. Iar cererea creează ofertă! De asemenea, aţi putea lua în considerare montarea unor panouri solare pe acoperişul casei dumneavoastră.

•    Folosiţi maşina de spălat rufe sau maşina de spălat vase doar când acestea sunt încărcate 100%. Dacă trebuie să o folosiţi atunci când aceasta este pe jumătate plină, folosiţi programul economic. De asemenea, nu este nevoie să spălaţi la temperaturi înalte. În zilele noastre, detergenţii sunt foarte eficienţi, încât maşinile pot spăla rufe sau vase la temperaturi mici.

•    Folosiţi uscătorul de rufe doar atunci când este absolut necesar – fiecare ciclu de uscare produce peste 3 kg de emisii de CO2. Uscarea naturală a rufelor este de departe cea mai bună soluţie: rufele vor dura mai mult şi energia utilizată este gratuită şi ecologică!

•    Fierbeţi mai puţină apă! Dacă fierbeţi apă suficientă pentru o cană de ceai, puteţi economisi multă energie. Dacă toţi cetăţenii europeni ar fierbe cantitatea exactă de apă de care au nevoie, evitând astfel fierberea unui litru de apă inutilă în fiecare zi, energia economisită ar putea alimenta o treime din iluminatul public din Europa.

•    Acoperiţi vasele în timp ce gătiţi. Astfel, puteţi economisi o parte a energiei de care aveţi nevoie pentru a pregăti masa. Sau mai bine, folosiţi vasele de gătit sub presiune sau cu aburi: aceste pot economisi aproximativ 70% din energie!

•    Faceţi un duş în locul unei băi. În acest mod, consumaţi de patru ori mai puţină energie. Pentru a maximiza efortul de economie de energie, evitaţi duşurile cu debit ridicat şi optaţi pentru capete de duş cu debit mic care sunt mai ieftine şi oferă acelaşi confort.

•    Închideţi robinetul. Dacă închideţi robinetul în timp ce vă periaţi dinţii, puteţi economisii mai mulţi litri de apă. De asemenea, un robinet care picură va risipi într-o lună o vană plină de apă, prin urmare, verificaţi închiderea corectă a robinetelor.

INCHIDE. STINGE. RECICLEAZA.

Context:

Poluarea produsa de civilizatia industriala duce la afectarea, uneori iremediabila, a mediului in care traim. Zilnic dispar si sunt amenintate cu disparitia noi specii de plante si animale. Toate acestea reprezinta realitatile triste ale lumii de astazi.
Mediul in care traim se modifica zilnic si consecintele acestor modificari ne afecteaza pe toti.
Protejarea mediului este fundamentala in zilele noastre, dar trebuie sa ne gandim in egala masura la nevoile viitoarelor generatii – copiii vostri, copiii lor si copiii copiilor lor.
In ultimii 20 de ani, Europa a inteles, in sfarsit, ca traieste peste posibilitatile sale reale si ca modul nostru de viata pune planeta la grea incercare. Consumam tot mai mult din resursele naturale si punem in pericol sistemele de mediu – apa, pamantul si aerul. Asta nu poate continua la nesfarsit, cu atat mai mult cu cat populatia lumii continua sa creasca.
Daca nu ne schimbam atitudinea acum, viitorul nostru va fi mai putin sigur si tot mai multi oameni se vor lupta pentru resurse naturale tot mai reduse. Trebuie sa trecem neaparat la un consum rational.

Uniunea Europeana a definit sapte probleme majore care trebuie rezolvate pentru a se ajunge la un consum rational:
•    Schimbarile climatice si necesitatea utilizarii unor forme de energie nepoluante
•    Realizarea unui sistem de transport rational (eficient)
•    Un sistem rational de productie si consum – adica o economie care produce mai mult folosind mai putine resurse
•    Conservarea si administrarea mai eficienta a resurselor naturale, cum este apa
•    Oprirea amenintarilor la sanatatea publica – bolile infectioase, poluarea chimica si alimentatia nesanatoasa
•    Rezolvarea presiunilor sociale si economice datorate imbatranirii populatiei si migratiei umane de la o tara la alta
•    Lupta cu saracia globala – mai mult de un milion de persoane traiesc cu mai putin de un dolar pe zi

Scopul campaniei:

Scopul campaniei este acela de a contribui la cresterea nivelului de constientizare si informare a consumatorilor din Romania cu privire la consumul  durabil, la micile schimbari ale modului actual de viata, care pot produce mari efecte benefice in viitor.

De la inceputul secolului XX si pana astazi, temeratura Pamantului a crescut cu repeziciune. In Europa, numarul dezastrelor naturale legate de clima – inundatii si furtuni – s-a dublat in anii ’90, in comparatie cu deceniul anterior. Nivelul apei marilor este in crestere – fapt alarmant pentru locuitorii zonele joase – si calota glaciara s-a redus cu 10% fata de mijlocul anilor 1960.
Pe termen lung, schimbarile climatice ar putea determina catastrofe majore, cum ar fi reducerea rezervelor de hrana si apa, ceea ce ar duce la aparitia conflictelor pe glob si la disparitia multor specii de animale si plante salbatice, incapabile sa supravietuiasca la temperaturi mai ridicate.
Daca nu actionam pentru stoparea schimbarii climei sau a incalzirii globale, lumea pe care o stim se va schimba, facand ca viata sa devina mai grea pentru noi toti, pentru intreaga planeta.

Fiecare european produce in medie 1,5 kg de deseuri pe zi. Aceasta inseamna 10 kg pe saptamana!
Numai  in UE se arunca anual 1,3 miliarde de tone de deseuri. Circa 40.000.000 de tone dintre acestea sunt substante periculoase.
Reciclarea este doar o problema de obisnuinta. E un lucru important si, daca toti am adopta aceasta practica, am putea intr-adevar sa protejam mediul inconjurator.

Atat in UE, cat si in Romania, categoria de deseuri cu rata cea mai mare de crestere este reprezentata de deseurile de echipamente electrice si electronice. In Europa se produc aproximativ 20 kg de astfel de deseuri pe persoana anual. Daca nu sunt depozitate corespunzator, aceste deseuri pot fi periculoase pentru sanatatea noastra, deoarece contin substante precum metalele grele si chimicalele. De aceea aceste deseuri trebuie colectate separat, iar apoi tratate corespunzator.

UE propune reducerea consumului de energie cu 20% inainte de anul 2020. Industria are un rol important in aceasta privinta, dar sunt si lucruri marunte ce pot fi facute de fiecare dintre noi pentru a putea face economie de energie. Ne referim la reducerea consumului de energie electrica (ex.: inlocuirea becurilor traditionale cu cele economice), la inlocuirea aparatelor electrocasnice vechi, care au un consum energetic mult mai mare decat cele noi (ex.: frigidere, masini de spalat), la reducerea pe cat posibil a consumului de combustibil auto si la achizitionarea de autoturisme ecologice.

Organisme implicate:

1. Primariii
2. Consilii Locale
Servicii publice
– Directia de Servicii Sociale
– Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanei
– Directia Fiscala
– Politia Comunitara
– Serviciul Public de Administrare a institutiilor de invatamant preuniversitar si a institutiilor de cultura
– Serviciul de Gestionare a Animalelor
– Serviciul Administrare Piete si Platforme Comerciale
– Serviciul Public de Administrare Crese
3. Prefecturi
Servicii publice deconcentrate
Administratia Nationala a imbunatatirilor funciare
Administratia nationala apele romane
Agentia de protectie a mediului
Agentia de plati si interventie in agricultura
Agentia domeniilor statului
Agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca
Agentia nationala pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie
Autoritatea de sanatate publica a judetului
Autoritatea rutiera romana
Casa de asigurari de sanatate
Casa judeteana de pensii
Centrul judetean de consultanta agricola
Centrul militar zonal
Comisariatul judetean al garzii nationale de mediu
Consiliul concurentei – inspectoratul de concurenta al judetului
Directia generala a finantelor publice
Directia de munca si protectie sociala
Directia judeteana a arhivelor nationale
Directia judeteana pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national
Directia judeteana de statistica
Directia judeteana pentru tineret
Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala
Directia pentru sport a judetului
Directia regionala de drumuri si poduri
Directia regionala de metrologie legala
Directia regionala pentru accize si operatiuni vamale
Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
Directia silvica
Garda financiara
Inspectoratul judetean in constructii
Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta
Inspectoratul scolar judetean
Inspectoratul teritorial de munca
Inspectoratul teritorial in constructii
Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara
4. Politie
5. Politia Comunitara
6. Jandarmerie
7. Pompieri
8. Ambulanta